Bírósági tudósítás

2024.09.06. 10:03

Vágóhíd utcai tragédia: az áldozat összetört szülei előtt beszélt a Mercedes 21 éves sofőrje

A halálos közúti baleset okozásával vádolt fiatalember nem nyilatkozott a bűnösségről, az ügyvéd a szakértői vélemények létjogosultságát kifogásolta. Novemberben folytatódik a Vágóhíd utcai baleset tárgyalása.

Hajnal László

Jelentős fordulóponthoz érkezett az utóbbi évek egyik, a közvéleményt leginkább felkavaró tragédiája, miután az ügy szeptember 6-án, pénteken bíróság elé került. A több mint másfél évvel ezelőtt, 2023 január 7-én a Vágóhíd utcai felüljárón történt frontális karambol híre megrázta Debrecent. A balesetben két autó ütközött össze a hajnali órákban, az egyik sofőr a megengedett sebességet jócskán túllépve áttért a szemközti sávba, így elkerülhetetlenné vált az ütközés. A vétlen sofőr nem élte túl a balesetet, a 21 éves létavértesi fiatalember emlékére családja és barátai búcsúztatást és autós felvonulást is szerveztek, édesanyja pedig több alkalommal nyilatkozott az országos lapoknak is fiáról, aki rendőrnek készült, és húga életét mentette meg azzal, hogy a baleset napján nem engedte meg, hogy testvére beüljön mellé az autóba.

A Vágóhíd utcai balesetben egy ember vesztette életét
A Vágóhíd utcai balesetben egy ember vesztette életét 
Forrás: Napló-archív

A közösségi médiában nagy port kavart az eset, az indulatokat főként az váltotta ki, hogy a balesetet okozó fiatal sofőr egy luxusautóval csapódott a szabályosan haladó járműbe. A gyászoló család ügyvédje szerint felmerült az is, hogy a Mercedesből utólag egy mátészalkai telephelyen törölhették az ütközés során rögzített adatokat, illetve az sem segített az ügyön, hogy sokáig nem lehetett hallani az esetről. A halálos közúti balesetek esetében a szakértői vélemények alapos kidolgozása, az ügyész és a védelem által beadott indítványok, a bürokrácia alapvetően lassítják az események feltárását, így sokan hangot adtak azon véleményüknek, hogy az ügyet úgymond „elsimítják”.

Végül 2024 júniusában a rendőrség lezárta a nyomozást, majd nem sokkal később az ügyészség vádemelést nyújtott be halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt, és két év hat hónap fogházbüntetés kiszabását kérte a vétkes sofőrre, így a Debreceni Járásbíróság elé került az ügy.

Az ügy fontosságát jól szemlélteti, hogy a pénteki ülés jelentős sajtóérdeklődés mellett vette kezdetét. 

A bíróságon jelen voltak a balesetben elhunyt fiú szülei, akik összetörve, megviselten kísérték végig az ülést, valamint a baleset okozásával vádolt fiatalember is megjelent, akin azonban  látszólag nem mutatkoztak a meggyötörtség jelei.

 

Az ügyész ismertette a vádiratot (ezt korábban a Haon is közzétette), melyet a Mercedes Benz Hungary-től lekért adatok, a szakértői vélemények, nyomozati  adatok is alátámasztanak.

Nem nyilatkozott a baleset okozásával vádolt férfi

A vádlottak padján ülő 21 éves fiatalember bírói kérdésre, hogy elismeri-e a bűnösségét, így felelt:

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy kifejezzem őszinte részvétemet, azonban a bűnösségről nem szeretnék nyilatkozni

– mondta.

A férfi ügyvédje jelezte, hogy nem kívánja közzétenni, a vádirat mely részével nem értenek egyet.  Azonban elmondta, az előkészítő ülést megelőző benyújtott egy beadványt, melyben a hatóság által kirendelt igazságügyi műszaki szakértői véleménnyel kapcsolatban aggályokat fogalmazott meg, valamint jelezte, előterjesztett egy magánszakértő által készített véleményt. 

Megjegyezte azt is, a védelem saját maga kezdeményezte a Mercedes gépjármű lefoglalását, hogy a későbbiekben ne merülhessen fel kétség az adatok pontosságával kapcsolatban, azonban állítása szerint erről a hatóság nem rendelkezett. Sérelmezte, hogy védence családja a sajtóból értesült arról, hogy folyamatban van egy eljárás a Mátészalkai Rendőrkapitányságon a balesetet okozó jármű adatainak meghamisításának gyanúja miatt.

A védelem vitatja azt is, hogy a büntetőeljárás nyomozati szakaszában a vádiratban szereplő baleset ütközési pont helyesen lett megállapítva. Az ügyvéd szerint határozottan kétséges, hogy a vádlott haladási irányát tekintve a menetiránnyal szembeni sávban történt volna a baleset. Ezzel gyakorlatilag kétségbe vonva, hogy védence hibázott, és ő hajtott volna át a szabályosan haladó jármű elé, ezzel pedig büntetőjogi felelősségét is semmissé tenné.

Megemlítette azt is, az igazságügyi toxikológiai vizsgálat gyógyszerhatóanyagot mutatott ki az elhunyt fiatalember szervezetében. Habár az ügyvéd szerint nem célja azt sugallni, hogy valamilyen alkoholos vagy tiltott szer befolyás alatt állt a sértett, azonban  a"teljes igazság" megismerése érdekében a szakértő meghallgatását kérte. 

vágóhíd utca, halálos baleset, debrecen, tragédia, bíróság
Vágó Zsolt bíró vezette az előkészítő ülést
Forrás:  Molnár Péter

Törölhették a balesetet okozó jármű adatait

Sárkány Bence, a balesetben elhunyt fiú családjának jogi képviselője is jelen volt az ülésen. Reagálva a védelem felvetésére észrevételezte, valóban folyamatban van bűnpártolás bűntettének gyanúja miatt egy büntetőeljárás a mátészalkai kapitányság előtt. Mint mondta, információik szerint a balesetben részes Mercedes fedélzeti számítógépe tárolt az ütközéskori sebességre és egyéb, a büntetőeljáráshoz kapcsolódó jelentős adatokat, melyeket értesülései szerint töröltek. Hozzátette, a nyomozás folyamatban van. A törlésről hangfelvételek és egyéb tárgyi bizonyítékok állnak rendelkezésre.

A bíró helyt adott a tájékoztatásnak, azonban jelezte, az ügyben a bíróságnak a vádirat tartalmáról kell döntenie, mely a folyamatban lévő nyomozást nem tartalmazza. Ezt követően tárgyalásra utalta az ügyet, mely novemberben folytatódik. A bíróság a vádlott és a tanúk személyes meghallgatásával és az iratok ismertetésével fogja folytatni az ügyet. 

Sárkány Bence a pénteki ülést követően a Haon érdeklődésére véleményezte az elhangzottakat. Mint mondta, egy nappal a tárgyalás előtt kaptak egy megkeresést egy budapesti ügyvédi irodától sérelemdíjra, bocsánatkérésre vagy peren kívüli egyeztetésre vonatkozóan, azonban az idő rövidsége miatt erre nem adódott lehetőség reagálni.

Ebből előzetesen arra következtettünk, hogy a mai ülésen nem várható a bűncselekmény beismerése, de ahogy a terhelt is mondta, nem nyilatkozik rá, így fenntartotta a beismerés jogát. Álláspontom szerint részben az ügyészség bizonyítási indítványai, részben a vádlott lelkiismerete is arra fog vezetni, hogy elismeri a felelősségét

 – mondta.

Sárkány Bence a védőügyvéd indítványaira úgy reagált, szerinte a nyomozás elég hosszú és alapos volt, a szakvélemények valamennyi indítvány és többszöri észrevétel próbáját kiállták, így nem tartja indokoltnak, hogy újabb szakértőt vonjanak be az ügybe. Emiatt meglátása szerint ezeket felesleges a továbbiakban vitatni. A toxikológiai szakértőre vonatkozó indítvány kapcsán azt gondolja, annak jelen ügyben nincs relevanciája, lévén, a baleset áldozata valóban vett be egy fájdalomcsillapítót indulás előtt fejfájás miatt, azonban – miképp a szakértői vélemény helyesen megállapította – ennek sem a reakcióidőre, sem a vezetési képességre nem volt hatása, és főképp nem másít azon a tényen, hogy szabályosan halad a saját sávjában, amit a műszaki szakértői vélemény is igazolt.

A jogi képviselő elmondta azt is, már az eljárás legelején elérhető volt egy hangfelvétel, amelyen a balesetet okozó sofőr betelefonál a rendőrségre és a mentőkhöz is. Ekkor saját maga mondta el, hogy „megcsúszott, és nekiütközött az autónak”. Rámutatott, a sokkhelyzetben, mindenféle ügyvédi vagy atyai jótanácstól mentes beszélgetést végighallgatva az tükröződik ki, hogy a fiatalember gyorsan hajtott, átcsúszott a szemközti sávba, így balesetet okozva.

– Az ügynek ennyire egyszerűnek kellene megmaradnia: történt egy sebességtúllépés, melynek egy halálos baleset lett a következménye. Nem hiszem, hogy több ezer oldalnyi, új szakértői vélemény bevonására lenne szükség – véli Sárkány Bence.

Az ügyvéd elmondta azt is, a sértett családja számos anomáliát észlelt az eljárással kapcsolatban. Példaként említette a balesetet okozó Mercedes adatainak megváltoztatásával kapcsolatos eljárást, mellyel kapcsolatban a Mátészalkai Rendőrkapitányság el is rendelte a nyomozást. Megjegyezte, a családot ért trauma és mindezen megpróbáltatások együttesen hatnak ki a mindennapjaikra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában