Helyszíni riport

2 órája

„Volt, hogy betörtek egy házba, beköltöztek, és még a tetőcserepet is eladták"

Vannak, akik betöréshullámtól tartanak Pocsajban, mások szerint elszigetelt esetek vannak a hajdú-bihari településen.

Hajnal László

A Petőfi utcában történtek az esetek

Forrás: Czinege Melinda

Pocsaj keleti részén parkoltunk le. Ezt a környéket említette levelében az egyik aggódó helyi lakos, aki „Retteg Pocsaj” címmel küldött megkeresést a Haonnak. Arról számolt be, hogy a Petőfi utcán több betörés is történt, mint írta „egy az egyben kirabolták” az utcát. Eldöntöttük, hogy utánajárunk annak, valóban van-e mitől tartani az itt élőknek. A településen a pénteki kellemes őszi időben bizsergett az élet. A gyerekek az utcán játszottak, a temetőnél serényen gereblyézték a falevelet a közmunkások, nem volt nyoma rendbontásnak, nem tűnt úgy, hogy a lakók bezárkóztak volna. Az említett környéken több nyitott kaput is láttunk, az egyiknél a fészerré átalakított góré homokos padlóján egy leselejtezett mikrohullámú sütő várta, hogy valaki meglássa benne a fantáziát, mielőtt a rozsda viszi magával.

pocsaj, betörés, rendőrség
Ezen a környéken történtek a betörések Pocsajban
Forrás:  Czinege Melinda

Az említett Petőfi utcában néhány szomszéd beszélgetett a ház előtt. Arról érdeklődtünk, hallottak-e arról, hogy a környéken betörések történtek. 

Elmondták, tudnak róla, de szerintük szó sincs sorozatos bűncselekményről, egyetlen éjszaka alatt történt három eset. Az egyik házból két kerékpárt, míg a másikból egy gázpalackot vittek el, egy harmadik, tulajdonos nélküli ingatlant pedig azért törtek fel, hogy meghúzzák magukat éjszakára.

 Arról kérdeztük őket, tartanak-e attól, hogy hozzájuk is behatolnak illetéktelenek.

Rettegjen a betörő, ha bejön a lakásba

 – mondta határozottan az egyik nő a kerékpárjára támaszkodva. Beszélgetőpartnere, egy idős férfi rámutatott az egyik házra:

– Az az egyik, ahová betörtek. Van tulajdonosa, csak nem tartózkodik Pocsajban. Szerdán reggel mentem a boltba, még láttam is, hogy fel van húzva a redőny, azt gondoltam, biztos hazalátogatott és szellőztet. Később tudtam meg, hogy betörés történt, amikor a rendőrök kiérkeztek. Kihúzták a szalagot, és megkezdték a helyszínelést – emlékezett vissza. A lakókban tehát nincs félelem, azonban attól némileg tartanak, hogy a téli időszakban megszaporodnak a hasonló esetek.

– Amíg van munka, addig nincsen baj, mert eljárnak a környező községekbe napszámba dolgozni. A tormázásért meg a földeken jól fizetnek. De miután vége az idénynek, és jön a hideg, akkor fordul elő ilyesmi, mert kényszerből pénzhez akarnak jutni – mondta.

A polgárőrség fokozottan járőrözik egy-egy eset után Pocsajban

Valami drogos fiatalok voltak. Én egyébként sajnálom őket, mert semmirekellő emberek. Tanulatlan gyermekek, akiknek nem adtak munkát. Magukra hagyták őket, vagy a szüleik börtönbe kerültek. Sokat mondok, ha tíz bűnöző van Pocsajban, a többi szépen jár dolgozni. Megesett, hogy felfeszítettek egy-két házat, és beköltöztek egy éjszakára

 – nyilatkozta egy másik környékbeli lakos. Olyan esetről is beszélt, amikor az egyik „megszállt” ház tetejéről még a cserepet is leszedték és eladták. Egy másik esetben pedig téglával dobták be az ablakot. Úgy véli, vannak pánikkeltő hangok, de ettől függetlenül nincs félelemérzet a pocsajiakban, nincs komolyabb baj, amitől tartani kellene. A férfi elmondta azt is, szabadidejében maga is polgárőrként tevékenykedik. Megtudtuk, hamarosan megerősítik a szolgálatot, főként éjszakai járőrözést szerveznek sűrűbben, hogy még kevesebb hasonló eset fordulhasson elő.

A településen hallottakkal összhangban vélekedett Szőllősi Roland, akit telefonon értünk el. Pocsaj polgármestere portálunknak elmondta, tud az esetről, kapcsolatban áll a rendőrséggel is, mely azonnal kezelte a dolgot. 

A hatóság az ügyben végzi a dolgát, és egy hajléktalan fiatalembert már összefüggésbe hoztak a cselekménnyel. Mint fogalmazott, pontszerű, egymástól elszigetelt esetek olykor előfordulnak, azonban úgy gondolja, nem kirívó esetről van szó: ez egy egyszeri bűncselekmény volt, betörési hullámról pedig szerinte merész dolog lenne beszélni.

 Elismerte, az érintetteknek valóban kellemetlen az okozott kár, ahogy megérti azon környékbeliek aggodalmát is, akiknek a szomszédságában történt az eset. Maga is megerősítette, hogy a polgárőrség a hasonló esetekben szigorít az ellenőrzéseken, ezzel is biztosítva a pocsajiak nyugalmát. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában