Közlekedésbiztonság

2024.08.13. 17:30

Egyre több a vonatbaleset az országban, megérkeztek a hajdú-bihari adatok is

A MÁV közlése szerint idén augusztusig országosan csaknem másfélszer annyi vasúti baleset történt, mint 2023-ban ugyanekkor. Vonatbaleset vármegyénkben is volt.

Hajnal László

Lényegesen több idén a vonatbaleset, mint 2023-ban

Fotó: Illusztráció: MW-archív

Hétfőn számoltunk be arról, hogy egy Debrecenből induló vonat gyakorlatilag felnyársalt egy személyautót Nyírbátornál, melynek következtében egy férfi és egy kislány súlyos sérülésekkel került kórházba. Hajdú-Biharban legutóbb egy hónappal korábban, júliusban történt vonatbaleset, ekkor egy traktorral ütközött egy mozdony, azonban szerencsére nem sérült meg senki. Ellenben Hortobágynál, májusban szintén a mentők vittek el egy férfit, aki járművével egy vonat elé hajtott. Habár a vármegyében a korábbi évekhez képest kevesebb vonatbaleset történt, ez országos szinten egyáltalán nem mondható el. A MÁV közleményében a vonatbalesetek okai közt a figyelmetlenséget is megjelöli.

vonatbaleset Debrecen haon
Számos vonatbaleset a vasúti átjáróban történik
Fotó: Illusztráció: MW-archív


A balesetek megnövekedett száma miatt a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága közlemény adott ki augusztus 11-én, melyben elrettentő statisztikai adatokat közölt. Mint írták, 2024-ben eddig 47 baleset történt vasúti átjáróban az országban, tizennéggyel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A balesetek során tíz ember vesztette életét; 2023-ban egyetlen ilyen eset volt augusztusig. Heten súlyos, tizennyolcan könnyű sérüléseket szenvedtek a figyelmetlenség és a KRESZ szabályok megszegése miatt bekövetkezett balesetekben.

A legtöbb vasúti átjárós balesetet a gyorshajtás, a „még átérek” gondolkodásmód, az agresszív vezetési stílus, a vezetés közbeni telefonálás és a vasúti fényjelző tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása okozza

 – írják. Hozzáteszik, idén eddig 570 sorompórongálás volt a MÁV vonalain, tavaly ilyenkorig 79 esettel kevesebb történt.

Emelkedett 2024-ben a gázolások száma is, amelyek azért következtek be, mert az érintettek tiltott helyen tartózkodtak. Idén 32 ilyen baleset történt, amelyek során húsz ember életét vesztette, hatan súlyos, hatan pedig könnyű sérüléseket szenvedtek. 

Talán ennél is szomorúbb, hogy a vasúton történt öngyilkosságok száma is nőtt: idén augusztusig 73 személy döntött úgy, hogy a síneken vet véget az életének, míg 2023 azonos időszakában 52 öngyilkosság, vagy annak kísérlete történt.

A vármegye esetszámai

Érdeklődtünk a MÁV-nál a hajdú-bihari adatokról is. A vasúttársaság válaszában azt közölte, Hajdú-Bihar vármegyében idén eddig négy baleset történt vasúti átjáróban, amelyek mind anyagi kárral jártak. Két alkalommal személygépkocsival, egyszer teherautóval és egyszer traktorral ütközött vonat. Hozzáteszik, tavaly ugyanebben az időszakban három baleset történt vasúti átjáróban a vármegyében, ezek közül egy halálos volt, kettő pedig könnyű sérüléssel járt. A közlekedők idén eddig 45 esetben rongálták meg a sorompó csapórúdját Hajdú-Bihar vármegyében, tavaly ilyenkorra 58 hasonló eset volt.

Tiltott vasútüzemi területen tartózkodás miatt idén nem ütött el embert vonat Hajdú-Biharban, azonban sajnos három öngyilkosság történt a síneken a vármegye területén. Összehasonlításképpen: 2023-ban hasonló időszakban két személyt ütött el a vonat, és négy esetben történt öngyilkosság.

Egy vonatbaleset a MÁV dolgozói számára is traumát okoz

A társaság arra kéri a lakosságot, hogy a balesetek elkerülése érdekében tartsák be a KRESZ-szabályokat. A vasúti átjárót fokozott figyelemmel közelítsék meg, és legyenek tekintettel a fénysorompó jelzésére. Megjegyzik, ez egyaránt vonatkozik a járművezetőkre, valamint a gyalogosan vagy kerékpárral közlekedőkre is, de még a megkülönböztető jelzést használó járművekre is.

A vasúttársaság végül hozzáteszi, minden baleset traumatikus élmény a mozdonyvezetőnek, a személyzetnek, illetve azoknak az utasoknak is, akik a vonatról vagy a peronról nézik végig az eseményeket. A MÁV dolgozói a korábbi években egy nyílt levelet is közzétettek, amelyben leríták, mit éreznek, amikor a vasúti átjáróban meglátnak egy gyalogost, kerékpáros vagy járművet.

Egy 2022-es cikkben a Haonnak is megszólalt egy mozdonyvezető, aki húszéves pályafutása alatt hatszor volt részese vonatbalesetnek. Ekkor beszéltünk a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. vezető pszichológusával is, aki elmondta, hogyan dolgozzák fel a vasút munkatársai a traumákat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában