Helyi közélet

2014.09.22. 10:17

Orsós Ferenc: Megítélése ellentmondásos

Debrecen - A kutató szerint a patológus nem tudta feldolgozni a háborús élményeit.

Debrecen - A kutató szerint a patológus nem tudta feldolgozni a háborús élményeit.

Noha a hivatalos feljegyzésein kívül sem naplót, sem emlékiratokat nem hagyott hátra, ismerősei visszaemlékezéseiből és más hivatalos iratokból egy nem mindennapi frontorvos képe rajzolódott ki Orsós Ferencről Mester Attila, a Debreceni Egyetem PhD. hallgatója számára, aki az első világháborúval foglalkozó konferencián tartott előadásán beszélt a professzorról.

A patológus végzettségű Orsós, aki 1918-től 1936-ig a Debreceni Egyetem Korbonctani Intézetét vezette, majd 1923 és 1924 között pedig az intézmény rektora is volt, 1914 augusztusában vonult be, és a 31. gyalogezred állományához került. Mester Attila azt mondta, az egység Galíciában harcolt, a 3500 fős legénység frontorvosaként azonban nem sokáig szolgálhatott, mivel november 26-án Smilowicénél, a Visztulánál vívott ütközetben körbezárták az oroszok a magyar erőket. A katonák többsége életét vesztette, ő pedig orosz fogságba került.

Végzetes szerelem

A kutató kiemelte: Orsósra és társaira rossz körülmények vártak. A táborban többek között tífuszjárvány pusztított, ő maga háromszor betegedett meg, de mindannyiszor leküzdötte. Személyes tragédiája – állította –, hogy beleszeretett egy ápolónőbe, akit azonban elvitt a kór. Mester részben ennek tudja be azt, hogy keveset beszélt a háborús élményeiről.

A professzor hazatérése után, az 1930-40-es években Európa egyik legismertebb törvényszéki szakorvosa, patológusa lett. 1943-ban tagja volt a katyni áldozatok kihantolásán dolgozó orvoscsoportnak, s bizonyították a Szovjetunió bűnösségét. A kutató azt mondta, Orsós szélsőségesen jobboldali politikai nézeteket vallott. 1941-ben a parlamentben – derül ki a hátramaradt iratokból – fajvédő törvények meghozatalát sürgette. 1945-ben nézetei miatt hagyta el az országot. A németországi Mainzban hunyt el 1962-ben. Mester szerint a megítélésekor fontos elválasztani a tudományos munkásságát a politikai szerepétől, előbbiben ugyanis kiemelkedőt alkotott, amit a hátrahagyott iratok is igazolnak.

HBN-SZZSL

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában