Fontos információk

2024.03.29. 08:14

Hova fordulhatunk a hosszú hétvége alatt, ha baj van? Hogyan közlekedhetünk Debrecenben?

Összegyűjtöttük Olvasóinknak, amit a húsvéti hosszú hétvégéhez tudni kell.

Bekecs Sándor

Cikkünkben az orvosi ügyeletekkel kapcsolatos tudnivalókat is közöljük

Forrás: MW-archív

Elérkezett a csütörtök este, amikor is mindenki letette a munkát, és már csak a húsvéti előkészületekkel kell foglalkozni: a sütés-főzéssel és persze az utolsó bevásárlási hajrával. Cikkünkben összegyűjtöttük a tudnivalókat az üzletek, gyógyszertárak és benzinkutak nyitva tartásáról, emellett utánanéztünk az ügyeleti rendnek, illetve a tömegközlekedés változásainak.

Nagypénteken, húsvét vasárnap és hétfőn a legtöbb üzlet zárva tart, azok a benzinkutak, dohányboltok lesznek nyitva, melyek vasárnap, azaz munkaszüneti napokon is. A nemzeti dohányboltok többségében szintén nem lehet majd vásárolni az említett napokon, de az éjjel-nappali üzletek az elmúlt évek tapasztalati alapján nyitva tartanak majd a munkaszüneti napokon is. 

A Fórum Bevásárlóközpont március 29-én, nagypénteken, március 31-én, vasárnap, valamint április 1-én, húsvét hétfőn zárva tart, március 30-án a megszokott rend szerint várják a vásárlókat. Hasonló nyitva tartással készülnek a Malompark üzletei, valamint a Debrecen Plaza üzletei is, de a mozi és a vendéglátó, szórakoztató egységek egyedi nyitva tartással lesznek.

Tömegközlekedés

A vonatközlekedésben a következő változások lesznek: március 29-én a szombati, 30-án és 31-én az ünnepnapi, április 1-jén a vasárnapi, 2-tól a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok. Lehetőség szerint további kocsikat is forgalomba állítanak a tervezetten felül, ha az utasforgalom alakulása megkívánja és a rendelkezésre álló járművek mennyisége ezt lehetővé teszi.

Március 28-án, csütörtökön a hét utolsó tanítási szünetes munkanapjára, 29-én, nagypénteken munkaszüneti napra, 30-án, szombaton szabadnapra, 31-én, húsvét vasárnapján munkaszüneti napra, április 1-jén, húsvéthétfőn a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napra érvényes menetrend szerint indulnak a buszjáratok. 

Április 2-án, kedden, a hét első tanítási szünetes munkanapjára, 3-án és 4-én tanítási szünetes munkanapra, 5-én a hét utolsó tanítási szünetes munkanapjára vonatkozó közlekedési rend lesz érvényben. Április 6-án, szombaton szabadnapon, 7-én, vasárnap a hét első tanítási- és munkanapját megelőző munkaszüneti napon, 8-án, hétfőn pedig már a hét első tanítási- és munkanapján érvényes menetrend szerint közlekednek a járatok. Részletes tájékoztatás itt olvasható.

Húsvétkor az átlagos hétvéginél jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, indulás előtt tájékozódjanak a menetrendváltozásról. Érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.

A DKV Zrt. tájékoztatja az utasokat, hogy 2024. március 29-én, pénteken, március 31-én, vasárnap és április 1-én hétfőn az autóbuszok, trolibuszok és a villamosok munkaszüneti napi menetrend szerint közlekednek.

Az Auchan vásárlói járatok ezeken a napokon nem közlekednek. A társaság járatai 2024. március 30-án, szombaton szabadnapi menetrend szerint közlekednek. A debreceni járatok aktuális menetrendjéről az alábbi oldalon tájékozódhatnak!

Testi, lelki problémák esetén

A gyógyszertárak ügyeleti rendben működnek a hosszú hétvégén. Debrecenben Móricz Zs. körút 22. szám alatti Auguszta Gyógyszertár, valamint a Nagyerdei körút 98. szám alatt található Libra Patika lesz nyitva. A megyék nagyobb városai ügyeleti gyógyszertárainak listája megtalálható itt

A debreceni felnőtt- és gyermek háziorvosi ügyeleti ellátást az Országos Mentőszolgálat biztosítja a Debreceni Egyetem Klinikai Központ területén. A felnőtt alapellátási ügyelet a Sürgősségi Klinikán, a gyermekgyógyászati ügyeleti ellátás pedig a Gyermekgyógyászati Klinikán valósul meg, ami munkaszüneti és ünnepnapokon folyamatosan, napi 24 órában működik. Ha bármilyen ügyeleti ellátásra van szükségünk, a +36 52 506 303 diszpécseri telefonszám éjjel-nappal hívható.

Ünnepek idején körülöttünk minden a családról, a szeretteikről szól, ezért, ha e téren valaki fájdalmakkal vagy hiányokkal, veszteséggel küzd, az ebben a hónapban felerősödhet. Van hová fordulni a hosszú hétvégén is: a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) éjjel-nappal ingyenesen hívható száma a 116-123, illetve a 06 80 810-600-as.

Orvosi ügyeletek

Háziorvosi ügyelet

Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinika – 4032 Debrecen, Nagyerdei körút 98.

Az ügyeleti ellátás: +36 52 506 303 telefonszámon érhető el.

Házi gyermekorvosi ügyelet

Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika - 4032 Debrecen, Nagyerdei körút 98.

Ügyeleti ellátás: +36 52 506 303 telefonszámon érhető el.

Traumatológiai ügyelet

DEKK Kenézy Gyula Campus a Bartók Béla út 2-26.

Telefon: +36 52/511–777 Információs vonal: +36 80 204 414

Fogorvosi ügyelet

Ünnepnapokon 7:30 - 13:30 között tart nyitva a Debrecenben a Rákóczi utca 7. szám. „B” jelű rendelőben. Az alábbi telefonszámokon lehet őket elérni: +36 52 420 371 ill. +36 30 2717 600.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában