Bejelentés

2024.05.29. 15:22

Hajdúszoboszlón hoz létre új campust a Debreceni Egyetem

A Debreceni Egyetem és a fürdőváros olyan együttműködésben állapodott meg, amely valódi mérföldkő lehet a város életében. Hajdúszoboszlón alakít ki új campust az intézmény.

Haon.hu

Hajdúszoboszlón is lesz campusa a Debreceni Egyetemnek

Forrás: Facebook / Czeglédi Gyula

Örömhírről számolt be közösségi oldalán Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere: hamarosan a fürdővárosban alakítja ki legújabb campusát a Debreceni Egyetem. Az együttműködés mindkét fél számára új perspektívákat nyithat, hiszen nemcsak regionálisan, hanem országosan is elismert szereplők a maguk szektoraiban. Az egyeztetésen a fürdőváros első embere mellett részt vett Bodó Sándor országgyűlési képviselő is, míg az ország legnagyobb egyetemét Szilvásssy Zoltán rektor, valamint Bács Zoltán kancellár képviselte.

Hajdúszoboszlón is lesz campusa a Debreceni Egyetemnek
Hajdúszoboszlón is lesz campusa a Debreceni Egyetemnek 
Forrás: Facebook / Czeglédi Gyula

Hajdúszoboszlón is lesz campusa a Debreceni Egyetemnek

Ahogy arra a polgármester Facebook-oldalán is rámutatott: 

A Debreceni Egyetem már múlt év szeptemberében elvi döntést hozott arról, hogy készek együttműködni Hajdúszoboszlóval. A képzési kínálat végleges meghatározása ősszel várható, de a fókusz az egészségiparra és az ahhoz kapcsolódó minden olyan területre fókuszál, amelyek a 21. század legfőbb társadalmi kihívásaihoz fűződnek. Ilyen például a rekreáció, a táplálkozástudomány, gyógytornászat, a sport és az egészséges életmód, de kiemelten kezeljük Hajdúszoboszló legnagyobb kincsét, a termálvizet és az arra felépült turizmust.

Czeglédi Gyula arról is beszámolt, hogy a nyár és a kora ősz arról fog szólni, hogy a DE hajdúszoboszlói campusának kialakítását olyan tartalommal töltsék meg, amely hosszútávon fogja város gazdaságát és társadalmi életét pozitívan befolyásolni.

Olyan egyedülálló struktúrában állapodtunk meg, amelyben az egyetem és a város mellett, a fürdő is szerepet vállal, hiszen az a törekvésünk, hogy a képzési rendszert minél gyakorlatiasabbá tegyük. A Debreceni Egyetem bizonyos területeken regionálisan és országosan is vezető szerepet tölt be, akár csak Hajdúszoboszló. Mindezek egyesülésével mindkét fél számára új perspektívák nyílnak, Hajdúszoboszló pedig újabb, nagyon bíztató jövő előtt áll. 

– írja a városvezető.

„Házhoz viszik” az egyetemet a gimnáziumoknak

A megállapodásról csütörtökön a Debreceni Egyetem is beszámolt.

Manapság világtrend, hogy a komplementer medicina jegyében a páciensek – akár egészséges emberek – átalakítják életmódjukat és táplálkozásukat, testmozgást végeznek, ami igazoltan hatékony lehet például magas vérnyomás, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, potencia- és mozgásszervi zavarok, vérnyomásingadozás esetén. Gyógyhelyekre többnyire mozgásszervi betegségek miatt mennek, ugyanakkor a termálfürdős kezelések mögött gyakran nincs minőségbiztosított klinikai vizsgálat, pedig ezeknek a szolgáltatásoknak is van korszerű tudományos háttere. Hajdúszoboszlón mindemellett kiváló gimnáziumok is vannak, ezekhez testközelbe hozzuk a Debreceni Egyetemet. Az ide tervezett campus ugyanúgy az intézmény egysége lesz, mint a debreceniek, a böszörményi, a nyíregyházi és a siófoki – világította meg a tervezet hátterét Szilvássy Zoltán rektor a hirek.unideb.hu cikke szerint. Hozzátette: az új campus az intézményhez kötődő Termál-Egészségipari, valamint a Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszterben is fontos szerepet tölt majd be.

Bodó Sándor, a választókerület országgyűlési képviselője, Czegédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere, dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, valamint dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellára
A megbeszélésen részt vett Bodó Sándor, a választókerület országgyűlési képviselője, Czegédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere, Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, valamint Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja 
Forrás: Facebook / Czeglédi Gyula

Bács Zoltán kancellár a megállapodás kapcsán felidézte, hogy 2023 nyarán, ugyanabban a hónapban, augusztusban két hosszú távú stratégiai projekt előkészítése indult el: az egyik a siófoki campus megalapítása, melynek bejelentése másfél hete történt meg, a másik pedig a hajdúszoboszlói campus létrehozása. Ez a két hasonló nagyságú város az elmúlt években Magyarország két legnépszerűbb vidéki turisztikai desztinációja, de ezen túl már nemcsak ez a lista köti össze őket, hanem a Debreceni Egyetem jelenléte is.

Azt gondolom, hogy a Debreceni Egyetem – mint regionális és bizonyos területeken országosan vezető szerepre törő egyetem és nemzetközi brand – multidiszciplináris tudása és széleskörű ismertsége Hajdúszoboszlón is hasznosulhat. Az itteni campust egészségipari-turisztikai duális és szakmai gyakorlati képzési központként határoztuk meg, és olyan egyedülálló struktúrában tervezzük megvalósítani a felsőoktatás, a város és a gazdasági szereplők együttműködésében, amire ma még nincs példa Magyarországon

– ismertette az egyetemi vezető.

Jövőre tervezik a nyitást

A tervezett képzési területeket között a kancellár a gazdaságtudományokhoz kapcsolódóan

  • a turizmus-vendéglátást, a sporttudományok terén a rekreációszervezést,
  • az egészségtudományi területen például a dietetikust,
  • a gyógytornászt
  • és az ápolót említette.

Mint fogalmazott: az egyetem szeretne olyan változatos képzési helyeket és programokat ajánlani az alap- vagy mesterszakos hallgatóknak, melyek nagy fokú rugalmasságot kínálnak, egy képzési folyamatban megismerhetik például Debrecent, Hajdúszoboszlót, Siófokot vagy a tokaj-hegyaljai Mádot és abszolút munkára kész, szakképzett és széles körű gyakorlati ismerettel rendelkező munkaerőként kerülhetnek a munkaerőpiacra vagy indíthatnak önálló szolgáltatásokat.

- Hajdúszoboszló jövője szempontjából rendkívül meghatározó állomás a mai találkozó, két csoport biztosan jól fog járni ezáltal: a Hajdúszoboszlón lakó emberek és az ide látogatók. Az itt élők folyamatosan elvárnak egyfajta minőségi javulást, egy még élhetőbb várost, és hiszem, hogy a fiataloknak, a következő generációnak ez a fejlesztés egy olyan iránytű, ami életútjuk tervezése szempontjából meghatározó lesz. Ugyanakkor az ide látogatóknak is nagyon fontos, mert természetesen az élmény, a pihenés mindig kulcsfontosságú, de egyre inkább előtérbe kerülnek azok a magas szintű elvárások, amik az egészségtudatosság, a tudomány irányába mutatnak. Ezen az úton indultunk el, egy őszinte szövetség kötettett a mai napon – fogalmazott a találkozón Bodó Sándor országgyűlési képviselő.

A Debreceni Egyetem Hajdúszoboszló Campus a tervek szerint 2025 szeptemberétől lesz elérhető az intézmény képzési kínálatában, valamint a már jelenleg is valamely képzési helyen hallgatói státuszban lévő hallgatók gyakorlati bázishelyeként is meg fog jelenni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában