Ciklusértékelő

2024.04.18. 21:56

Papp László: „Minden nehézség ellenére lépésről lépésre haladtunk városunk jobbá tételében”

Ciklusértékelő beszédet tartott Papp László csütörtök este a Csokonai Fórumban. Debrecen polgármestere beszédében egyebek mellett kiemelte, a város a legnagyobb válságok közepette volt képes fejlődni.

Bekecs Sándor

Papp László, Debrecen polgármestere tartott ciklusértékelő beszédet

Forrás: Czinege Melinda

A nagy mélypontok mellett rengeteg fantasztikus pillanata volt Debrecennek, amelyek a város polgárainak boldogulását, sikerét mozdították elő, hogy Debrecen sikeres és a jövőt jelentő otthona legyen minden lakosának. Ezekkel a gondolatokkal kezdte a 2019-2024-es önkormányzati ciklust értékelő beszédét Papp László polgármester április 18-án a Csokonai Fórum Latinovits termében.

Megteltek a helyek a Csokonai Fórumban, Debrecen ciklusértékelőjére
Megteltek a helyek a Csokonai Fórumban
Forrás: Czinege Melinda

– 25 év, 6 sikeres választás és 6 sikeres ciklus áll mögöttünk. A túloldalnak üzenem, a hetedik következik és a hetes a szerencseszámom – fogalmazott a városvezető. Elmondta, az elmúlt öt év bizonyult az eddigi legnehezebb időszaknak, melyet világjárvány, háború, energiaválság, majd a reálbérek csökkenése terhelt. Mindeközben kitört az elektromobilitási láz, s míg Európa más országaiban az energiatárolás kérdését társadalmi és politikai konszenzus övezi, addig itthon az akkumulátor-ellenes hisztéria jelent meg, amelynek egyik pillanatról a másikra Debrecen lett a középpontja.

Debrecen ma erősebb, mint a válság előtt

Papp László rámutatott, a válságok láncolatai közepette is bizonyította a város, hogy összefogással képes a legnagyobb kihívások és válságok kezelésére

Az, hogy volt miért összefogni, hogy Debrecen ma erősebb, mint a válság kezdete előtt, jelentős részben azon múlt, hogy évekkel ezelőtt megalkottuk azt a stratégiát, amely világos irányokat, világos célokat jelölt ki számunkra. Ez az előző ciklusban az Új Főnix Terv, ebben a ciklusban pedig az előbb említett stratégiának a továbbfejlesztett verziója, a Debrecen2030 városstratégia volt

– hangsúlyozta.

Mint kifejtette, minden nehézség ellenére lépésről lépésre haladtak a kitűzött célok megvalósítása felé. Elindult a gazdaság, majd az oktatás, a közlekedés, a kultúra fejlesztése, és folytatódik az olyan jóléti fejlesztésekkel, mint a Főnix lakásprogram. Debrecen polgármestere megjegyezte, célul tűzte ki és érte el a válságok legyőzését, a város egységének, békéjének, biztonságának megőrzését és a gazdasági alapok letételét.

Papp László, Debrecen polgármestere részletesen beszámolt az elmúlt évek eredményeiről
Papp László, Debrecen polgármestere részletesen beszámolt az elmúlt évek eredményeiről
Forrás: Czinege Melinda

Hatszorosára nőhet Debrecen gazdasága tíz év alatt

– 10 évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy Debrecen jövőjét a gazdaságalapú városfejlesztésre építjük. Ennek megfelelően indítottuk el Magyarország, és egyben Európa egyik legnagyobb gazdaságfejlesztési programját. Ez volt az oka annak, hogy sikeresen tudtuk kezelni a válságot – emelte ki Papp László. A gazdaságfejlesztés eredményei között példaként említette a BMW-t, mint a világ egy legmodernebb autógyárának debreceni beruházást, amely a következő évben elindítja itteni termelését. Az elmúlt szűk tíz év alatt Debrecen iparterületei tízszeresükre nőttek, 5000 milliárd forintot meghaladó működőtőke érkezett a városba, az új munkahelyek száma pedig eléri a 20 ezret. Az város adóbevételei megháromszorozódtak, Debrecen gazdasága az évtized végére hatszorosára nőhet 2020-hoz képest. A növekedésben pedig nemcsak a nagyvállalatokra, hanem a helyi kis- és középvállalkozásokra is számítanak. Ezért épül a Déli Gazdasági Övezetben a KKV Park.

– Debrecen az elektromobilitás európai központja lesz. Az előbb említett folyamatokat előrevetítő döntések, valamint gazdaságfejlesztési programunk komplexitása és eredményessége járulhatott hozzá, hogy 2021-ben a Financial Times Fdi részlegének globális felmérése alapján Debrecent beválasztották a világ 10 legjobb tőkevonzó képességgel rendelkező városa közé. Ilyen eredményt eddig magyar, de még közép-európai város sem ért el soha. Nagyszerű érzés a világ élvonalába tartozni – emelte ki Papp László.

Kiemelt figyelem a környezetvédelmi szempontokra

Debrecen polgármestere beszédében elmondta, a városi vagyon az elmúlt tíz év alatt 65 százalékkal növekedett. A beruházásokkal kapcsolatban pedig bemutatta: míg 2014-ben az ezekre fordítható összeg 5,3 milliárd forint volt, addig 2024-ben ez 97,6 milliárd forint. Ezek között szerepel a víziközmű-hálózat fejlesztése, közlekedésfejlesztések, intézményfejlesztések.  

A lehetőségekkel akkor kell élni, amikor szembe jönnek velünk. Már most látszik, hogy a világ a szűk idők időszakát éli. Debrecen az egyik legválságállóbb városává lépett elő. Az elért eredményeinkkel védhetjük meg a jövőnket

– hangsúlyozta.

– Sikeres gazdaságfejlődés csak akkor lehet, ha megfelel a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontoknak. Ezért indultak el a zöld város programok, a faültetések, a közösségi kertek és gyümölcsösök kialakítása, a napelemparkok létrehozása – sorolta. Hozzátette, a következő időszakban elindul a Civaqua-program második üteme, újabb 10 ezer fát ültetnek, valamint elindult a Környezeti Ellenőrző Rendszer kiépítése is.

Debrecen az ország leggyorsabban fejlődő városává válhat

– 25 éve dolgozunk a debreceniek töretlen bizalmának köszönhetően a városért. Az a szándékunk, hogy folytassuk ezt a közös munkát. A város fejlődésének egyik alappillére az a sokrétű összefogáson alapuló közösség, amely képes a szoros együttműködésre – hangsúlyozta Papp László. Hozzátette, az általa képviselt politikai közösség, a Fidesz-KDNP pártszövetség 1998-ban kapott először teljes körű felhatalmazást a város szolgálatára. Az elmúlt két és fél évtized alatt elvégzett munkának és fejlődésnek köszönhetően Debrecen jó eséllyel az ország leggyorsabban fejlődő városává válik a következő 5 évben. Az országos átlag fölött fognak növekedni a bérek, amellyel párhuzamosan az ország legfejlettebb és legsokoldalúbb ipari-gazdasági szerkezete alakul ki. Debrecen a közép-európai régió új gazdasági-üzleti központjává válik.

CM20240418_Ciklusértékelő_2019-2024_HAON (3)
Forrás: Czinege Melinda

– A fejlődés folytatásához meg kell nyerni az önkormányzati választást, azonban két veszély is leselkedik Debrecenre: az egyik a helyi baloldal tehetségtelensége, a másik pedig az Európán eluralkodni látszó háborús törekvések. Az elsőt az önkormányzati választásokon, a másodikat az európai parlamenti választásokon tudjuk elrendezni – fogalmazott Papp László. Előbbivel kapcsolatban kifejtette, 25 éve figyeli a közgyűlési munkában és azon kívül a baloldal jövőre vonatkozó ötlettelenségét, gondolattalanságát. Véleménye szerint ez a hozzáállás egyet jelenteni a sodródással, a lemaradással, Debrecen lassú eljelentéktelenedésével. – Számukra Debrecen nem cél, hanem egy eszköz egy hatalmi játszmában, ami egészen biztos nem a város érdekeit szolgálná – jegyezte meg.

Papp László rámutatott, az önkormányzati választások tétje, hogy Debrecen megőrizze fejlődését, biztonságát és stabilitását, s ne váljon hatalmi játszma áldozatává a Gyurcsány által irányított baloldal kezében. Az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: a háborúpárti baloldal áll szemben a békepárti jobboldallal.

– Debrecen érdeke a béke, a biztonság, a fejlődés és a jólét. Mi ezt képviseljük, mint ahogy – megítélésem szerint – minden józan gondolkodású ember. Ezért fogunk dolgozni a következő években is, mert ez szolgálja Debrecen polgárainak az érdekeit. Mert nekünk Debrecen az első, hiszen együtt vagyunk Debrecen – zárta beszédét Papp László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában