Fejlemények

2024.07.22. 20:00

Vágóhíd utcai baleset: törölhették a Mercedesből a sebességre vonatkozó adatokat, nyomozás indult az ügyben

Az elhunyt fiatal sofőr családja és ügyvédje több furcsa körülményre lett figyelmes a baleset kivizsgálása során, ezért magánnyomozásba kezdett. Információik szerint a Vágóhíd utcai baleset vádlottjának kocsijából utólag fontos adatokat törölhettek egy mátészalkai telephelyen. Utóbbi ügyvédje viszont állítja: ilyen adatrögzítő berendezés nem is volt az autóban, így arról törölni sem lehet.

Bekecs Sándor

Bő másfél évvel ezelőtt történt Debrecenben a Vágóhíd utcai baleset, amelyben két autó frontálisan ütközött, s a vétlen, 21 éves sofőr életét vesztette. Az ügyben nemrég a rendőrség lezárta a nyomozást, az ügyészség pedig június végén vádat emelt a másik sofőr ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt. A vádirat szerint az egyik autó fiatal sofőrje 85-90 kilométeres óránkénti sebességgel haladt, gyorshajtása és gyakorlatlansága miatt áttért a szemközti sávba, majd nekiütközött a vele szemben szabályosan haladó gépkocsinak. Az eset, majd az elhúzódó nyomozás is nagy érdeklődésre tartott számot, mind a közvélemény, mind a sajtó részéről. Mint megtudtuk, az áldozat szülei – a nyomozás során vélt, tapasztalt furcsaságok miatt – magánnyomozásba kezdtek, melynek során olyan információkhoz jutottak, amelyek megalapozhatják bizonyítékok meghamisításának gyanúját.

vágóhíd utcai baleset, debrecen, nyomozás
A Vágóhíd utcai baleset 2023. január 7-én történt
Forrás:  Napló-archív

– Több furcsaság is kísérte az alapügy nyomozását, mint például az, hogy a vádlott sofőrön nem végeztek véralkohol- és drogtesztet, csak az áldozaton. Nehézkesen haladt az ügy, amellyel párhuzamosan magánnyomozásba kezdtünk a családdal, majd a begyűjtött információk alapján feljelentést tettünk – vezette fel dr. Sárkány Bence, a balesetben elhunyt fiú családját képviselő ügyvéd.  

Kenőpénzért cserébe állíthatták vissza az adatokat a Vágóhíd utcai baleset vádlottjának autójában?  

Dr. Sárkány Bence a Haont arról tájékoztatta, hogy információjuk szerint a vádlott autóját annak családja a balesetet követően egy mátészalkai autószerviz telephelyén tárolta. 

Arra vonatkozóan szereztünk bizonyítékokat, hogy a jármű fedélzeti számítógépéből a telephely egyik szakembere kitörölhette a sebességre vonatkozó, mentett adatokat. A feljelentés részét képezi továbbá az az értesülésünk – amit a rendőrség elfogadott gyanúalapnak –, mely szerint valaki vagy valakik egymillió forintot fizethettek azért, hogy ezen adatokat utólag hozzáférhetetlenné tegyék

– fejtette ki. Ezek alapján tettek feljelentést az illetékes Mátészalkai Rendőrkapitányságnál, amely nyomozást indított az ügyben.  

Megkeresésünkre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy 

az ügyben – felejelentés alapján – a Mátészalkai Rendőrkapitányság folytat büntetőeljárást. A nyomozás érdekeire tekintettel bővebb tájékoztatást jelenleg nem áll módjukban adni.  

Az ügyvéd elmondta, hogy az autó kompjúteréből csak a sebességre vonatkozó adatokat törölték ki, az ahhoz kapcsolódó egyéb adatokat nem, melyekből következtetni lehet arra, hogy az utolsó mentett állás, a 0 km/órás sebesség nem valós. Elmondta azt is, hogy próbálták az autót gyártó cég központjából kikérni az információkat, de azt a tájékoztatást kapták, hogy az Európai Unióban elsőként forgalomba helyezett járművek esetén – a GDPR miatt – felhőtárhelyre nem mentik az ilyen jellegű adatokat.  

További kérdéseket vethet fel a nyomozás eredménye  

– A vétkes autó sebességének megállapítása a bűnösség foka szempontjából jelentős. A halálos közúti baleset okozása gondatlan elkövetés, viszont nem mindegy, hogy 50 km/óra helyett 70-nel vagy 170-nel közlekedik a vétkes, ugyanis utóbbi eset már szándékos elkövetésnek minősülhet, tekintettel arra, hogy az elkövető beletörődik abba, bármi történik, azt már nem tudja korrigálni – fejtette ki dr. Sárkány Bence. Hozzátette, mindezek alapján nem mindegy, hogy az autó rendszeréből kinyert, pontos adat vagy szakértői becslés alapján dönt majd a bíróság.  

Az ügyvéd elmondta, amennyiben helytállónak bizonyul, hogy komoly kenőpénz fejében tüntettek el bizonyítékokat, az további kérdéseket vet fel az alapügyre vonatkozóan is. 

Nonszensz, hogy egy olyan bűncselekménynél, ahol egy autó által tárolt adatok alapján döntenek egy ember büntetőjogi felelősségéről, nem foglalják le a járművet, hanem visszaadják a terheltnek 

– jegyezte meg.  

Elmondta, a Mátészalkai Rendőrkapitányságtól kérték az autó lefoglalását, továbbá információik szerint az adatokat törlő szakember elismerte, hogy vissza is tudja állítani, így bíznak benne, hogy a rendőrségnek is lesz olyan szakembere, aki ezt meg tudja tenni.

vágóhíd utcai baleset, debrecen, nyomozás
Az áldozat autója teljesen összetört
Forrás:  Napló-archív

A vádlott ügyvédje mindent cáfol, szerinte már a balesetet követően ismertek voltak a Mercedes műszaki adatai  

A Vágóhíd utcai felüljárón történt baleset ügyében megkerestük a vádlott jogi képviselőjét dr. Ifj. Horváth Tibort, aki leszögezte: a 2023. január 7-én történt balesetet követően, már január 11-én kezdeményezték, hogy a rendőrség azonnal foglalja le az érintett járműveket, hogy azok balesetkori állapotukban vizsgálhatóak legyenek, ugyanis a rendőrség a baleset helyszínén nem rendelkezett a gépjárművek lefoglalásáról, ám ez az indítványomra sem történt meg – emelte ki az ügyvéd. A sértett által vezetett Volkswagen műszaki szemléjét február 9-én végezték el a rendőrség tagjai és a hatóság által kirendelt igazságügyi műszaki szakértő. A vádlott Mercedes autójának műszaki szemléjét február 24-én tartották meg Mátészalkán, szintén a kirendelt szakértő közreműködésével.  

A védelem által kezdeményezett, indítványozott szakértői vizsgálatokat követően terjesztette elő a kirendelt szakértő előbb a gépjárművek műszaki állapotára vonatkozó szakértői véleményét április 19-én, majd további nyomozó hatósági kirendelést követően elemezte a baleset mechanizmusát az érintett járművek haladási sebességének elemzésére kiterjedően is

 – részletezte dr. Ifj. Horváth Tibor. Hozzátette, a rendőrség és az igazságügyi műszaki szakértő a szakvélemény előterjesztését megelőzően megkereséssel éltek a Mercedes-Benz Hungária Kft.-hez, tehát a gyártó képviselőjének válaszát ismerték. A műszaki szakértői vélemény rögzítette a Mercedes valamennyi lényeges műszaki adatát, a gépjármű felszereltségére is kiterjedően.  

Másik szakértő kirendelését kezdeményezték, de a rendőrség ezt elutasította  

– A kirendelt szakértő szakvéleményeinek aggályossága miatt, mind az alapszakértői, mind a kiegészítő szakértői véleményben foglaltakra előterjesztettük és egyben indítványoztuk, hogy a rendőrség másik szakértőt rendeljen ki – részletezte válaszában a vádlott ügyvédje. A nyomozó hatóság azonban elutasította ezt, ahogy a szakértői szakvéleménnyel kapcsolatos összes indítványunkat is. A gépkocsik lefoglalásáról pedig továbbra sem rendelkezett.  

Mindez alátámasztja ügyfelem azon álláspontját, amely szerint az indítványával egyezően indokolt lett volna a gépkocsik, így a Mercedes lefoglalása is. Megtettünk mindent annak érdekében, hogy a baleset valamennyi releváns körülménye objektíven feltárható legyen

 – mutatott rá Dr. Ifj. Horváth Tibor.  

Fizikailag lehetetlen az adatok törlése  

A vádlott ügyvédje a fentieken túl rámutatott, a balesetben érintett Mercedes nem rendelkezik „fekete dobozzal”, menetrögzítővel, illetve olyan adatrögzítővel sincs felszerelve, amelyből a jármű korábbi haladási sebességére, valamint további úgynevezett CDR-adatok kinyerésére lehetőség lenne. Ezt több EDR-kiolvasáshoz szükséges eszközzel és szoftverrel rendelkező szakember megerősítette.  

A fentiekből szükségképpen következik, hogyha nincs kiolvasható adat tárolására szolgáló eszköz, akkor azokat nyilvánvalóan törölni sem lehet

– nyomatékosította Dr. Ifj. Horváth Tibor.  

  • A CDR (Crash Data Recieval) az EDR-ből kinyert adatok fájlja, ebben találhatóak a műszaki adatok és paraméterek, mint sebesség, fék- és gázpedál állása, motor fordulatszáma, ABS, ESP működése stb.
  • Az EDR (Event Data Recorder) eseményadat-rögzítő, ez a „fekete doboz", tehát maga az egység, amiből az adatok (CDR) kiolvashatóak. 

Valótlan állítás, hogy vesztegetés és bizonyítékhamisítás történt  

– Ügyfelem édesanyja a hozzám eljuttatott nyilatkozatában közölte, a legmesszemenőbbekig visszautasítja, hogy bárkit felkért volna a gépkocsi adattárolójának befolyásolására és ilyen tevékenységért bárminemű ellenszolgáltatást nyújtott volna. Bízik az igazságszolgáltatásban és abban, hogy fia ügyét pártatlanul és objektíven fogja elbírálni a bíróság – írta válaszában az ügyvéd. Hozzátette, a balesetet követően mind az országos, mind a helyi írott sajtóban és televíziós híradásokban a vádlottat negatív színben tüntették föl, eldöntött tényként kezelték a balesetért való felelősséget, számtalan olyan cikk és riport jelent meg, amelyek az azokhoz kapcsolódó kommentekkel együtt ő és családja személyiségi jogait durván sértették, őket alaptalanul vádolták. Emellett több esetben jelent meg a büntetőügy részét képező olyan nyomozati anyag, amely az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény alapján nem hozható nyilvánosságra. Az ezzel kapcsolatos észrevételeket a család meghatalmazott védő útján a nyomozó hatóságnál megtette, érdemi intézkedés azonban nem történt.  

Ilyen előzmények után a sértett jogi képviselőjének állításait határozottan visszautasítom, azok alaptalanok, azonban alkalmasak arra, hogy a védencem és családja mind a személyes, mind a társadalmi megítélésére súlyos, negatív következményekkel járjanak

 – tájékoztatott. Megítélése szerint nem fogalmazhat meg alaptalan vádat egy ügyvéd még akkor sem, ha a büntetőügyben a sértetti képviseletet látja el.  

vágóhíd utcai baleset, debrecen, nyomozás
A Vágóhíd utcai baleset egyéves évfordulóján mécsesekkel, koszorúkkal emlékeztek az elhunyt sofőrre

– Ügyfelemet és családját nagyon megrázták az események. Eddig azért zárkóztak el a sajtóban való megnyilvánulásoktól, mert úgy vélték, ezek nem segítenek a tragédia feldolgozásában és feszültséget keltenek a közvéleményben. Ügyfelem már 2023. január 11-én kifejezte mély együttérzését a gyászoló családdal, majd írásban ismételten kifejezésre juttatta együttérzését a következőkkel: „Ez a tragikus nap mindannyiunk életét örökre megváltoztatta. Csak remélni tudjuk, hogy az idő némi vigaszt hoz majd Önöknek! Kívánunk mielőbbi megnyugvást és őszinte részvétet.„  

Dr. Ifj. Horváth Tibor hangsúlyozta, ügyfelével minden lehetséges törvényes eszközzel azon dolgoznak, hogy a balesettel kapcsolatban feltárjanak minden igazságot. Ügyfele és annak édesanyja a nyilvánvalóan alaptalan és valótlan állításokat rágalmazásnak tekintik és azokat határozottan elutasítják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában