fotókkal

2021.11.09. 16:44

Novemberben a férfiak egészségét helyezi előtérbe a Mozdulj, Debrecen!

Egy helyszínen gyors szűrési eredményeket és szaktanácsadást is kapnak a lakosság férfi tagjai.

Fotó: Kiss Annamarie

A Mozdulj, Debrecen! program keretében minden hónap egy új egészségmegőrzési lehetőséget nyújt. Októberben a nők kaptak nagyobb szerepet, a szűrési program mellett önvizsgálati képzésekkel segítették a mellrák elleni küzdelmet. November pedig a férfiegészség hónapja. A program egyik állomásán, a vénkerti Család- és Gyermekjóléti Központban megtartott kedd délutáni sajtótájékoztatón Széles Diána, Debrecen alpolgármestere mondott köszöntőbeszédet:

– A Mozdulj, Debrecen! sikerének köszönhetően az elmúlt hónapokban több mint 400 inaktív debreceni vett részt. Olyan embereket sikerült kimozdítani, akik saját bevallásuk szerint eddig nem járnak edzőterembe, és otthon sem tornáztak.

„Amellett, hogy több helyszínnel igyekszünk bővíteni a programot, ebben a hónapban szeretnénk a lakosság férfi tagjait is megszólítani.”

Széles Diána | Fotó: Kiss Annamarie

Az alpolgármester hozzátette, a férfiak köztudottan kevésbé szeretnek orvoshoz vagy szűrővizsgálatokra járni. Éppen ezért szeretne a város egy gyors és kényelmes lehetőséget biztosítani.

A Mozdulj Debrecen! három helyszínen végez szűréseket kedden és csütörtökön, a résztvevők itt szakszerű tanácsadást is kapnak. A vizsgálati eredmények egy csepp vérből kimutathatók, és mindössze három percet vesznek igénybe.

- Fontos tudni, hogy ezeket a kültéri programokat az időjárás függvényében az épületen belül tartják meg, ez esetben védettségi igazolványhoz kötött a részvétel – tudtuk meg Széles Diánától.

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAFI) igazgatója is megerősítette a tényt, Magyarországon évente négyezer férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal. Minden évben 1500 honfitársunk életét követeli a daganatos megbetegedés, holott ez könnyen megelőzhető lenne, ha a szakemberek időben felismerik a betegséget. – A Covid miatt a mostani időszakban meglehetősen nehéz bejutni egy-egy szakorvoshoz, ezért is érdemes a Mozdulj, Debrecen! szűrési programját igénybe venni.

„Fontos dolog, hogy Debrecen felvállalta ezt a küzdelmet, hiszen immár kizárólag önkormányzati források segítségével adott a lehetőség arra, hogy a klasszikus szűrővizsgálatok mellett már a PSA-szintet is ki tudjuk mutatni egy csepp vérből.”

A prosztatadaganat ilyen gyors diagnosztizálására eddig nem volt lehetőség – mondta.

Papp Csaba megosztotta az elmúlt időszak eredményeit is. A szűrővizsgálatokon több mint háromszázan vettek rész, ebből 67 esetben magas vérnyomást, 90 alkalommal magas koleszterinszintet mutattak ki.

- A családgondozás keretében nemcsak a mentális problémákra, hanem az egészségmegőrzésre is figyelmet fordít – mondta Orosz Ibolya Aurélia. A Debreceni Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője örömét fejezte ki, hogy az alapellátási központtal karöltve a város polgárai mellett a családsegítő központ gondozottjainak is elérhető.

HL

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában