2024.08.06. 10:36
Közel 600-an betegedtek meg Hajdú-Biharban, ugyanarról a konyháról ettek
Veszélyes baktérium jelenlétére is bukkantak. A vizsgálatok során az ivóvíz szerepe is felmerült.
A dolgozók ugyanarról a konyháról ettek
Forrás: Illusztráció / MW-archív
Tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt jelentettek Hajdú-Bihar vármegyében – írta az ÁNTSZ. Mint írták, a vármegyében egy munkahely dolgozói között 2024. július 20-ától lázzal, hányással, hasmenéssel, hasi görcsökkel járó enterális járvány kezdődött.
Az ÁNTSZ jelentése szerint az összes exponált száma 564 fő, ebből összesen 39 fő vendégmunkás betegedett meg, kórházi ellátás egy betegnél sem vált szükségessé. A megbetegedettek közül 3 fő székletmintájából Enteroinvazív és Enteropatogén E.coli is kimutatható volt. A vendégmunkások számára a munkáltató konténerszállást üzemeltet egy külterületi gyár építkezésén, az étkezést alvállalkozó biztosítja.
Az ivóvízből is mintákat vettek
Az ÁNTSZ azonnal elkezdte felderíteni, hogy mi vezethetett a tömeges rosszulléthez. A konyha nagyjából hatszáz adag ételt készít, az összes alkalmazott a konyha által készített ételt fogyasztotta. Az ügyben a kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztálya is megkezdte az eset kivizsgálását, ezek a laboratóriumi vizsgálatok még folyamatban vannak – részletezték, kiemelve, hogy a helyszíni vizsgálatok során ugyanakkor felmerült az ivóvíz esetleges szerepe is, ezért 16 db ivóvízmintát vettek a vendégmunkások részére biztosított ballonos és hűthető ivóvíztartályokból, valamint az étkező vezetékes vizéből.
Kiderült, hogy a minták egyik esetben sem felelnek meg az ivóvíz minőségi követelményeinek.
Az ÁNTSZ közölte, hogy a hatóság megtette a szükséges intézkedéseket.