2022.10.14. 07:00
Drasztikusan nő a tojás ára – a karácsonyi menübe is kevesebb jut
Aggódva sétálnak az emberek az üres tízes tojástartóval a kezükben a legolcsóbbat keresve, ám az árakon az sem segít, hogy október második péntekje a tojás világnapja.
A debreceni Vár utcai vásárcsarnokban árusító Kárándi Nikolett a szerdai kínálatukkal
Forrás: Molnár Péter
A Nemzetközi Tojásszövetség 1996-ban először hirdette meg a tojás nemzetközi ünneplését, melynek időpontja minden év október második péntekje, azonban rendszeressé majd három évvel később vált.
– A tojás fogyasztása egyidős az ember emberként való viselkedésével, azaz a kezdetek visszanyúlnak a vadászó és gyűjtögető évezredek világába. Európában a tyúktojás a 15. századtól vált elsődlegessé, de fontos megjegyezni, hogy a baromfi elsősorban a tyúk, s keletről jutott el Európába a perzsák közvetítésével – mondta el Surányi Béla, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar nyugdíjas tiszteletbeli docense. Érdekességként emlékeztetett, hogy a legnagyobb tojása a struccnak van, de az testsúlyának csak kettő százaléka, míg például a kivinek ez a testsúlyának a 20 százalékát teszi ki. – A legapróbb tojás a verbéna kolibrié, s mint köztudott, ez a madár a legkisebbek közé tartozik. Hogy egyszerre hány tojást rak le egy szárnyas, ebben a szürke fogoly viszi el a pálmát 15–20 darabbal, de a vadpulyka sem marad le, amely maximálisan 20 darabra képes – tájékoztatott a szakember. Az 1980-as években visszaesett a tojásvásárlás, mivel kiderült, hogy a sárgája gazdag koleszterinben, s hozzá kötötték a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.
Tojásnagyhatalom voltunk
Hazánkban a húsvét előtti böjti időszakban a tej- és a tojásevés a mellőzendő lépések sorába tartozott. A tojás, a baromfifélék házasításának nem volt az elsődleges célja, ez a későbbi, úgynevezett második termékforradalom során vált célkitűzésé.
– A 20. század a populációgenetika százada: az Egyesült Államokban az 1930-as években a hibridizáció beköszönt, s a célállat a tyúk. Ez a baromfifaj adta tanújelét egy nagyszerű, hasznos lépésnek az emberiség részéről. Ezzel egy új korszak köszöntött be a mezőgazdasági kultúrában, közelebbről az állattenyésztés terén– tette hozzá Surányi Béla. Majd hangsúlyozta: vezető szerepet játszott, sőt játszik mai napig ebben az Egyesült Államok, viszont volt egy pár évtized, amikor Magyarország is broilercsirke- és tyúktojás-nagyhatalomnak számított. Anno az ország a képzeletbeli dobogó méltó helyét foglalta el.
Nagypiaci körkép
A vénasszonyok nyara október közepén kopogtatott be a hétköznapjainkban, a jóleső napsugarak, s kellemes 20–21 Celsius-fok még a vásárlást is hangulatosabbá teszi. Nincs ez másképp a debreceni nagypiacon sem, ahol megérkezésünkkor szokásosan egy tűt sem lehetett leejteni, fiatalok és idősek vegyesen válogattak a idény gyümölcsök és zöldségek között. Ám az emeletre érve, mintha széthúzott volna a tömeg, s szellősen nézegettek az emberek, jellemzően csak a tojásos pultnál.
Csak drágább lesz
A széles mosollyal kínáló árusok szívesen veszik a vevők kérdéseit, viszont vásárlásra kevesebb vendég adja a fejét. Végignézve, 60 forintnál olcsóbban nem találunk S-es méretű tojást, s az XL-es „óriás” 85 forint. A neve elhallgatását kérő árus elmondta, nyár óta csaknem 10 forinttal ment fentebb a tojás ára.
– Minden méret fogy, de leginkább az emberek az árat veszik figyelembe, így az S-es méret a kelendőbb. Nagy általánosságban, nem is visznek már egy tálcával, hanem tízesével kérik a tojást – mondta el a Napló kérdésére az eladó. Hangsúlyozta: nem áll meg a tojás ára 80 forintnál, az év végén 100 forint is lehet az M-es méretűnek darabja. Ezt az alsó szinten áruló Kárándi Zsoltné is megerősítette, akinek már több mint tízéves piacos tapasztalata van.
– Egyre kevesebben vásárolnak tojást a csarnokban, hiszen a nagyáruházakban olcsóbban megkapják a vásárlók, de azt hozzá kell tenni, hogy nem is olyan jó minőségű, mint a házi tojás. Karácsonyra elérhetjük a tojás eddig soha nem látott árát, s az M-es, L-es méretű eléri a 100-105 forintos darabárat. Sőt a legnagyobb XL-es nagyságúért 110 forintot is kell majd fizetni – emelte ki.
További megerősítést kaptunk a mellettünk álló vásárlóktól is, akik határozott fejmozdulattal jelezték, egyetértenek kedvenc árusuk mondataival. Majd a beszélgetésünk után a nénik, bácsik összedugták a fejüket, s hangos szóval kijelentették, idén a tojás magas ára okán az ünnepi menüben jóval kevesebb lesz a sütemény.
Ne dobd ki a héját!
Néhány jó tanács a tojáshéj újrahasznosításához Vajda Erzsébet debreceni kertésztől.
A konyhakertek, szobanövények értékes tápanyag-javítója, hiszen megszárítva, apróra törve a növények töve köré szórhatjuk. Továbbá 1–2 napig vízben áztathatjuk a tojás héját, és a leszűrt levet a növények közül például a paradicsom, paprika vagy uborka leveleire is permetezhetjük, s ez meggátolja a csúcsrothadást, melynek oka a kalcium hiánya. A komposztban is apróra összetörve hasznos, mivel ősszel ismét a talajba kerül.
Nagy Dóra
Tökéletes receptek, amiktől mind a tíz ujjunkat megnyaljuk.
Tojáslevesrecept
Gyors, hamar elkészíthető, egyszerű leves.
Hozzávalók:
egy fakanál zsír vagy két evőkanál olaj
2 evőkanál búzafinomliszt
Kevés pirospaprika
1–2 babérlevél ( nem muszáj)
kis fej hagyma,
só
ecet
körülbelül 6 darab tojás – az étkezők mennyiségétől függ.
Elkészítése: alacsony lángon, a lisztből, a zsírból, vagy olajból zsömle színű rántást készítünk. Hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, majd az apró kockára vágott hagymát és felöntjük vízzel. Ízesítjük a többi hozzávalóval, aztán két darab tojást tányérban felverünk, és kavarás mellett a főtt lébe csorgatjuk. Kis idő elteltével személyenként 1-2 tojást egészben beleütünk a lébe. Még egy pár percig főzzük és ekkor kerül bele az ecet. Tálaláskor minden tányér közepébe kerüljön az egészben maradt tojásból.
Nagyon ismert, szintén gyorsan elkészíthető, a hidegtálak elmaradhatatlanja, a kaszinótojás.
Hozzávalók:
legalább 6 darab tojás a vendégek számától függ
2 teáskanál
mustár
4–5 evőkanál
3–4 evőkanál tejföl
majonéz
só
bors
szerecsendió.
Elkészítése: A tojásokat egy lábasban keményre főzzük, magas lángon, a forrástól számított pontosan 6 percig, nem tovább, mert a sárgája széle megzöldül, ami esztétikailag sem szép, de a tojás íze is kénesebb lehet. Kivéve minél hidegebb vízben lehűtjük, megtisztítjuk és hosszában félbe vágjuk. A sárgáját kanál segítségével tálba szedjük és a lehűlést követően villával összetörjük, aztán egy másik tálba a többi hozzávalót jól összekeverjük. A két masszát összerakjuk, és a kapott masszát egyenletesen elosztjuk a félbe vágott tojásokba. Díszíthetjük petrezselyemlevéllel vagy piros arannyal. Általában salátákkal tálaljuk, de egyszerű zöld saláta ágyon, friss zöldségekkel is kiváló.