Drága meló

2 órája

Kotrógéppel vadásztak adócsalókra a NAV-osok Hajdú-Biharban

Közös akciót indított a kormányhivatal és a NAV. A számlázás elmaradását büntették a legtöbb esetben.

Haon.hu

Társhatósági együttműködésre kérte a helyi kormányhivatal a NAV Hajdú-Bihar Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságát. A vármegyében egyre többen foglalkoznak gépjárműszállítással, a tapasztalatok szerint azonban az újonnan a piacra lépők egy része sem a közlekedési hatóság felé nem teljesíti kötelezettségeit, sem számlát, nyugtát nem ad tevékenységéről – írja közleményében a NAV.

A járműszállítókat figyelte meg legutóbbi akciójában a NAV
A járműszállítókat figyelte meg legutóbbi akciójában a NAV
Forrás: illusztráció/MW-archív

A mulasztások feltárására indult ellenőrzésben az adóellenőrök először egy kotrógép elszállításával bízták meg az autómentő vállalkozókat. Az ellenőrök telefonon több adózót is felhívtak, végül két szállítóval is leegyeztették, hogy a munkagépet a megadott címek közt elszállítják.

Két bírság egy kotrógépért

Az első egyeztetett ügyletben az autószállító egy tréleres autóval a megadott címre szállította a gépet. Szállítási díjként 25 ezer forintot kért, de az átvett pénzről semmilyen bizonylatot nem állított ki. A NAV munkatársai a fizetés után bemutatkoztak és megkezdték az ellenőrzést, ezzel egyidejűleg a helyszínre érkező társhatóság munkatársai is vizsgálatot indítottak. A történetnek ezzel nem volt vége, az ellenőrök egy másik vállalkozóval egy másik címre szállíttatták át a kotrógépet. A vállalkozó itt 20 ezer forint díjat kért, de semmilyen bizonylatot nem adott. Az adóellenőrök és a kormányhivatal munkatársai ebben az esetben is eljárást indítottak.

Egy hónappal később a két szerv ismét közös ellenőrzést végzett, a vizsgálatban egy személyautót szállíttattak el. Az adóellenőrök ezúttal a közösségi médián keresztül találtak autószállítót. A felkért személy a járművet a megadott címre szállította, de a revizorok a kifizetett szállítási díjról ezúttal sem kaptak bizonylatot, sőt, a vállalkozónál sem nyugta–, sem számlatömb nem volt. Az illetékes szervek ismét eljárást indítottak, csakúgy, mint másnap, amikor egy újabb, előzetesen leegyeztetett szállításnál nem kaptak számlát.

A NAV a közös ellenőrzésekben összesen több mint ötszázezer forintnyi bírságot szabott ki, míg a kormányhivatal a kötelező menetíró készülék és a fuvarlevél hiánya, illetve az engedély nélkül végzett szolgáltatás miatt szabott ki további bírságokat. A bizonylatkiállítás elmulasztása adóellenőrzést, becslési eljárást vonhat maga után az érintett adózóknál. A közös vizsgálatok hatására az engedélyt kiváltók száma és a bizonylatolási kedv is megnőtt az ellenőrzött szolgáltatóknál. A sikeres akció folytatásaként a két szerv ősszel újabb közös ellenőrzést tervez.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában