Dönt a közgyűlés

2024.04.24. 15:51

200 bérlakással segítenék a fiatalokat Debrecenben

A debreceni önkormányzat azt a célt tűzte ki, hogy segítse a fiatalokat karrierépítésükben, és mérsékelje a magas ingatlanárakat. Április 25-én, csütörtökön fog dönteni a közgyűlés arról, hogy elfogadja-e a 35 év alattiaknak szóló Főnix lakásprogramot.

Balogh Efraim

A Főnix lakásprogram a Debrecenben jövőjüket elképzelő 35 év alattiakra fókuszál

Forrás: Napló-archív

A 35 év alatti fiatalok lakhatását támogató Főnix lakásprogram újabb részleteiről tájékoztatták a sajtót április 24-én, a Cívis Ház Zrt. épületében. Papp Viktor, a debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának frakcióvezetője, önkormányzati képviselő elmondta, hogy az elmúlt tíz év során háromszorosára nőtt Debrecen helyi adó bevétele – mindez a gazdaságfejlesztés eredményeinek köszönhető. Ezért azon túl, hogy folyamatosan fejlesztéseket hajt végre a város önkormányzata, esély adódik a debreceni lakosok életminőségének javítására is. Többek között a Mozdulj, Debrecen! program elindítása, valamint a 6 és 14 év közötti korosztály ingyenes helyi közösségi közlekedésének lehetősége mellett a Főnix lakásprogram is ezt a célt szolgálja.

főnix lakásprogram, debrecen, ingatlanárak, papp viktor
Korbeák György (balról) és Papp Viktor tájékoztattak a Főnix lakásprogram részleteiről
Forrás: Kiss Annamarie

Oktatás, munkalehetőség, lakhatás: Debrecen mindent megad a karrierépítéshez

Ráadásul az az önkormányzat álláspontja Papp Viktor szerint, hogy Debrecen kedvező karrierutat és életpályát biztosít a fiatalok számára. Mindez az oktatás magas színvonalának (beleértve a bölcsődéket és az óvodákat is) és a gazdasági fejlesztéseknek, beruházásoknak, valamint a debreceni vállalkozások adta munkalehetőségeknek az eredménye. – A Főnix lakásprogram a Debrecenben jövőjüket elképzelő 35 év alattiakra fókuszál – emelte ki a frakcióvezető. 

Hozzátette, hogy a határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezők pályázhatnak a lakásokra, ehhez viszont a munkáltatónak is csatlakoznia kell a programhoz. Fontos megemlíteni, hogy nemcsak a nagyvállalatok számára biztosít kedvező feltételeket az önkormányzat, hanem a kis- és középvállalkozásoknak is – melyeknek igényeit szintén felméri a város vezetősége.

Kik pályázhatnak a Főnix lakásprogramra?

Papp Viktor nyomatékosította, hogy kizárólag magyar (kettős) állampolgársággal rendelkező fiatalok jelentkezhetnek, eloszlatva a vendégmunkások beáramlásával kapcsolatos kételyeket. Olyan igénylő léphet be a programba, akinek nem áll rendelkezésére Debrecenben beköltözhető ingatlan. Amennyiben a pályázó mindent feltételnek eleget tesz, akkor öt évig élhet egyedül, párjával vagy akár családjával is az adott lakásban – ez az időtartam jelenti a támogatási periódust.

Kétszáz új, vagy legfeljebb öt éve épített, 30 és 50 négyzetméter közötti alapterületű, magas energiahatékonyságú, alacsony rezsiköltségű, valamint meghatározott minimumfelszereltséggel (pl. bútorok) rendelkező lakással tervez az önkormányzat.

főnix lakásprogram, debrecen, ingatlanárak, papp viktor
Papp Viktor hangsúlyozta, a Főnix lakásprogram a 35 év alatti fiatalokra fókuszál 
Forrás: Kiss Annamarie

A költségekre rátérve Papp Viktor kiemelte, hogy Debrecen önkormányzata a bérleti díj egyharmadát fizeti, míg a további kétharmadról a munkáltatónak és a munkavállalónak kell megegyeznie. Ez azt jelenti, hogy egyharmad-egyharmad arányban is dönthetnek a felek, viszont határozhat úgy is egy cég, hogy elvállalja a kétharmad részt. A bérleti díjak mértéke egyelőre nem ismert, de az önkormányzatnak az a célja, hogy a debreceni ingatlanárakat mérsékelni tudja. A legfeljebb ötéves bérleti időtartam alatt az infláció függvényében változhatnak az albérletárak.

A Cívis Ház Zrt. fogja megkötni a bérleti szerződést az ingatlanfejlesztőkkel, akik új, vagy legfeljebb öt éve épült, minden paraméternek megfelelő lakásokat bocsátanak majd a program rendelkezésére – jóval a piaci árak alatt.

2025-ben pályázhatnak a 35 év alattiak a Főnix lakásprogramra

Idén a munkáltatók és az ingatlanfejlesztők pályáztatása fog zajlani, 2025-ben pedig a munkavállalókkal egyeztet majd az önkormányzat a tervek szerint. A 200 darab ingatlan csak irányadó, ennek mértékét a munkáltatóktól beérkező igények száma fogja meghatározni – tudatta a frakcióvezető.

Korbeák György önkormányzati képviselő kiemelte, hogy Debrecen gazdaságilag fejlődik, és ez szemmel látható a parkok átalakítása, a zöldterületek gyarapítása, illetve az egyre növekvő munkalehetőségek száma kapcsán is. A Főnix lakásprogram pedig megnyugtathatja a fiatalokat afelől, hogy lehet Debrecenben karriert építeni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában