Helyi közélet

2008.01.02. 06:16

A zöld helyett átveszik a kéket

<p>A határőrség 62 év után megszűnt, és önálló szolgálati ágként integrálódott a rendőrségbe. Ez a magyar közigazgatás történetében az egyik legnagyobb változás.</p>

Ártánd - Ez a magyar közigazgatás történetében az egyik legnagyobb változás, hiszen két országos hatáskörrel rendelkező, önállóan működő szervezetet vontak össze – tájékoztatott Péter Sándor, a biharkeresztesi határrendészeti kirendeltség vezetője.

Az integrációt követően az eddigi két országos szint helyett egy központi szint lesz, a kirendeltségek pedig a megyei rendőr-főkapitánysághoz tartoznak. A Biharkeresztesen lévő kirendeltség ezután nem az Orosházi, hanem a Hajdú-Bihar Megyei Főkapitányság Határrendészeti Kirendeltségeként működik tovább önálló szervi egységként. A rendfokozatok és a beosztások megmaradnak. A változás nem jár törvényszerű létszámcsökkentéssel, az egyéni igényeket, lehetőségeket többnyire tolerálták: saját kérésre Keresztesről közel 20 határőr vonul szolgálati nyugállományba, többen pedig áthelyezésüket kérték.

Idő kell az átálláshoz

Január 1-jével a határőrök hatásköre bővül: ami a rendőrnek joga és kötelessége, az a határőrnek is joga és kötelessége. Így például ezután a határőr is igazoltathat. Külső változásokat is észrevehetünk: új jelvényt és névtáblát kapnak, lekerül a karjelzés is. A zöld helyett átveszik a kék színt, továbbá a járműveket átmatricázzák: rendőrség felirat kerül rájuk. A teljes átálláshoz azonban idő kell.

A határőrök véleménye megoszlik a változásról: a kezdeti félelmük és bizonytalanságuk viszont többnyire már megszűnt. Péter Sándor szerint egy racionális szervezet létrehozása szakmailag és a gazdaságosság szempontjából is indokolt volt. Talán az állampolgároknak is egyszerűbb lesz, ha csak egy szervezettel kerülnek kapcsolatba. Annak a határőrnek azonban, aki szívvel végezte munkáját, a változás fájdalmat is okoz. Tudják viszont azt is, hogy a jövőre kell koncentrálni, hogy egy jól felkészült egységként integrálódjanak, és az eddig is felelősséggel, fegyelemmel, becsülettel végzett munkájukat az egységen belül is folytatni tudják.

Eddig is voltak átfedések

A határőrségnek a rendszerváltás óta szinte állandóan változásokhoz kellett igazodnia: kiemelték a fegyveres erőkből, azóta csak rendészeti jellegű feladatokat kell ellátnia; fel kellett készülnie az Európai Uniós, illetve a schengeni térséghez való csatlakozásra.

Mindeközben eleget kellett tennie annak a kettős követelménynek, miszerint továbbra is feladata az államhatár őrzése, a határforgalom ellenőrzése, az állampolgárok szolgálata, ugyanakkor szűrő szerepet kell betöltenie az egyre átjárhatóbb határokon. Ezeknek a változásoknak az eredménye, hogy a határőrségre ezután nem olyan formában van szükség, mint eddig.

A határőrök és a rendőrök feladatai között pedig eddig is voltak átfedések.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában