Környezetvédelem

2024.04.22. 14:34

Még szocialista hulladékot is találtak Nádudvaron

Tegyünk Nádudvarért! – ezzel a közfelkiáltással indultak szemetet szedni a helyiek.

Marján László

A környezettisztítók csapata

Forrás: Marján László

Nádudvaron több mint 200-an gyűltek össze április 19-én, pénteken délután a nádudvari Ady térre. A civil szervezetekből, intézményekből, vállalkozásokból, baráti társaságokból verbuválódott alkalmi közösség a szervező Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtár igazgatójának Szücs-Varga Zsuzsannának instrukciói alapján indultak „tisztító körútra”.

Szücs-Varga Zsuzsanna (jobbra) instrukciói alapján indultak „tisztító körútra”
Szücs-Varga Zsuzsanna (jobbra) instrukciói alapján indultak „tisztító körútra”
Forrás: Marján László

A résztvevők összetétele széles skálán mozgott, hiszen a kisóvodásoktól, az aktív korúakon át a sokat tapasztalt nyugdíjasokig minden korosztály képviseltette magát a kellemes, napos, mondhatni a szemétszedéshez ideális időben zajló dzsemborin.

A város 12 zónára lett felosztva és a periférián, a szegregált területeken is jártak, ahová összesen száz darab 120 literes zsákot vittek magukkal és töltöttek meg a gumikesztyűvel is felszerelkezett aktivisták. Gyűjtőhelyül városszerte kihelyezve négy „hulladékra éhes” konténer várta a megtelt zsákokat, valamint töltődtek a hivatal, a horgászegyesület és az általános iskola nagy kukái is.

Zsákokkal, kesztyűkkel felszerelkezve indultak megtisztítani a várost
Zsákokkal, kesztyűkkel felszerelkezve indultak megtisztítani a várost
Forrás: Marján László

A legtöbb és a legrégebbi

Legjellemzőbb eldobott szemét – mintegy a káros szenvedélyek utóhatásaiként – az energiaitalos doboz, a féldecis pálinkás üveg és a cigicsikk volt. Kuriózumként említhetjük az e napon talált szemetek „korelnökét”, egy kiürült nejlon tejeszacskót „TSZ TEJIPAR VÖRÖS CSILLAG” felirattal, ami bizony már valóban hosszú évtizedek óta kallódhatott a szabadban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában