Önkormányzati választások

2024.04.17. 17:00

Továbbra is Debrecen fejlődése a cél – íme a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjei – videóval

Június 9-én, egy napon tartják az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat. Ebből az alkalomból mutatkoztak be a Fidesz-KDNP debreceni képviselőjelöltjei a Csokonai Teátrumban szerdán.

Hajnal László

Papp László polgármester (középen) és a debreceni önkormányzati képviselőjelöltek

Forrás: Molnár Péter

Papp László köszöntőjében elmondta, nem túlzás, hogy Debrecen jövője a tét. Mint a polgármester fogalmazott, az általa képviselt politikai közösség 1998 óta dolgozik Debrecenért, a város fejlődéséért és jövőjéért. – Az elmúlt 25 év a stabilitásról, a biztonságról és a fejlődéséről szólt, a célunk, hogy ezt a munkát folytassuk a következő évtizedekben is, megőrizve Debrecen fejlődési lehetőségeit – vázolta fel. Emlékeztetett rá, a 2019-es önkormányzati választásokat követően beköszöntött egy egész világot megrengető járvány, melyet további nehézségek követtek.

Papp László, Debrecen polgármestere mutatta be a jelölteket haon
Papp László, Debrecen polgármestere mutatta be a jelölteket
Forrás: Molnár Péter

A polgármester szerint a kihívások ellenére sikerült megőrizni a város erejét, és sikerült Debrecen polgárairól gondoskodni. Mint mondta, a Csokonai Teátrum is azt üzeni, hogy Debrecen folyamatosan változik, de mindezt úgy teszi, hogy közben ápolja történelmi értékeit.

A nehéz időszak ellenére is fejlődött Debrecen

Az elmúlt évek teljesítményeire büszkék lehetünk, hiszen a legnehezebb időszakokban is képesek voltunk előrevinni a várost. Új munkahelyek ezrei jöttek létre, felújítottuk közösségi tereink nagy részét, átadtuk a Sziget-kék élményparkot a gyerekeknek, megújultak és létrejöttek új bölcsődék és óvodák, és szintén fejlődésen ment keresztül az oktatási rendszerünk

 – mutatott rá. Hozzáfűzte, nagy energiát fektettek a közlekedés fejlesztésére, valamint a város nyugati részén lévő iparterületek létrehozása után a keleti városrész dinamikus fejlesztése is megkezdődött.

Mint mondta, kiemelten kezelték a város közbiztonságát, a rendőrségi beszámolók alapján Debrecen Magyarország egyik legbiztonságosabb városa, mely nagymértékben hozzájárul a város élhetőségéhez. Hangsúlyozta az iparbiztonságot is, hiszen Debrecen gazdasági fejlesztése óriási felelősség is.

Leszögezte, környezetvédelmi kérdésekben nincs alku, a város érdeke a legfontosabb.

Büszkeségnek nevezte, hogy a koronavírus-járvány időszaka ellenére Debrecen társadalmi értelemben tovább erősödött, hiszen olyan programokat indítottak el, melyek az emberi kapcsolatok megerősítését segítették. A Debreceni Karitatív Testület önkéntesei ott voltak, ahol a szükség megkívánta, valamint elindították a Mozdulj, Debrecen! mozgalmat, mely több mint 65 ezer debrecenit vont be programjaiba.

Van tétje a június 9-ei választásoknak. Valójában Debrecen jövőjéről döntünk. Arról, hogy folytatjuk-e azt az utat, amely Debrecen polgárainak fejlődést, jólétet, stabilitást és biztonságot jelentett, vagy egy bizonytalan, sodródó, lefelé csúszó város képe merül fel előttünk vízióként

 – mondta a polgármester.

Szerinte Debrecenre két veszély leselkedik. Mint fogalmazott, az egyik a debreceni baloldal tehetségtelensége, hiszen az elmúlt 25 év alatt nem mutattak fel a város jövőjével kapcsolatos, előremutató javaslatot. Úgy véli, fontos olyanokra bízni Debrecen vezetését, akik hozzáértéssel és jövőképpel bírnak, és ehhez megfelelő stratégiával rendelkeznek. Emlékeztetett rá, a Debrecen 2030 városfejlesztési programot az ellenzék képviselői nem szavazták meg a közgyűlésen.

A másik veszélyként a háborút nevezte meg. A polgármester szerint az európai parlamenti választások egyik tétje, hogy sikerül-e megakadályozni, hogy Európa egy háborús törekvés irányába mozduljon. Úgy látja, fejlődés, biztonság és stabilitás csak békében elképzelhető, és ez minden debreceni jövőjét erősen érinti. Lekerekítette: a magyar baloldal háborúpárti, míg a magyar jobboldal békepárti.

– Számunkra Debrecen és a város polgárainak érdeke az első. Ezen dolgoztunk az elmúlt 25 évben, és bízunk ebben, hogy a jövőben is folytathatjuk – mondta Papp László.

Bemutatkoztak az önkormányzati képviselőjelöltek

A polgármester ezt követően rövid méltatással bemutatta valamennyi debreceni választókörzet képviselőjelöltjét. 

Az 1-es számú választókerületben Becsky István lesz a jelölt. Közgazdászként végzett a Debreceni Egyetemen, jelenleg a DEAC Kosárlabda Akadémia ügyvezetője, a Debreceni Vízilabda Sportegyesület elnöke. Tíz éve képviseli a városrész lakóit a város közgyűlésében, előtte 16 évig édesapja látta el ezt a feladatot.

A 2-es számú választókörzet jelöltje Papp Viktor műszaki- és projektmenedzser, 2010 óta önkormányzat képviselő, 2019-től a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjeként segítette a város fejlődését.

A 3-as számú választókerületben Szilágyi Edina lesz a képviselőjelölt. A Debreceni Egyetemen diplomázott, 19 éves kora óta dolgozik az önkormányzati szférában. Nagy tapasztalattal, nagy empátiával képviseli 2019 óta városrésze polgárait. Legfontosabb fejlesztései a Liget tér és a Csapókerti Közösségi Ház felújítása volt.

A 4-es számú választókerület jelöltje Nagy Sándor. Közgazdász végzettségű, lelkes környezetvédő, fő kutatási területe a vízgazdálkodás és Debrecen vízbázisainak védelme. 2002 óta képviseli a városrész érdekeit a közgyűlésben.

Az 5-ös számú választókörzetben Hetei József lesz a jelölt. A Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végezte tanulmányait, 1992 óta a Benedek Elek Általános Iskolában dolgozik, melynek 1999-től igazgatója, és 2019-ben kapcsolódott be a város közéletébe.

A 6-os számú választókerületben új jelölt lesz, miután Türk László a Debreceni Tankerületi Központ igazgatói posztját tölti be. Dankuné Nagy Gyöngyi a néhai Danku Attila képviselő felesége, hosszú ideje vesz részt a körzet életében és a városrész ügyeinek intézésében.

Papp László, Debrecen polgármestere mutatta be a jelölteket haon
Papp László, Debrecen polgármestere mutatta be a jelölteket
Forrás: Molnár Péter

A 7-es számú választókerületben Kovács István indul jelöltként. Tősgyökeres debreceni, mérlegképes könyvelő, jelenleg a Debreceni Szakképzési Centrumban dolgozik, 2010 óta képviseli a városrész lakóit.

A 8-as számú választókerület jelöltje Vadon Balázs, a Debreceni Egyetemen szerzett diplomát 2006 óta egy mérnöki irodát vezet, 2019 óta önkormányzati képviselő, és hatékony érdekérvényesítő képességgel rendelkezik.

A 9-es számú választókerületben Komolay Szabolcs indul. Pedagógus, lokálpatrióta, az Árpád Vezér Általános Iskola igazgatója, 2014 és 2019 között ő volt Debrecen kultúráért, oktatásért felelős alpolgármestere. Az elmúlt időszakban sokat tett a közlekedésfejlesztésért a körzetében.

A 10-es számú választókerület jelöltje Piros Zoltán. A Debreceni Egyetemen diplomázott, 2018 óta a hátrányos helyzetű és sérült gyermekekkel is foglalkozó Kinizsi Pál Általános Iskola igazgatója, 2019-ben lett önkormányzati képviselő.

A 11-es számú választókörzetben Orosz Aurélia lesz a jelölt. Óvodapedagógus, szociálpedagógus, a Debreceni Családsegítő és Gyermekjóléti Központ vezetője, 2014-től önkormányzati képviselő, a debreceni családok jólétéért dolgozik szakmájában és közéleti tevékenységét illetően is.

A 12-es számú választókerületben Sánta János személyében új képviselőjelölt mutatkozott be. Okleveles programtervező, informatikus, egyéni vállalkozó, a Debreceni Egyetem E-sport Központjának, valamint a debreceni cheerleader csapatnak a vezetője, egyúttal Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának PhD hallgatója.

A 13-es számú választókörzet jelöltje Varga András. Okleveles politológus, 2014 óta önkormányzati képviselő, lelkes szószólója a tócóskerti városrésznek.

A 14-es számú választókerületben Széles Diána alpolgármester lesz a képviselőjelölt. Jogász és politikai elemző, Debrecenben végezte a tanulmányait, 2006 óta önkormányzati képviselő, 2010 és 2014 között frakcióvezető volt, 2014-től Debrecen gondoskodáspolitikáért, társadalom- és civilpolitikáért, turizmusért, ifjúsági ügyekért, illetve egészségügyért felelős alpolgármestere. Ő az alapítója a Debreceni Karitatív Testületnek, egyben a Mozdulj, Debrecen! megálmodója.

A 15-es számú választókörzetben Barcsa Lajos alpolgármester indul. A Debreceni Egyetemen szerzett jogi és közgazdasági diplomát, az egyik legfontosabb feladatot, Debrecen gazdaságfejlesztési programját hajtja végre. Az elmúlt évek nagy befektetői sikereiben elévülhetetlen érdemei vannak.

A 16-os számú választókerület jelöltje Papp Csaba. Ő maga, felesége és két gyermeke is orvos. A Debreceni Egyetem docense, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója. 2006 óta képviselő a körzet érdekeit, erős támasza a Mozdulj, Debrecen! mozgalomnak. Sokat tesz Debrecenben az egészségmegőrzésért, felvilágosításért és prevencióért.

A 17-es számú választókerületben is új jelölt indul Bognár István Ádám személyében. A Debreceni Egyetemen végzett, jelenleg az MCC debreceni képviseletének vezetője. Fontos célkitűzése, hogy a fiatalok lelkében ápolja a Debrecen iránt érzett szeretetet, és maradásra bírja őket.

A 18-as számú választókörzetet szintén új jelölt képviseli. Juráskó Róbert tősgyökeres józsai, agrárinformatikus mérnök, 2015 óta a Józsai Település és Közösségfejlesztő Egyesület vezetője, számos józsai program szervezője. A közösségi munka mellett aktív gazdasági tevékenységet folytat.

A 19-as számú választókerületben is új jelöltet indítanak. Barcza Dániel vegyipari végzettségű szakember, 2022 óta a Fidelitas helyi szervezetének elnöke, aktív résztvevője a város közösségi életének.

A 20-as számú választókerületben Korbeák György lesz a jelölt. Diplomáját a Debreceni Egyetemen szerezte, térségfejlesztési szakmenedzserként, a Hajdú-Bihar Vármegyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetője, a KDNP Hajdú-Bihar vármegyei szervezetének és a debreceni szervezetnek a vezetője, 2014 óta önkormányzati képviselő.

A 21-es számú választókörzet jelöltje Katona Erzsébet. Diplomás coach, vállalkozó, a Séfakadémia életre hívója, 2019 óta önkormányzati képviselő, komoly szervezőmunkával támogatja a körzetében élőket.

A 22-es számú választókerület új képviselőjelöltje Szűcs Sándor. A Debreceni Egyetemen geográfus mesterdiplomát szerzett terület- és településfejlesztési szakirányon, a Hajdú-Bihar Vármegyei Fejlesztési ügynökségen dolgozik, a KDNP debreceni szervezetének titkára.

A 23-as számú választókerület jelöltje Balázs Ákos. Papp Lászlóval egyetemben 1998-ban kapott felhatalmazást a város polgáraitól Debrecen szolgálatára. A Kossuth Lajos Tudományegyetemen diplomázott, több mint 25 éve erős szószólója a józsai ügyeknek. Korábban frakcióvezetőként tevékenykedett, 2019-től pedig Debrecen városüzemeltetésért és környezetvédelemért felelős alpolgármestere. A Future of Debrecen mozgalom elindítója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában