fotókkal

2020.09.04. 14:32

A függőség veszélyei, testközelből: megkezdődött a Józanság Napja

A program célja, hogy felhívja a figyelmet a problémák közös kezelésére.

Fotó: Kiss Annamarie

A Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum és a Forrás Lelki Segítők Egyesülete immáron kilencedik alkalommal szervezte meg a Józanság Napja elnevezésű rendezvényt. A pénteki eseményen elhangzott, hogy a program Debrecen jellegzetessége.

„Nem úgy foglalkozunk kábítószerüggyel, mint ahogy klasszikusan szoktak”

– mondta Papp Csaba, a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum társadalmi elnöke. Hozzátette, azért különleges, mert egy ilyen napon lehet találkozni civil szervezetekkel, valamint olyan emberekkel, akik túl vannak a szenvedélybetegségen. Lehet esetleg tanácsot kérni, és bemutatni a függőség világát. A rendezvényen a pénteki napon a Debrecenben működő segítő intézmények, szervezetek bemutatkozásán lehetett részt venni. Szombaton önsegítő csoportok beszámolóira, valamint kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül.

Beszélni kell

„Aki a függőségek világába belekerül, annak nagyon nehéz a kiszabadulás”

– hangsúlyozta Papp Csaba. A város, a civil szervezetek, az alapellátás sok területet fog össze, és mindent megtesz, hogy a fiatalok ne kerüljenek ebbe a világba. Kiemelte, Magyarországon a legkomolyabb gond az alkohol, hiszen nagy mértékben érinti a lakosokat. – A baj ott kezdődik, ha az alkoholizálás mindennapossá válik, és úgy gondoljuk, hogy a problémánkat ez fogja megoldani – emelte ki. Megjegyezte, az alkohol, a kábítószer valamitől való menekülést jelent. Azon kell elgondolkozni, mitől futunk és mitől félünk. – Higgyük el, mi társas lények vagyunk, és beszéljük meg a gondolatainkat és fájdalmainkat – nyomatékosította Papp Csaba. Nem szabad szégyellni kimondani olyat, ami fáj, mert ha kimondtuk, akkor már nem kell menekülnünk.

Összefogással működik

– Szeretnénk közelebb vinni ezt a témát a lakossághoz, a társadalomhoz – jelentette ki Berényi András, a Fórum elnöke. Hozzáfűzte, sajnos van egyfajta elutasítás azokkal szemben, akik szenvedélybetegségben szenvednek. Mindenkinek ők sem tudnak segíteni, csak azokat tudják elérni, akik együttműködnek velük. A programokról elmondta, pénteken nyitott ülések lesznek, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a csoportok működésével és olyan személyekkel, akik maguk is függőségben szenvedtek. A sajtótájékoztató után emlékfaültetésre és emléktábla-elhelyezésre is sor került, amellyel a szenvedélybetegségekben elhunytakra emlékeztek.

GCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában