Településfejlesztés

2024.04.23. 14:00

Tavaly még egy bölcsőde sem volt Józsán, jövőre már kettő lehet – fotókkal

Az év elején adták át Józsa első bölcsődéjét a Gönczy Pál utcán. A református egyház beruházásának köszönhetően hamarosan megduplázódhat a bölcsődei férőhelyek száma.

Bekecs Sándor

Az új józsai bölcsőde alapkőletétele

Forrás: Molnár Péter

Egy évvel ezelőtt még egy bölcsőde sem működött Józsán, hamarosan viszont kettő is fogadja a városrész legifjabb lakóit. Ez év elején adták át 96 férőhellyel, rengeteg fejlesztő játékkal és tágas terekkel a Gönczy Pál utca 1-3. szám alatti önkormányzati fenntartású bölcsődét, április 23-án pedig egy újabb intézmény alapkövét helyezték el, ezúttal Alsó-Józsán.

Debrecen Az új józsai bölcsőde alapkőletétele haon
Az új józsai bölcsőde alapkőletételén (balról) Juráskó Róbert, a városrész önkormányzati képviselő jelöltje, Balázs Ákos, Gacsályi Zsolt lelkész, Papp László, Fekete Károly és Bakos Miklós, a kivitelező képviselője
Forrás: Molnár Péter

– Még a fecskének és a verébnek is van fészke, az ő fiókáiknak is van helyük az Úr udvaraiban. Most, itt, Alsó-Józsán a fiókáinknak, a kisgyermekeknek olyan lelki otthont építünk, amely nem állt itt korábban, de nagy szükség van rá – fogalmazott köszöntőjében Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Kifejezte, szeretnék, ha a bölcsőde, s majd a református gyülekezet is egy életen keresztül otthonul szolgálna a józsai gyermekek számára.

Kilencvenhat férőhelyes bölcsőde épül Józsán

Az elmúlt hónapokban több fórumon és több alkalommal hallhattuk, hogy a jövő Debrecenben épül. Ha ezt le lehet fordítani egy fejlesztésre, akkor pont egy bölcsőde a záloga annak, hogy a jövő valóban itt épül. Ugyanis, ahol bölcsődéket, óvodákat, iskolákat alakítanak ki, ott pozitívan gondolnak a jövőre

 – fogalmazott Papp László, Debrecen polgármestere. Megjegyezte, ez a jövőépítés egyben egy erős szövetséget, együttműködést is jelent a református egyház és a városrész között. 

Debrecen polgármestere kiemelte, annak ellenére, hogy Józsa az egyik legdinamikusabban fejlődő városrésze Debrecennek, tavaly még egy bölcsődéje sem volt. Néhány hónappal ezelőtt viszont egy 96 férőhelyes intézményt adtak át Felső-Józsán, a mai napon pedig szintén egy 96 férőhelyes bölcsőde alapkövét helyezték el. A bölcsőde építéséhez szükséges 5 ezer 300 négyzetméteres területet Debrecen közgyűlése adta át az egyház tulajdonába.

További bölcsődéket alakítanak ki Debrecenben 

Papp László elmondta, várospolitikájuk fontos törekvése a családok támogatása és a munkahelyteremtés, ez a cél pedig egy bölcsőde kialakítása kapcsán érzékelhető leginkább. Mint kifejtette, ahhoz, hogy a szülők munkába állhassanak, fontos, hogy gyermekükről gondoskodjanak, ezért kell, hogy elérhető legyen ilyen intézmény ott, ahol szükség van rá.  

– Az elmúlt év végéig 11 bölcsőde tartozott a város intézményrendszeréhez, de két éven belül újabb öt egységgel bővül. Tovább emelkednek a férőhelykapacitások, s így ki tudjuk elégíteni a debreceni gyermekek bölcsődei elhelyezésére irányuló igényeket – mondta a debreceni polgármester.  

A józsaiak összefognak a fontos ügyek érdekében 

– Alsó-Józsán, a református templom tornyában lakik egy harang, melyre ez van írva: „Összefogásban az erő”. Ez egy fontos üzenet a józsaiak számára, hisz ennek szentelve éljük mindennapjainkat. S bár vannak olyan dolgok, amelyekben nem ugyanúgy gondolkodunk, úgy vélem, abban mind egyetértünk, hogy a jövő generációja számára fontos bölcsődét, óvodát és iskolát építeni – fogalmazott Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere, Józsa önkormányzati képviselője. 

Hozzátette, az egyház mellett a város is igyekszik a jövő számára fejleszteni: korábban megújult az alsó-józsai óvoda, új tornatermet kapott a Gönczy-óvoda, az idei év elején új bölcsődét adtak át, továbbá a katolikus egyház is egy 16 tantermes általános iskolát épít. – Aki bölcsődét és fát ültet, az bízik a jövőben. Mi, itt Józsán bízunk a jövőben – hangsúlyozta.  

Balázs Ákos elmondta, a gyerekek jövőjét megalapozó beruházások mellett a környezetvédelem és a közlekedésfejlesztés azok, amelyek kiemelten fontosak a józsaiak számára. Mint felidézte, a Civaqua-program által megérkezett a városrészbe a Tisza-vize, s új életre kelt a Tócó-patak, amelynek környezetét a jövőben tovább építik: fákat ültetnek, futópályát és tanösvényt alakítanak ki. A Debrecen2030 program részeként pedig elindul Józsa északi elkerülőútjának építése, valamint a Debrecen és Józsa közötti út 2x2 sávra bővítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában