Kék hírek

2 órája

Notórius visszaesőt szedtek le hosszú hónapokra a hajdú-bihari utakról

Másodfokon is elítélték a sofőrt, aki egyszerűen nem vette tudomásul, hogy nem ülhet volán mögé. A Debreceni Törvényszék börtönbüntetése egy időre kivette őt a forgalomból.

Haon.hu

A Debreceni Törvényszék mint másodfokú bíróság a keddi nyilvános ülésén megváltoztatta annak a férfinak az ítéletét, akit járművezetés az eltiltás hatálya alatt vétsége miatt ítélt el a Debreceni Járásbíróság, közölte szerdán a törvényszék. 

A Debreceni Törvényszék elítélte a sofőrt, aki ellen 47 lefolytatott eljárás volt nyilvántartásban
A Debreceni Törvényszék elítélte a sofőrt, aki ellen 47 lefolytatott eljárás volt nyilvántartásban
Forrás: illusztráció / MW-archív

Az elsőfokú bíróság a június 6-án meghozott ítéletében 90 nap elzárásra ítélte, és 2 év 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől a férfit. A döntéssel szemben akkor az ügyészség súlyosítás, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbezett.

Így ítélkezett a Debreceni Törvényszék

A másodfokon eljáró büntetőtanács a vádlottal szemben kiszabott elzárást 8 hónap fogházbüntetésre súlyosította, továbbá elrendelte a Debreceni Járásbíróság egy korábbi, 1 év 5 hónapos börtönbüntetésének végrehajtását is. Egyebekben az elsőfokú bíróság döntését helybenhagyta. 

A bíróság megállapította, hogy a vádlott szabálysértési priuszán 47 lefolytatott eljárás van nyilvántartásban. A férfival szemben az elmúlt két évben 17 alkalommal indult szabálysértési eljárás közlekedési szabálysértés elkövetése miatt, közte a Hajdúhadházi Rendőrkapitányságon, ahol március 5-én jogerőre emelkedett határozat szerint érvénytelen hatósági engedéllyel vagy jelzéssel való közlekedés és közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértések miatt 97 ezer 500 forint pénzbírságot szabtak ki vele szemben, és 2 hónapra eltiltották a közúti járművezetéstől. 

Tudta, hogy nem vezethet, csak nem érdekelte

A vádlott márciusban, a határozat jogerőre emelkedése után telefonon felvette a kapcsolatot a Hajdúhadházi Rendőrkapitányságon az ügye előadójával, aki tájékoztatta őt a jogerőről. A férfi később a kormányhivatali határozatot a vezetői jogosultság szüneteléséről a postán is átvette – olvasható a törvényszéki közleményben

Ezzel nem törődve a vádlott május 3-án délután úgy autózott Debrecenben, a Benczúr Gyula utcán, hogy tudta, hogy őt a rendőrség március 5-től május 4-ig a jogerősen eltiltotta a vezetéstől. A rendőrök aznap azon az útszakaszon fokozott ellenőrzést tartottak, a férfit is megállították és igazoltatták. A járőrök megállapították, hogy a vádlott érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkezik, mivel a szabálysértési hatóság eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Egy másik esetben a férfi április 9-én éjfélkor Nyíradonyban, szintén úgy vezetett, hogy tudott a korábbi eltiltásról.

Ezt követően május 8-án gyorsított eljárásban állították bíróság elé a vádlottat. Az elsőfokú bíróság a büntetett előéletű vádlottat járművezetés az eltiltás hatálya alatt vétségében mondta ki bűnösnek, akkor őt 80 nap elzárásra ítélte és 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. Az akkori döntést a törvényszék július 10-én hagyta helyben.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában