Közgyűlés

2024.04.23. 11:30

Megújulhat a debreceni Bem tér szökőkútja is

Kerékpárút-építésre, útfejlesztésre és óvodai intézmények korszerűsítésére is pályázhat Debrecen önkormányzata. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz felhívásaira nyújthat be kérelmeket a város, amennyiben a közgyűlés azokat jóváhagyja.

Bekecs Sándor

Az infrasturktúra után a zöldfelületek is megújulhatnak a Bem téren

Forrás: Napló-archív

A következő években kerékpárút épülhet a Nagyerdei körúton a konzervatórium és a Pálma között, szebbé és zöldebbé válhat a Bem tér, valamint elindulhat a Tócóvölgyi lakópark úthálózat-fejlesztésének első üteme is. Mindezek mellett több óvoda és orvosi rendelő épületének energetikai korszerűsítését is tervezi a debreceni önkormányzat. 

Debrecen A Bem tér mellett megújulhat a  Nagyerdei körút is a konzervatórium és a Pálma között  haon
A Bem tér mellett megújulhat a Nagyerdei körút is a konzervatórium és a Pálma között 
Forrás: Illusztráció: Napló-archív

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program két felhívására nyújthatja be támogatási kérelmeit Debrecen önkormányzata. Az egyik a Fenntartható városfejlesztés című konstrukció, amelyen legfeljebb 13 milliárd forint támogatás igényelhető, a másik pedig a Fenntartható humán infrastruktúra című felhívás, amelyen akár 8,7 milliárd forintra is pályázhat az önkormányzat. A harmadik felhívás a Fenntartható humán fejlesztések nevet viseli, melyre helyi identitást erősítő programokkal lehet pályázni maximum 5,925 milliárd forint értékben. A támogatási kérelmek benyújtásáról április 25-én dönt Debrecen képviselő-testülete.  

Fenntartható városfejlesztés a Bem téren és a Tócóvölgyben is

Kerékpárút épülhet a Nagyerdei körúton a konzervatórium és a Pálma között. A tervek szerint a Pálma étterem és a DE Zeneművészeti Kar épülete közötti szakaszon 626 méter hosszan elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút épül, amely egyik irányból csatlakozik a Simonyi úti meglévő gyalog- és kerékpárút burkolatához és kijelöléséhez, valamint az Egyetem téri körforgalmon átvezetve végszelvényében csatlakozik a szintén meglévő gyalog- és kerékpárút burkolatához és kijelöléséhez.

Elindulhat a Bem tér környezeti fejlesztése a Péterfia utca és a Simonyi út keleti oldalán húzódó zöldfelületen. A tervezett fejlesztéssel a Bem tér északi és déli részén a szabadidő hasznos eltöltésére alkalmas területek alakulnak ki a park megújítása, modernizálása révén. Új utcabútorokat helyeznének ki, illetve játszóteret alakítanának ki a területen. A téren található szökőkutat is felújítanák, valamint klímatűrő fasorokat, cserjesávokat ültetnének, többszintes zöldfelületeket létesítenének. Megújulnának a járdák, s új szakaszokat is építenének, valamint a közbiztonság javítása érdekében térfigyelő kamerákat helyeznének ki.  

Debrecen Tovább fejlődik a Tócóvölgy, ahol eddig is számos beruházás valósult meg haon
Tovább fejlődik a Tócóvölgy, ahol eddig is számos beruházás valósult meg
Forrás:  Napló-archív

Elindulhat a Tócóvölgyi lakópark úthálózat-fejlesztésének első üteme is. Ennek részeként egy 2x1 sávos, 1,7 kilométer hosszú összekötő út épülne a Kishegyesi és a Vincellér utak között. A gyűjtőút szelvényezés szerinti jobb oldalán járdát, a bal oldalán pedig elválasztott gyalog- és kerékpáros utat alakítanának ki, továbbá párhuzamos parkolókat is. A tervezett út a Kishegyesi útba egy új osztályozós csomóponttal csatlakozna majd, a Vincellér utcai csatlakozásnál pedig körforgalom kialakítását tervezik.

Korszerűbb óvodák és rendelők Debrecenben

Korszerűsödhet a Varga utcai bölcsőde, a Levendula Óvoda és az Angyalkert Óvoda. A tervezett beruházásokkal megtörténne az épületek energetikai korszerűsítése, szükség esetén elektromos-hálózatának cseréje, a fűtésrendszer felújítása, valamint megújuló energiaforrások telepítése és az épületek akadálymentesítése. A funkcionális igényeknek megfelelően belső átalakítások is lehetnek, kültéren pedig parkosíthatnak, és az elavult eszközöket cserélhetik.  

Nyertes pályázat estén tornaszoba épülhet a Százszorszép Óvodában; korszerűsíthetik a Kincseshegy utcai orvosi rendelőt, a VSZSZ Csapó utcai telephelyét, és komplex felújításon eshet át a Monostorpályi út 54. szám alatti orvosi rendelő is.  

Végül „Helyi identitás erősítése és szolgáltatásfejlesztés Debrecen-Józsa városrészen” címmel nyújthat be támogatási kérelmet az önkormányzat, melynek sikeressége esetén különböző közösségi programokat, eseményeket, fórumokat szervezhetnek a Méliusz Juhász Péter Könyvtárral, valamint a Civilek a Fiatalokért Egyesülettel együttműködésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában