Helyi közélet

2013.10.14. 10:53

Egy ember tart el hármat

Debrecen - Több mint félmillió hajdú-bihari emberből kétszázezren sincsenek, akik dolgoznak.

Debrecen - Több mint félmillió hajdú-bihari emberből kétszázezren sincsenek, akik dolgoznak.A rendszerváltozás óta alaposan átalakult a megyeszékhely iparszerkezete. Elég csak arra utalni, hogy az élelmiszeripar olyan ikonikus szereplői tűntek el, mint az egykori Barnevál, a Hús Rt., a konzervgyár, vagy a dohánygyár, s velük munkahelyek ezrei szűntek meg. Mivel ezeknél a vállalatoknál többnyire nagy élőmunka igényű tevékenységet végeztek, hiába települtek be az ipari parkokba magas hozzáadott értéket előállító vállalkozások, a foglalkoztatási mérleg nyelve lassan huszonöt éve egyfolytában a negatív tartomány felé billen.

Addig nehéz lesz egyről a kettőre jutni, amíg az 540 ezer hajdú-bihari lakosból csupán 190 ezren dolgoznak, és közülük is mindössze 120 ezren tevékenykednek közvetlenül a termelésben. Szakemberek szerint a következő hét éves uniós költségvetési ciklusban muszáj lesz a megyében legalább tízezer új, versenyképes munkahelyet teremteni. Ennyi kellene ahhoz, hogy a gyalázatosan alacsony (54 százalékos) foglalkozási rátánk 65 százalékra nőjön, és felzárkózhassunk legalább az európai középmezőnyhöz. Ellenkező esetben az "egy tart el hármat" képlet tovább romolhat, és társadalmi méretekben a helyzet kezelhetetlenné válhat.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában