Helyi közélet

2008.04.15. 13:29

Rovásról rovásra a versenyen

<p>Debrecen - Berettyóújfalui diákok is részt vettek a IX. Kárpát-medencei Rovásírás Verseny területi döntőjén. A rendezvénynek ebben az évben a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola adott otthont.</p>

2003. óta minden évben vannak olyan újfalui általános iskolások, akik vállalják ezt a fajta megmérettetést.
A rovásírás a magyar kultúra egyedi, ősi múltra visszatekintő értéke. S azt, hogy ez az érték - a rovásírás - nem valami ósdi, poros könyvek lapjaira való „csudabogár”, hanem élő, a mai fiatalok érdeklődését is felkeltő hagyomány, bizonyítja, hogy a rendezvényre jelentkezők száma évről-évre töretlenül növekszik.

Idén 5 helyszínen összesen 263 alsós, felsős és középiskolás diák mérte össze tudását Magyarország-szerte.
A rovásírás elsajátítására Berettyóújfaluban a Toldi Miklós Református Általános Iskolában szakköri keretekben van lehetősége a gyerekeknek.

A területi versenyen az újfalui diákok közül Nyeste Katinka 7. osztályos tanuló II., Siteri Anna 6.osztályos tanuló III. helyezést ért el. Az alsósok között Siteri Regina 4. osztályos I. helyezett lett.

Teljesítményük alapján mindhárman kivívták a jogot a júniusi, budapesti döntőn való részvételre. A tanulók felkészítő tanára Siteri Róbert volt.

Számítógép, újság

Ma még csak a témával foglalkozók előtt ismert, hogy napjainkban már léteznek olyan számítógépes programok, amelyekkel különösebb nehézség nélkül számítógépen is lehet rovásírásos szöveget előállítani.

Az egyre nagyobb számú rovásbetűkkel írt (vagy latin betűsről rovásra átírt) könyv mellett rovásírásos újsághoz is hozzájuthatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában