várnak a felújítással

2021.05.14. 07:30

A bérleti szerződések lejártak, de nem lakoltatnának ki senkit sem a hajdúhadházi szociális lakásokból

Csak akkor kezdenék el a tíz lakás felújítását az Irinyi utcában, ha valamennyi ott élőnek biztosították a lakhatását.

Fotó: Kiss Annamarie

A jogszerűen az Irinyi utcai házban élő nyolc család közül még hárommal kell megtalálnia a megnyugtató megoldást az önkormányzatnak, melynek nem kötelezettsége az érintettek lakhatásának biztosítása, de az ingatlanfelújítások kezdésével megvárnák az összes lakó békés távozását – reagált érdeklődésünkre Hajdúhadház polgármestere. Csáfordi Dénest azért kerestük meg május 10-én, mert Donáth Anna (Momentum) európai parlamenti képviselő a közösségi oldalán kilátásba helyezte: az Európai Bizottsághoz fordul a helyi önkormányzat uniós támogatással való visszaélése miatt.

Hajdúhadház tavaly bruttó 500 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert egy elmaradott városrész fejlesztésére.

A pénzből egyebek mellett futná öt utca aszfaltozására, egy önkormányzati tulajdonú családi ház, továbbá tíz, szintén a város birtokában lévő, jelenleg is szociális bérlakásként funkcionáló ingatlan felújítására (Irinyi utca). Utóbbiak lakottak ugyan, de ­rossz állapotukról és a bennük élők szegénységéről mindent elmond, hogy bár a havi bérleti díj nem éri el az 5 ezer forintot, mégse nagyon fizetik, sőt, az önkormányzatnak két ingatlan esetében szerződése sincs a lakókkal. Ennek ellenére nem kezdeményezték se a jogcím nélküli lakásfoglalók, se a díjhátralékosok kilakoltatását.

Az Irinyi utcai szociális bérlakások esetében a bérleti szerződések április 30-án kifutottak, azok meghosszabbítását az önkormányzat már csak a nyertes EU-s projekt megvalósíthatósága miatt sem tervezte.

Hiszen a házakat nem lehet felújítani úgy, hogy közben laknak is bennük. A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre tekintettel a kormány lehetővé tette a lakásbérleti szerződések május 23-ig való meghosszabbítását (ezzel éltek is a lakók).

A hajdúhadházi Irinyi utcai szociális bérlakások így festenek a jelenlegi állapotukban | Fotó: Kiss Annamarie

Ebben a helyzetben írta Donáth Anna, hogy „Csáfordi Dénes embertelen módon, EU-s pénzt felhasználva lakoltatna ki 12 családot”. A momentumos EP-képviselő szerint a Hajdúhadház által megcélzott uniós forrás pályázati felhívása a nyertesnek előírja, hogy kötelezően gondoskodnia kell az érintett családok lakhatásáról, méghozzá e körülményeik javítása mellett.

Megkeresésünkre Kiss Katalin, Hajdúhadház jegyzője elmondta: a város a nyertes pályázatában nem azt vállalta, hogy a jelenlegi bérlőkkel köt majd szerződést a felújított ingatlanokra, hanem arra szerződött, hogy a fejlesztendő lakóegységek a komfortfokozati növekedés után is szociális bérlakásként funkcionálnak majd, és a bérlők kiválasztásában is meghatározó elv marad a rászorultság. Ez pedig nem azt jelenti, hogy a felújítás után is feltétlenül ugyanaz a kör lakhat ott.

Csáfordi Dénes hangsúlyozta: akkor kezdenék el a munkát, ha az összes lakó békésen elhagyta az Irinyi utcai tíz házat. A városvezető cáfolja, hogy bárkit valaha is kilakoltatással vagy a „családok szétszakításával” (mert ilyen is elhangzott már) fenyegettek volna.

„Mindenki számára idejében, levélben jeleztük, hogy a bérleti szerződés április végével lejár.”

– A polgármesteri hivatal és a családsegítő munkatársai családonként, „kézen fogva” egyeztetnek arról, hogy miben tudnak segíteni. Egyszeri, 85 ezer forintos támogatással próbáljuk enyhíteni az anyagi gondokat, de lakást is ajánlunk a számukra. A roma nemzetiségi önkormányzatot szintén bevontuk, bár hangsúlyozom, hogy ez nem etnikai kérdés. Jelenleg már csak három család van, amelyekkel nem sikerült megegyezni. Azt szeretnénk, hogy mindenkinek legyen hol laknia.

Az épületek látványterve | Fotó: Hajdúhadház, városháza

Élhetőbb lesz a városrész

Az ügy kapcsán Bernáth Bálint, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat vezetője Csáfordi Dénessel közös nyilatkozatot tett, amelyben megjegyzik: az Irinyi utcai bérlők között van olyan, akivel szemben hatósági eljárás indult az elmúlt öt évben a gyerekek elhanyagolása, családon belüli erőszak, szülői életviteli problémák, igazolatlan hiányzás miatt. Arra is hivatkoznak továbbá, hogy a pályázat nem szegregátumból történő kiköltöztetésre irányul, hanem a terület státuszának emelésére.

Ha a hajdúhadházi nyertes EU-s pályázat zöld utat kap, és minden nehézség elhárul, úgy a korábban említetteken túl egy közösségi épület, egy közösségi kert és térfigyelőkamera-rendszer létrehozása is elindulhat a városrészben.

Ratalics László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában