Ügyelet

2024.09.08. 07:00

Kiszakadt a motor az ütközés erejétől a hét legsúlyosabb balesete során

A nyár utolsó forró hete sok munkát adott a mentőknek és a tűzoltóknak is. Tragikus baleset és tomboló tűz is volt vármegyénkben.

Haon.hu

Kisteherautó és személyautó karambolozott a 33-as főút 82-es kilométerszelvényénél Hortobágy térségében

Fotó: Tóth Imre

Talán a hőség miatti nehezebb koncentrálás is közbejátszott abban, hogy nagyon sok baleset volt ezen a héten Hajdú-Bihar vármegyében. A forróság miatt ugyanakkor számos kisebb és komolyabb tűz keletkezett a szeptember 2-8 közötti hét során, ami  a tűzoltóknak adott munkát. Hétfő délután egy teherautó és egy személygépkocsi ütközött össze a 4-es főúton, Kaba közelében, a 188. kilométernél A baleset következtében a teherautó árokba borult. Az Országos Mentőszolgálat megkeresésünkre azt közölte, hogy a helyszínre a mentők segítségét nem kérték. Egy furgon borult fel kedd reggel Berettyóújfalu és Tépe között, a 47-es főút 28-as kilométerszelvénynél. A román rendszámú jármű nagyon összetört, de szerencsére személyi sérülés itt sem történt.

baleset furgon Tépe Haon
A baleset következtében összetört a furgon Tépénél
Fotó: Tóth Imre

Defekt miatt a korlátnak hajtott egy teherautó az M3-as autópálya 193-as kilométerénél, a Budapest felé vezető oldalon, Hajdúnánás térségében szerda délután. Úgy tudjuk, a baleset következtében 100 méter hosszan sérült meg a szalagkorlát.

Halálos baleset Hortobágynál

Tragédiával végződött csütörtökön éjjel a 33-as úton történt baleset: egy kisterhetautó és egy személygépjármű ütközött össze. Mindkét jármű az oldalára borult, a személyautó roncsai alá a sofőr beszorult, s bár kiemelték onnan a tűzoltók, a mentősök már nem tudták megmenteni az életét.

 A kisteherautó az ütközés után kigyulladt, majd ezer négyzetméteren az avar is égett. Az égő járműben ketten utaztak, a két fiatal férfi időben el tudta hagyni azt, könnyebb sérülésekkel szállították őket kórházba. Az ütközés erejétől az egyik autóból a motor is kiszakadt.

Aznap éjjel sajnos, nem ez volt az egyetlen közúti tragédia: elgázolt egy embert a vonat Debrecenben, a Csapókerti vasútállomás előtt. A Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint a szerelvényen négyen utaztak, mentesítő járattal folytatják útjukat. Az Országos Mentőszolgálat a Haont arról tájékoztatta, hogy a vonatgázolás helyszínén bajtársaik egy ember halálának tényét állapították meg.

Hajdúszoboszló baleset haon
A rendőrök Hajdúszoboszlón helyszíneltek, ahol kisteherautó és egy személyautó ütközött össze
Fotó: Tóth Imre

Furgon és kombájn ütközött össze Báránd közelében csütörtökön. A mentőszolgálat érdeklődésünkre azt közölte, hogy a baleset helyszínéről egy 40 év körüli férfit könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba.

Péntek délben egy ételszállító kisteherautó és egy személyautó ütközött Hajdúszoboszlón, a Bordángát és a Fertő utcák kereszteződésében. Az ételt szállító kisteherautó egy közkutat is kiütött, majd egy parkoló autónak sodródott. A mentők a helyszínről két könnyebb sérültet szállítottak kórházba. 

Komoly tűzesetekhez vonultak a lánglovagok

Az viszont biztosan összefügg a hetek óta tartó hőséggel, hogy több komoly tűzeset is munkát adott a vármegyei tűzoltóknak. Tűz keletkezett egy négyszáz négyzetméteres szárítóban, Hajdúnánás-Tedejen szerdán. A létesítményben negyven tonna napraforgót szárítottak, az épület teljes terjedelmében lángolt. A hajdúnánási, a hajdúböszörményi és a tiszaújvárosi hivatásos tűzoltók öt vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották a lángokat. 

Bodaszőlő tűzoltó haon
Bodaszőlőn küzdöttel a lángokkal a  tűzoltók
Fotó: Katasztrófavédelem

Házakat veszélyeztetett a 3 hektáron tomboló tűz Bodaszőlőn péntek délután, ahol kertek végében található száraz növény és hulladék, valamint az erdő aljnövényzete égett. 

A tűz lakóházakat veszélyeztetett, ezért a debreceni, a hajdúböszörményi, a hajdúnánási hivatásos és a debreceni önkéntes tűzoltók összesen nyolc vízsugárral fékezték meg a tüzet. Három hektáron égett le a terület. 

Forgószél vitte a tüzet Hajdúszovát határában, ahol a kukoricát vágták, amikor füstölni kezdett a kombájn kedd délután. A kombájn csőtörő mechanikája, valamint a gép körül 8 ezer négyzetméteren tarló égett peremégéssel. A tűzoltók három vízsugárral és kéziszerszámokkal határolták körbe és oltották el a tüzet. Az oltást a szél nehezítette.

 

 

 


 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában