Helyi közélet

2017.12.23. 09:18

Finomságok a karácsonyi asztalon

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hagyományosan, de akár a régi ízek újragondolásával is el lehet az ételeket készíteni.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hagyományosan, de akár a régi ízek újragondolásával is el lehet az ételeket készíteni.

Karácsonykor összegyűlik a család apraja-nagyja, hogy együtt ünnepeljen. Ilyenkor, a szépen megterített asztalnál közösen elköltött ünnepi vacsora a nap fénypontja, hiszen ilyenkor finom falatok mellett, meghitten tölthetjük együtt az időt.

Régi és új ízek

Ahogy minden ünnepnek, úgy a karácsonyi időszaknak is megvannak a jellegzetes ételei, amit ilyenkor mindenki előszeretettel fogyaszt. Van, aki hagyományosan készíti őket, vannak azonban olyanok, akik évről évre szeretnek egy kis csavart belevinni a megszokott menübe. Nézzük, hogy a hagyományoknak megfelelően mi kerül ilyenkor az asztalra, illetve a Vénusz séfjének jóvoltából összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy hogyan lehet ezeket új köntösbe bújtatni.

Boldogság a tányéron

A karácsonyi menü összeállítása folyamán általában a hagyományokra támaszkodunk, hiszen leginkább azok az ételek kerülnek az asztalra, amelyek a néphiedelem szerint egészséget, boldogságot és bőséget hoznak az eljövendő évre. Az egészséget a hagyomány szerint a magyar konyha jellegzetessége, a fokhagyma fogyasztása hozza el, így nem maradhat ki a karácsonyi ételekből sem; míg a jövő évet a méz édesíti meg. Számtalan családban ilyenkor a kis mézes csuprokat roppanós magvakkal töltik meg, így nemcsak csemegézni jó belőle, hanem tökéletes ajándék is lehet a fa alá.

Mák a bőségért

A karácsonykor fogyasztott ételek többsége nagyon apró szemű, mivel a szokások szerint ezek bőséget hoznak a jövő évre az azt fogyasztóknak. Ilyen hozzávaló a mák, a bab, a lencse, a káposzta és a hal. Ennek megfelelően a karácsony egyik, talán legjellegzetesebb étele a bejgli, ami német származású kalácsfajta. Neve a beugen, azaz meghajlít szóból ered, amely a jellegzetes formájára utal. Általában mákkal vagy dióval töltjük meg, amelyek a bőséget szimbolizálják. A modernebb receptekben a bejglinek már számtalan verziója létezik, az aszaltszilvástól kezdve a marcipánoson át a gesztenyésig, rengeteg különböző ízesítést találhatunk.

Telitalálat a hús

A húsok tekintetében elég vegyes a kép, ahány ház, annyi szokás, azonban a sertés hússal, és a hallal biztosan nem lőhetünk mellé. A hal ugyanis a bőséget szimbolizálja számtalan apró pikkelyének köszönhetően. Ilyenkor általában halleves vagy halászlé készül, de gyakran sül rózsaszín lazacfilé is a sütőben.

Sokan azonban mégis inkább a hazai vizekben is megtalálható halakat részesítik előnyben, így sok család konyhájában található meg a keszeg, a harcsa, a csuka vagy éppen a ponty. Azok számára, akik ebben az évben szeretnének valami új halas étellel előrukkolni, a Vénusz séfje egy kis csavart vitt egy klasszikus rántott halfogásba, amelyet a karácsonyi menük másik igen közkedvelt és már említett hozzávalójával, a mákkal ötvöz.

HBN


A töltött káposzta alap

A magyar konyha egyik legtipikusabb étele a töltött káposzta, amely nem maradhat le karácsonykor sem a legtöbb család asztaláról. A káposzta ugyanis az egyik legelterjedtebb ételünk, amelyet már a középkortól kezdve mindenki fogyasztott levesben, köretként, édesen vagy savanyítva, hússal vagy anélkül. A néphiedelem szerint leveleinek köszönheti bőségvarázsló szerepét. Manapság a legtöbben rizses-húsos töltelékkel töltik meg a kis káposztás batyukat, azonban egyre többen nyúlnak vissza az ősibb és manapság ismét trendi búzatöretekhez, a bulgurhoz vagy a hajdinához. Hús helyett pedig megtölthetjük csiperkével vagy erdei gombákkal is, új ízeket csempészve ebbe a klasszikus fogásba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában