Mennyi az annyi

2024.11.07. 19:30

Lehullt a lepel: ennyibe fog kerülni 2024-ben a hal karácsonykor

Októbertől elindult a lehalászás a hajdú-bihari halastavakon. Megtudtuk, mennyi lesz a hal ára karácsonykor, a részletekről Simon Károly, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott.

Nagy Emese

Aggodalomra semmi ok, lesz elég hal karácsonykor Hajdú-Biharban

Forrás: Napló-archív

A hazai halpiac főszezonja a karácsony, és jó hír, hogy a két slágertermék, a ponty és a szürkeharcsa ugyanolyan áron lesz kapható idén, mint 2023-ban. Ennek oka, hogy nem volt drasztikus halpusztulás, és a takarmányok ára is megfizethető maradt – számolt be róla a napokban az index.hu. Mint írják, a Magyar Halászati Szakmaközi Szervezet szerint a magyarok már valamivel több halat esznek, de az európai átlagtól még mindig le vannak maradva, mivel az 20–21 kilogramm, a magyarok átlaga pedig 6 és fél kilogramm körüli. A témával kapcsolatban megkerestük Simon Károlyt, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatóját, aki megosztotta, hogy idén miként alakul 2024-ben a hal ára karácsonykor.

Novemberben már sokakat érdekel, mennyi lesz a hal ára karácsonykor 2024-ben
Novemberben már sokakat érdekel, mennyi lesz a hal ára karácsonykor 2024-ben
Forrás:  Napló-archív

Mennyi lesz a hal ára karácsonykor?

Hetek óta tart a lehalászás a hortobágyi halgazdaságban, de még mindig csak a munka felénél járnak – tudtuk meg Simon Károlytól. Kiemelte, mintegy ötezer hektáron (ebből 3 ezer hektárnyi tófelület) gazdálkodnak az 1916-ban alapított Hortobágyi Halgazdaságban, ahonnan évente körülbelül 1500 tonna halat – 80 százalékban pontyot – értékesítenek nagymértékben hazai áruházláncoknak, halastavaknak és kereskedőknek, de exportálnak Romániába és valamennyit Ausztriába is. 

Az idén 108 éves halgazdaságnak ebben az évben is meg kellett küzdenie a brutális nyári hőséggel, de az aszály nem okozott akkora kiesést, mint ahogyan féltünk tőle. Egy jó, átlagos évről beszélhetünk a termést tekintve. Mindemellett tömeges halpusztulás nélkül átvészeltük a hőséget, szóval nincs okunk panaszra

 – osztotta meg a vezérigazgató.

Nem lesz drágább a karácsonyi hal

Simon Károly megjegyezte, 44 tavuk van, amik a Keleti-és Nyugati-főcsatornán keresztül a Tiszából kapják a vizet. Rámutatott, kedvező áron sikerült beszerezniük a takarmányt, és mivel a halállományuk sem kevesebb, mint a korábbi években, így bőven lesz hal idén karácsonykor is. A hortobágyi halgazdaság halait december elején kezdik el árusítani a malomparki kispiacon. Az árakkal kapcsolatban a cégvezető úgy fogalmazott: ugyanannyi lesz a hal ára karácsonykor, mint az elmúlt évben. Tehát nem kell tartani attól, hogy megugrana a hal ára. 

1900 forint lesz az élő ponty kilója, míg a pontyfilé 3900, a pontypatkó pedig 3800 forint. A másik sláger a bio szürkeharcsa, aminek szintén nem emelünk az árán, 4 ezer forint körül várható az élő szürkeharcsa kilója

 – jegyezte meg a vezérigazgató. Hozzátette, cégüknek mintegy 1,5 milliárd az éves nettó árbevétele, aminek a felét a karácsonyi időszakban realizálják. – Itthon a ponty a sláger, amiből nagy százalékban készítenek halászlevet, míg a 2. legnépszerűbb hal az afrikai harcsa – jegyezte meg.

Idén karácsonykor is lesz bőven ponty és szürkeharcsa a piacokon
Idén karácsonykor is lesz bőven ponty és szürkeharcsa a piacokon
Forrás:  Napló-archív

Ebből egy halszelet 40-50 ezer forint

Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja korábban úgy fogalmazott portálunknak: 

A halfogyasztás terén abból a szempontból már nemzetközivé váltunk, hogy nemcsak ponty és harcsa kerül az asztalra – ezek többnyire inkább ünnepekkor, de év közben előtérbe kerülnek jellemzően a tengeri halak. Sok afrikai harcsa fogy, illetve lazacfélék és pisztráng

 – emelte ki. Mint arra akkor rámutatott, találkozhatunk a vendéglátásban az aranydurbinccsal és a tengeri sügérrel, ezeket a mediterrán térségből tudják frissen beszállítani. A norvég lazac gyakorlatilag tarolja a piacot, szó szerint jégen érkezik Magyarországra, a pisztráng Szlovéniából, Olaszországból és Szlovákiából, ezek is frissen jönnek. Az összes többi fagyasztottan, azonban ettől nem kell félni, a halat kifogástól számított 20 percen belül feldolgozzák és lefagyasztják.

Stündl László érdekességként elmondta, hogy a tonhal a legdrágább halfaj, ebből a vörös színű, különleges minőségű halfajból is a steak az, amiért mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. – A különleges tonhalból akár 40-50 ezer forintba is kerülhet egy szelet. Nyilván ez azért van, mert ahol ezt hagyományosan fogyasztják (Japánban), ott őrület van. Egy-egy halért akár több százezer dollárt is fizetnek a nagyon gazdag vevők, ez egyfajta kiváltság, hogy abból ők ehetnek – hangsúlyozta.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában