Sziréna

2024.07.09. 09:57

Szó szerint kivégezték a két hajléktalant, Debrecenben kerülhet végleg rácsok mögé a tettes

A vádlottat életfogytiglanra ítélték elsőfokon, ügye a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik. Az ügyészség szerint orvul és alattomosan támadt ártatlan hajléktalan áldozataira

Haon.hu

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként az ítélet helybenhagyását indítványozta azon többszörösen büntetett előéletű vádlottal szemben, aki ok nélkül ölte meg két hajléktalan társát, egy harmadik ismerősét pedig kifosztotta – áll a főügyészség keddi közleményében.

Gyanútlan hajléktalan férfiak voltak a vádlott áldozatai
Gyanútlan hajléktalan férfiak voltak a vádlott áldozatai
Forrás: illusztráció / MW-archív

Mint írták, a Miskolci Törvényszék különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntette, kifosztás bűntette, valamint okirattal visszaélés vétsége miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a vádlottat azzal, hogy a fegyházbüntetésből legkorábban 40 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

Két hónap alatt két hajléktalangyilkosság

Az ítélet szerint a hajléktalan vádlott 2020 augusztusában együtt italozott a szintén hajléktalan férfival. Eközben elhatározta, hogy megöli a sértettet. Ennek érdekében elcsalta egy hétvégi házhoz, ahol egy vastag fakaróval addig ütötte gyanútlan áldozatát, amíg az elhunyt. A holttestet egy fás-bokros lejtős területen legurította, azt egy fa tövében, hetekkel később találták meg.

Egy hónappal később, 2020. szeptember 11-én este a vádlott együtt ivott hajléktalan társaival egy birtokba vett lakóháznál, majd a sértett elment a saját lakrészébe aludni. Hajnalban a vádlott bement az alvó férfihez, és ok nélkül kézzel bántalmazta, majd a nála lévő késsel, kb. 50 alkalommal megszúrta, megvágta. Végül a holttestet egy paplanhuzatba csomagolva az udvaron lévő kútba dobta

– közölte az ügyészség.

Hozzátették: a vádlott még ugyanebben a hónapban egy másik, alvó ismerősétől elvette pénzét és igazolványait.

Ügyészség: indokolt az életfogytiglan

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette. A vádlott enyhítés érdekében, védője pedig elsődlegesen téves minősítés és felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a bíróság döntése törvényes és megalapozott. A többszörösen büntetett előéletű, visszaeső vádlott minden méltányolható indok nélkül, orvul és alattomosan támadt ártatlan áldozataira. A kitartó módon elkövetett, kirívóan durva erőszak kellően indokolja a vele szemben kiszabott életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés alkalmazását, melynek enyhítésére nincs törvényes indok. A társadalom védelme ilyen gátlástalan és erőszakos elkövetőkkel szemben csak példás büntetéssel biztosítható, ezért az ítélet helybenhagyása indokolt – áll a mostani közleményben.

Másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla dönt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában