Új generáció

2020.10.29. 12:25

Tojásokat keltenek a debreceni pingvinek

Évről évre szépen gyarapodik a cívisvárosi állatkert pingvincsapata. A májusban bejelentett szaporulat után az intézmény újabb örömhírrel jelentkezett.

Fotó: Debreceni Állatkert

Nemrégiben öt költőpárnál fedeztek fel tojásokat a gondozók – újságolta portálunknak a Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Zrt. ügyvezető igazgatója. Az egyenként 10 dekagramm súlyú tojások kotlása összesen 38-42 napig tart, és mindkét szülő részt vesz benne. Az állatkert abban bízik, hogy minél több tojás életképesnek bizonyul, és így még az ősszel egészséges fiókák kelhetnek ki a Nagyerdő fái alatt.

Afrika egyetlen pingvinfaja, a pápaszemes pingvin (Spheniscus demersus) a kontinens déli partvidékén és a környező szigeteken őshonos. Magyar elnevezését a szeme fölött található csupasz, rózsaszín foltról kapta, amely a hőszabályozást segíti; a pingvin testhőmérsékletének emelkedésével több vér áramlik erre a területre, majd hűl le a környező levegő által. A fajt eredeti élőhelyén elsősorban a táplálékforrásait veszélyeztető ipari léptékű túlhalászat és az olajszennyezés fenyegeti, ezért jelenleg „veszélyeztetett” besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

A Debreceni Állatkertben 2008 óta élnek pápaszemes pingvinek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében. Ez idő alatt hagyománnyá vált a legifjabb pingvinovisok napi egészségügyi sétája, melyre nyaranta az országban egyedülálló módon a nagyközönség is elkísérheti őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában