Közgyűlés

2024.03.28. 13:02

Ikonikus belvárosi ingatlanról is döntött a debreceni közgyűlés – fotókkal

Óvodavezetői pályázatok, belvárosi bérlemények, panelprogram a képviselők asztalán a márciusi közgyűlésen.

Szőke Tímea

A belváros meghatározó pontján áll az ingatlan, melyet mielőbb hasznosítanának

Forrás: Kiss Annamarie

Bő egy óra alatt, vita nélkül elfogadta a debreceni önkormányzati képviselő-testület a márciusi közgyűlésre benyújtott előterjesztéseket. A testület csütörtökön 19 javaslatról döntött, továbbá zárt  ülésen azokról a díjazottakról, akiket majd az április 11-ei városnapi ünnepi ülésen ismernek el. Kérdés csupán két napirendi pont tárgyalásánál merült fel. 

Debrecen Papp László haon
Papp László debreceni polgármester a 2024 márciusi közgyűlésen
Forrás: Kiss Annamarie

A panelfelújítási program kapcsán Papp László polgármester elmondta, hogy idén másodszor lehet pályázni, és a tavalyi észrevételek, tapasztalatok alapján némileg korrigálták a kiírást.

 Így nemcsak teljeskörű liftcserére, hanem a meglévő liftek modernizációjára is igényelhető támogatás, továbbá minimum 12 lakásos és 1990 előtt épült téglaházak lakóközösségei is részt vehetnek a programban. Továbbra is kiemelt szempont a nyílászárók cseréje, a födém és homlokzat hőszigetelése; a pénzügyi kondíciók pedig lényegében megegyeznek a tavalyival.

A közgyűlés kibővítette a pályázati kört

A polgármester arról is beszélt, hogy 2023-ban a rendelkezésre álló 500 millió forintos keret bőven elég volt a nyertes pályázatok támogatására. Idén májustól október végéig várják a beadványokat, az értékelés folyamatos, ha pedig túl sok igény merülne fel, – miután a pályázati időszak vége felé érkező kérelmek megvalósítása úgyis átmegy a jövő évre, – a 2025-ös költségvetésben lehet kiegészítő forrást biztosítani.

Mándi László (Momentum) kérdésére Pacza Gergely, a polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztályának vezetője elmondta: a 2023-ban beérkezett pályázatok közül hat részesült pozitív elbírálásban, összesen 161 millió forint támogatási értékben. Ebből 3 esetben homlokzati szigetelésre, másik háromban liftcserére fordították az összeget. 

A polgármester ezt azzal egészítette ki, hogy nagyon sokan igényeltek volna forrást liftfelújításra, amire akkor azonban még nem volt lehetőség; nekik azt javasolták, ha még nem kezdték el a beruházást, akkor várják meg az idei kiírást és gyakorlatilag ugyanazt a pályázati dokumentációt tudják benyújtani.

Debrecen Madarasi István haon
Madarasi István képviselő a 2024 márciusi közgyűlésen
Forrás: Kiss Annamarie

Belvárosi ingatlanok

Megszavazta a képviselő-testület azt is, hogy a Széchenyi utca 1. szám alatti helyiségcsoportot vagyonkezelésbe adja a Cívis Ház Zrt. részére. 
Az előterjesztés tárgyalásakor Madarasi István (MSZP) általánosságban is érdeklődött a belvárosi ingatlanok helyzetéről. – A Széchenyi utca 1. szám alatti épület városképileg is meghatározó ingatlan, ott nagyon hosszú ideig működött patika. Lehet tudni, miért költözött el onnan? Egy ilyen helyen egy tradicionális szolgáltatás megszűnése esetleg figyelmeztethet minket valamire az ingatlanhasznosításunkat illetően? Tudunk-e a belvárosban hasonló ingatlanokról, amiket a bérlők elhagynak, esetleg várhatóan problémás lesz a hasznosításuk? Folytatódhat a belvárosi ingatlanok kiüresedése? – kérdezte.

A polgármester válaszában emlékeztetett: az elmúlt évek kifejezetten azon szolgáltatóknak nem kedveztek, melyek a belvárosban működnek, például gasztronómia vagy szórakozás terén. A gyógyszertár persze más, de néhány perc gyaloglási időn belül több patika is van elérhető közelségben, és lehetséges, hogy a piac nem bírta ezt el.

Támogatják a bérlőket

– A Cívis Ház az elmúlt időszakban a bérlők helyzetének segítésére több akciót is indított terheik mérséklésére. Több száz millió forintnyi bérleti díj maradt a bérlőknél a Covid-helyzet alatt. A Debreceni Vagyonkezelő pedig tavaly az energiaválság és a magas infláció idején nem emelt bérleti díjat – idézte fel Papp László. – Látjuk, hogy nehéz helyzetben vannak a szolgáltatások, szükséges a támogatásuk, de ugyanakkor üzleti érdeke a Cívis Háznak is van, figyelnie kell a gazdálkodására. A mostani trend kapcsán örömmel tudatta velem Erdei Edit vezérigazgató, hogy sok új érdeklődés van a belvárosi ingatlanokra. Gondolkodni kell azon is, hogy a Piac utcának van két szakasza, egy sétáló és egy közlekedéssel rendelkező rész, a kettőnek talán nem ugyanaz a piaci értéke – mondta.

Biztos vagyok benne, hogy a Széchenyi utca 1. szám alatti ingatlan viszonylag rövid időn belül bérbe adható lesz. Több tárgyalást visz a Cívis Ház jelenleg is új bérlők behozatalára a belvárosba; úgy vélem, 2024-ben ebben erősödés várható. Alapvetően üzleti-gazdasági folyamatok állnak egy-egy ingatlant érintő döntést hátterében, de a Cívis Ház a maga részéről igyekszik a bérlőket a racionalitás keretein belül támogatni az elmúlt évek nehéz helyzeteinek átvészelésébe

n – tette hozzá Papp László.

A közgyűlés döntött óvodavezetői megbízásokról és pályázatokról, a Széchenyi utca 43-45. számú ingatlan eladásáról, egy Balmazújvárosi úti tervezett fejlesztésről is.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában