Kék hírek

2024.09.12. 15:02

Brutális emberölési ügyben ítélkeztek Debrecenben: közel 30 évre bezárják a vádlottat!

Az eset még 2021 novemberében történt Borsodban.

Haon.hu

Legkorábban 28 év múlva szabadulhat az a vádlott, aki előbb összevert, majd meg is szúrt egy férfit Borsodban még 2021 őszén. A férfi nem élte túl a támadást. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt elsőfokon eljáró Miskolci Törvényszák ítéletét most megváltoztatta a Debreceni Ítélőtábla.

Debrecenben hoztak jogerős ítéletet a brutális emberölés ügyében
Debrecenben hoztak jogerős ítéletet a brutális emberölés ügyében
Forrás: illusztráció / MW-archív

Mint arra csütörtöki közleményükben emlékeztettek, az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a másodrendű vádlott régóta ismerte a sértettet, baráti kapcsolatban voltak. A másodrendű vádlott a sértettnél lakott, aki szívességi lakáshasználóként befogadta. A vádlottak mintegy fél éve már szerelmi kapcsolatban voltak egymással. Az elsőrendű vádlott féltékeny volt a másodrendű vádlottra, és többször megfenyegette a sértettet, mert úgy sejtette, hogy szerelme és a sértett között szexuális kapcsolat van. 2021 novemberében az elsőrendű vádlott félreérthetetlen intim helyzetben találta a másodrendű vádlottat és a sértettet. Az elsőrendű vádlott először pofon ütötte a másodrendű vádlottat, aki - bár észlelte, hogy a sértett veszélyben van - felöltözött, és elszaladt a helyszínről anélkül, hogy értesített volna bárkit.

Az elsőrendű vádlott ekkor ütlegelni kezdte a sértettet, majd amikor a férfi már a földre került, tovább bántalmazta, ütötte, rúgta és egy késsel is megsebezte. Ezt követően a mozdulatlan, vérző sértettet a földön hagyta, és távozott a lakásból. A sértett halála a bántalmazást követően nem sokkal bekövetkezett

– írta az ítélőtábla.

Minimum 28 év rácsok mögött az emberölés miatt

Az elsőfokon eljárt Miskolci Törvényszék 2024 márciusában V. M. elsőrendű vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt, mint visszaesőt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott a szabadságvesztés büntetésből legkorábban 35 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. S. K. másodrendű vádlottat segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett 1 év fogházbüntetésre ítélte. Az ítélet ellen az elsőrendű vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

A Debreceni Ítélőtábla mint másodfokú bíróság megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét. Kimondta, hogy a vádlott legkorábban 28 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölést megvalósító vádlott esetében a törvény céljának kizárólag az életfogytig tartó fegyházbüntetés felel meg. Ugyanakkor, tekintettel a vádlott elkövetéskori fiatal életkorára, személyiségének összetevőire, valamint részbeni beismerő vallomására, az ítélőtábla szerint nem szükséges 35 évet várni arra, hogy kiderüljön, a büntetés elérte-e célját. Ennek megvizsgálására 28 év elteltével lehetősége lesz az akkor eljáró bíróságnak – olvasható a közleményben. Az ítélet jogerős.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában