Vidékfejlesztés

2024.05.29. 15:46

Új tejüzem ad munkát Álmosdon – fotókkal, videóval

Állami támogatásból készült el a beruházás, mely az önkormányzatnak szolgáltat bevételt. A tejüzem nyolc embernek ad munkát és legalább öt évig működtetik majd.

Szőke Tímea

Pajna Zoltán (bal szélen) és Tasó László (középen) megtekintette az új tejüzemet

Forrás: Czinege Melinda

Tejfeldolgozó üzemet adtak át Álmosdon szerdán. Tóth Sándor polgármester ünnepi beszédében a település nagy napjának nevezte az átadót. A megszólalók méltatták az önkormányzat vállalkozószellemét, a foglalkoztatás előrehaladtát, és szóltak a kistelepülések gazdaságfejlesztésének lehetőségeiről is. Az új tejüzem Álmosdon nyolc embernek ad munkát.

Tóth Sándor polgármester az álmosdi tejüzem átadóján haon
Tóth Sándor polgármester az álmosdi tejüzem átadóján
Forrás: Czinege Melinda

Sok nehézség hátráltatta a tejüzem felépítését

A polgármester elmondta, számos nehézségbe ütközött a tejüzem felépítése. Először 2020 májusában pályáztak a Gazdaságélénkítő Program keretében, de elképzelésüket elutasították. 2021-ben úgy nyertek támogatást, hogy 200 millió forintos állami forráshoz 32 millió forint önerőt kellett biztosítaniuk. A 2022-ben lebonyolított közbeszerzés során azonban kiderült, a kivitelezésre benyújtott árajánlat kétszerese az elnyert összegnek. Sok egyeztetés eredményeként arra jutottak, hogy az üzem konténeres megoldással kialakítható. 2022 júliusban jóváhagyták a tervet, azonban szeptemberben az orosz-ukrán háború okozta nehézségek miatt felfüggesztették a projektet. A költségnövekedés elkerülése érdekében az álmosdi önkormányzat többször is kérte, hogy folytathassák a projektet, 2022 végén erre engedélyt kaptak. 2023 májusában kezdődött a kivitelezés, azonban a magas energiaárak és az inflációs problémák miatt a település nem tudta az önerőt biztosítani, júliusban plusz forrásra pályáztak, ami kifejezetten az önerő kiváltására és egy kisebb bővítés elvégzésére irányult. 2023 októberében jóváhagyták a kérelmüket. A próbagyártás idén áprilisban kezdődött meg.

Önkormányzatunk összesen 259 millió 960 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a gazdaságélénkítésre szolgáló program keretében, két pályázaton. A támogatásból megvalósult a konténerek és a technológiai eszközök beszerzése, napelemes rendszer kiépítése, előzetes tanulmány készítése, tervezés, közbeszerzés, műszaki ellenőrzés, projektmenedzsment, tájékoztatás és szaktanácsadás. A tejüzem fő célja, hogy az álmosdi önkormányzat bevételhez jusson. Az is fontos, hogy az üzem nyolc embernek ad munkát. A térségben példaértékű a program, hasonló önkormányzati beruházás nincs a környéken

 – hangsúlyozta a polgármester. Elmondta azt is, hogy a próbaüzem során, és várhatóan a később feldolgozandó tej is az Álmosdi Agrár Kft.-től származik.

Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára az álmosdi tejüzem átadóján haon
Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára az álmosdi tejüzem átadóján
Forrás:  Czinege Melinda

Támogatják a hátrányos helyzetű településeket

– A kormány még 2019-ben döntött a gazdasági mutatók alapján elmaradott települések gazdaságélénktő programjának elindításáról azok hátrányának csökkentése, a helyi foglalkoztatás bővítése, a lakosságmegtartó képesség erősítése érdekében. Megvizsgáltuk, az önkormányzatok milyen közfoglalkoztatási alapról építkeznek és milyen helyi sajátosságok vannak, amik a közfoglalkoztatási programokban eddig nem jelentek meg – idézte fel Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára. – Azt találtuk, 127 település rendelkezett a helyi felhasználást meghaladó mértékű termelési kapacitásokkal, és nagyon sok további mutató alapján kezdtünk 50 településsel dolgozni, kiválasztva azokat, ahol a tartósan munkanélküliek aránya a legmagasabb. Az első négy körben hasonló paraméterek aalpján voltak a települések a fókuszban. 

Most ott tartunk, hogy az első három körben kijelölt 150 település közül 93 összesen 18 milliárd forint támogatásban részesült porgramjai megvalósítására, 351 új, piaci alapú munkahelyet létrehozva. Láttuk azonban, hogy ez a forrás nem lesz elég, és azt a javaslatot tettem a Belügyminisztérium felé, hogy legyenek olyan projektek, amelyeket közfoglalkoztatási mintaprogramként finanszírozunk meg

 – közölte.

Megjegyezte, nem meglepő módon Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyék az a három, melyben a legtöbb település volt érintett. Legutóbbiban 39 település szerepelt az első három ütemben, köztük Álmosd is.

Beszélt arról, hogy a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódóan a települési önkormányzatok részéről nagyon gyorsan megjelent a helyi termékek termelése, majd jogos igényként a magasabb feldolgozottságú termékek előállításának szándéka. Így az elmúlt évtizedben nagyon sok termelő üzem épült fel, két speciális programnak köszönhetően magas hozzáadott értéket előállító beruházások is megvalósultak. – Ígéretünk van arra, hogy a gazdaságélénkítő programban szereplő települések erősítése érdekében a kormányzat további 2,3 milliárd forintos forrást fog biztosítani – tette hozzá.

Kedvező tendencia a foglalkoztatásban

– Az álmosdi tejüzemhez közel 260 millió forint támogatást biztosítottunk, ezen belül kiegészítő támogatást is kapott. Ez azonban nem egyedi eset, szinte minden programhoz kiegészítő forrást kellett adni a háború következményei és az építőipari árak jelentős emelkedése miatt – mutatott rá Réthy Pál. Hangsúlyozta: a tejüzem nyolc dolgozóját legalább 3 évig kell foglalkoztatni, az üzemet pedig 5 év fenntartási kötelezettség terheli. Azt teljes mértékben az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaság működteti.

Meg kell jegyezni, hogy az elmúlt 10 évben a vármegyéhez hasonlóan a foglalkoztatási tendencia Álmosdon is kedvezően alakult: míg 2014. januárban 40 ezer álláskereső volt Hajdú-Biharban, most 17 ezer van; Álmosdon 164 és 94 fő ez a két adat. Persze, még nagyon sok dolgunk van

 – tette hozzá. 
– Nagyon sok helyi tejfeldolgozó üzemet építettünk az elmúlt 12 évben, közülük kiemelendő a tiszaadonyi, a csányi és a magyardombegyházi, melyek az adott települést feltették Magyarország tej- és sajttérképére. Bízom abban, hogy az álmosdi létesítmény is hasonlóan sikeres lesz – zárta a helyettes államtitkár.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei közgyűlés elnöke szerint a munka, a jövedelem és a biztonság a legfontosabb három dolog az emberek számára. 2010 óta pedig Hajdú-Biharban 55 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben; 185 ezer helyett most több mint 240 ezren.

 Léptékváltásnak nevezte ezt a fejlődést, hozzátéve, hogy bár annak idején sokan kritizálták a közmunkaprogramot, bebizonyosodott, hogy az emberek számára fontos a kereset, a család eltartása, az előrelépés. Mára egyébként a közfoglalkoztatotti létszám a negyedére esett.

Nagyot léptünk előre

– Álmosdon a bölcsőde, óvoda, belvízelvezetés; és még számos kihívás, ami a mindennapokat érinti, az elmúlt években megvalósult. Egy nagyon fontos van még, a foglalkoztatás, melyhez azonban egy kistelepülés lehetőségei eléggé behatároltak. Azonban az itteni 8 dolgozó alkalmazása üzenet is a térség vállalkozásainak: ha van egy jó ötlet, van kurázsi, lelkesedés, akkor lehet pályázati forrást találni, ebben a térségben akár 70 százalékos támogatási intenzitással; csak élnünk kell vele! – mondta az elnök.

Pajna Zoltán (balról), Tóth Sándor, dr. Medve Erzsébet, Álmosd jegyzője; Réthy Pál és Tasó László vágta át a szalagot
haon
Pajna Zoltán (balról), Tóth Sándor, dr. Medve Erzsébet, Álmosd jegyzője; Réthy Pál és Tasó László vágta át a szalagot 
Forrás: Czinege Melinda

– A  munkahely tartást ad az embereknek – jelentette ki Tasó László országgyűlési képviselő, hozzátéve, számos projekt mutatja meg, hogy kistelepüléseken is lehet munkahelyet teremteni. Ami pedig rá is fér a térségre, hiszen az ország legszegényebb járásai közt van, nagyon gyenge tőkevonzó képességgel. 

Mégis, önmagunkhoz képest nagyot léptünk előre, és a mindennapokban megéljük a fejlődést. Sokkal nagyobbat haladtunk, mint terveztük de még még mesze vagyunk az elképzeléseinktől. Gyorsabb ütem kell, és az eddigiek csak az első lépések voltak

 – mondta bizakodva, kiemelve, hogy a kormányzatnak fontos a vidék fejlesztése, törődik az ott élőkkel, és számos programmal igyekszik lehetőséget adni számukra. Azt is megjegyezte, az itteni embereknek is jár ugyanaz a komfort, mint például egy nyugat-magyarországi lakosnak. 

– Álmosdra figyeltünk, törődtünk vele az elmúlt években, ahogyan a többi településsel is, büszkén vállalhatjuk ezt  az időszakot. Mindig haladtunk, mentünk előre, de az idő szorít, gyorsan szeretnénk elérni a megcélzott életminőséget. Bár nagyon sok probléma nehezíti ezt, a szándék megvan, végül minden tervet megvalósítunk – zárta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában