Sziréna

3 órája

Profi nagyüzem, extrákkal: titkos cigigyárat talált a NAV Hajdú-Bihar határában – videóval

Minden azzal kezdődött, hogy a NAV-osok megállítottak egy sofőrt, aki félmillió doboz cigarettát szállított. Az illegális cigarettagyárban, ahol gyártották őket, több tonna dohányt és komplett gépsort is találtak.

Haon.hu

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség költségvetési csalás bűntette miatt indítványozta öt férfi letartóztatását, akik egy Karcag melletti illegális cigarettagyár működtetésében és a cigaretta értékesítésében vettek részt, közölte a főügyészség pénteken.

Illegális cigarettagyárat talált a NAV a hajdú-bihari vármegyehatáron
Illegális cigarettagyárat talált a NAV a hajdú-bihari vármegyehatáron
Forrás: NAV

A rendelkezésre álló adatok szerint a NAV járőrei október 15-én igazoltatták az egyik gyanúsított által vezetett, 500 ezer doboz, adózatlan dohányárut szállító járművet. A cigarettát egy Karcag külterületén lévő ingatlanon működő illegális cigarettagyárban gyártották,

ahol a nyomozó hatóság több tonna fogyasztási dohányt, több raklap csomagolóanyagot, filtert, hüvelyt, ragasztót, gyártási hulladékot, illetve cigarettagyártó gépsort talált meg és foglalt le.

Az egyik gyanúsított a telephely felett haszonélvezeti joggal rendelkező férfi, aki a telephelyet úgy biztosította a cigarettagyár működéséhez, hogy tudott az ott folyó illegális tevékenységről – olvasható az ügyészségi közleményben.

A nyomozók a cigarettagyár közelében menekülés közben elfogtak három ukrán állampolgárt is, akik a cigarettagyárban dolgoztak.

A gyanúsítottak a jogellenes jövedéki adóköteles cigaretta előállítással, és továbbértékesítésre szállításával a költségvetésnek több mint egymilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak.

Illegális cigarettagyár: rács mögé kerülhetnek az elkövetők

Az ügyészség indítványa alapján a gyanúsítottak esetében a cselekmény jelentős tárgyi súlyára, jellegére, a magas elkövetési értékre, a kiszabható büntetés nagyságára (5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztés), valamint arra, hogy a magyar állampolgár gyanúsítottak a bűncselekmény jellege kapcsán bűnkapcsolati hálóval és mobilizálható vagyonnal rendelkezhetnek, alappal tartani lehet a gyanúsítottak szökésétől, elrejtőzésétől. Hivatkozott az ügyészség az indítványában a bizonyítás megnehezítésének, és a bűnismétlésnek a veszélyére is.

A bíróság elrendelte valamennyi gyanúsított letartóztatását, azonban fellebbezések miatt a letartóztatás kérdésében végleges döntést a Szolnoki Törvényszék fog hozni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában