2013.11.08. 15:53
Kevesebb lehet a disznóság
Hajdú-Bihar - Az ágazatot fehérítő lépésnek látják a szakemberek a sertéshús áfa csökkentését.
Hajdú-Bihar - Az ágazatot fehérítő lépésnek látják a szakemberek a sertéshús áfa csökkentését.
Logikus, jó döntésnek mondta Módos Imre, a Módos Farm Kft. ügyvezető igazgatója a kormánynak a sertéshúst terhelő áfa csökkentésére vonatkozó tervezetét; mely jó hatással lesz az ágazatra. A többi, általunk megkérdezett tenyésztő szintén üdvözölte változtatás tervét, abban bízva, hogy a feketegazdaság mértéke visszaszorul a szektorban. Az élő- és a félsertés általános forgalmi adója 5 százalékra csökken 2014. január 1-jétől a jelenlegi 27 százalékról – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön.
– A lépés az ágazatot védi az importhússal szemben, mely most EU-s piacról áfa nélkül vásárolva előnyben van a 27 %-os áfával terhelt hazai sertéshússal szemben, s gyakran még trükköznek is vele. S ehhez jön e feketegazdaság; sokszor valóságos árcsökkentő harc folyik az ügyeskedők javára. Azt remélem, tisztul a feketepiac, 5 százaléknyi áfáért már nem éri meg adót csalni, a hazai termelés lendületet kap, s beindulhatnak a fejlesztések is az ágazatban.
Drágább nem, igaz, érezhetően olcsóbb sem lesz a hús a boltokban a sertéshús áfájának tervezett csökkentése miatt az általunk megkérdezett szakemberek szerint. – A tervezett lépés nem szociális intézkedés, nem a fogyasztói ár csökkentése a cél – mondja dr. Juhász István, a „HVB” Hajdúszováti Vagyonkezelő, Befektető Zrt. elnök-vezérigazgatója, de úgy véli „visszacsepeghet” valami a boltok vásárlóihoz is.
Teljesen jogos elvárása volt az áfa csökkentése a szakmának régóta, a lépés kifehéríti a sertéságazatot – véli Erdélyi Zoltán, az évi húszezer sertést előállító Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója. – Eddig a szabályosan értékesítő termelőknek olyanokkal kellett versenyezniük, akik áfa nélkül adták a sertést. Most letisztulhat a piac; 5 százaléknyi áfáért már nem éri meg trükközni – mondta. Minőségjavulást is elképzelhetőnek tart olyan szempontból, hogy már nem feltétlenül lesz gazdaságos a külföldről, olcsón, ki tudja honnan származó és milyen minőségű húst behozni.
HBN