Újabb közmeghallgatás

2023.01.18. 10:12

CATL-építkezés: a környezetvédelmi hatóság egy csónakban evez a lakossággal

A kormányhivatal pénteken tart közmeghallgatást a debreceni akkumulátorgyárról.

Rácz Róbert és Dr. Hajduné dr. Kovács Mária Mónika

Fotó: Molnár Péter

– A hatósági eljárás részét képező közmeghallgatás nem lakossági fórum vagy politikai rendezvény. Kizárólag az a célja, hogy a hatóság személyesen tájékoztassa a lakosságot az összevont környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról, a kérelmező a beruházásról, a lakosság pedig feltehesse az ezekkel kapcsolatos kérdéseit – hangsúlyozta Rácz Róbert főispán a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal szerda délelőtti sajtótájékoztatóján.

A debreceni akkumulátorgyár ügyében pénteken megtartandó kormányhivatali közmeghallgatásról Rácz Róbert közölte is, hogy a hatósági eljárás kötelező részét képező közmeghallgatás csak a hatósági engedélyezési eljárásra, a kérelemben foglaltakra irányulhat, így egyéb kérdésekben a hatóságnak nincs lehetősége állást foglalnia, hiszen nem rendelkezik sem hatáskörrel, sem érdemi információval. Az eljárás novemberben 30. óta tart, és nyilvános, és eddig is több mint száz írásos kérdést, illetve észrevételt kapott a kormányhivatal. A hatóság mindre reagálni fog.

A haon.hu kérdésére kifejtette azt is, hogy az eljárás határideje február 13., ekkor a kell meghoznia a döntését is a hatóságnak. A hatósági eljárás elsősorban a lakosság érdekében zajlik, hiszen a hatóság az állampolgárok kinyújtott karja.

Összehasonlításként megtudtuk azt is, hogy a Debrecenben most zajló második legnagyobb beruházás kormányhivatali közmeghallgatásán egy érdeklődő vett részt, s az eddigi legnagyobb ilyen létszám pedig hét. Ehhez képest most ennek 50-szerese lesz a pénteki helyszín befogadóképessége. Ennek kapcsán azt is megtudtuk, hogy a helyszínt a jogszabály szerint az esemény előtt 30 nappal kell közzé kell tenni, tehát esetünkben még nem volt ismert, hogy mennyien vesznek részt a debreceni önkormányzat ezt megelőző lakossági fórumán. „Sok ilyen ügyünk volt már, de még egyik se érte el ezt az ingerküszöböt” – érzékeltette a főispán.

Fotós: Molnár Péter

Dr. Hajduné dr. Kovács Mária Mónika, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának főosztályvezetője kérdésünkre elmondta: a beruházótól eddig már 49 témában kért kiegészítést a hatóság, és ezek a kiegészítések a teljes körű döntéshozatalhoz szükségesek. Ilyen például az, hogy a zajhatást honnan modellezték, milyen monitoring rendszert alkalmaztak, vagy például milyen lesz a kármentő. (Csak a hiánypótlás több mint 450 oldal.) Mint megtudtuk, ezek a kiegészítési kérések jelen vannak a hatóság hivatalos honlapján is, tehát bárki tanulmányozhatja azokat. Ugyanígy a cég által megküldött kiegészítéseket is közzé teszik majd.

Rácz Róbert főispán a február 13-i döntéshirdetési határidő kapcsán hangsúlyozta azt is, hogy valójában ,,akkor kezdődik a tánc", hiszen a környezetvédelmi hatóságnak kötelessége rendszeresen és bejelentésre is monitoroznia a gyár működését is.  „Egy csónakban evezünk a debreceni választókkal” – fogalmazott. A Haon kérdésére közölte továbbá: a hatóságnak éppen ezért nem csak az engedélyezéstől a döntés meghozataláig terjed a hatásköre.

A pénteki közmeghallgatás kapcsán azt is leszögezték, hogy a lakosság írásos észrevételezési, valamint a közmeghallgatáson történő észrevételezési lehetőségeinek a fontosságát az adja, hogy a hatóság a döntése meghozatala során minden, a környezeti hatások értékelését érintő észrevételt, kérdést és az érintett szakhatóságtól azokra kapott választ figyelembe vesz. A közmeghallgatást a debreceni DMJV Család- és Gyermekjóléti Központ Thomas Mann utca 2/A. alatti földszinti konferenciatermében rendezik meg pénteken 10 órától. Ebben a helyiségben több mint 300-an tudnak leülni, és 150-en tekinthetik meg a közmeghallgatást állva. Időbeli korlátozás nincsen, az esemény addig tart, ameddig az indokolt és szükséges.

Az eseményen részt vesznek a kormányhivatal környezetvédelmi főosztályának munkatársai, a CATL képviselői, a társhatóságok képviselői (beleértve a két érintett önkormányzatot is).  A szintén jelen lévő katasztrófavédelmi igazgatóság a kormányhivatal eljárásában szakhatóságként vesz részt, mégpedig vízügyi kérdésekben, a vízügyi hatósági kompetenciái és felelőssége okán. Minden elhangzott véleményt rögzítenek, és kivétel nélkül beépítik azokat a hatósági eljárás ezt követő szakaszába és magába a döntésbe.

VA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában