Belföldi utazás

2024.06.29. 15:57

Debrecenből a Balatonhoz átszállás nélkül? – megnéztük, milyen az Aranypart expressz – fotókkal, videóval

Nyáron Debrecenből közvetlen vasúti járattal elérhető a magyar tenger. A szombati Aranypart expressz utasait kérdeztük, miért ezt a járatot választották.

Kosztin Éva

A Nagyállomásról minden nap indul közvetlen járat a Balatonhoz a főszezonban

Forrás: Kiss Annamarie

Egy hete lépett érvénybe a MÁV Zrt. nyári menetrendje, múlt szombat óta Debrecenből közvetlen vasúti járattal elérhető a magyar tenger. Kíváncsiak voltunk rá, mennyien használják ki a lehetőséget, ezért a MÁV-nál és az utasoknál is érdeklődtünk. Helyszíni riportunkat a debreceni Nagyállomáson a szombati 8:13-as Aranypart expressz indulása előtt készítettük. A Haon stábjának érkezésekor még nem tüntették fel, melyik vágányról indul az Aranypart expressz, így a váróban lévő utazóközönséget találomra szólítottuk meg, a Balatonra készülnek-e éppen. Azonnal beletrafáltunk, Tárnok Jánosné és Tárnok János kérdésünkre elmondta, 5 napra Siófokra készülnek, most utaznak először a közvetlen járattal a Balatonhoz, és direkt a nyári menetrendhez szervezték az üdülést, hogy ne kelljen kétszer is átszállni.

nagyállomás, máv, debrecen, vonat, aranypart expressz
A Tárnok házaspár most utazik először a közvetlen járattal Debrecenből a Balatonhoz
Forrás:  Kiss Annamarie

A Kalos család a határon túlról, Romániából érkezett, a szülők kísérték ki a kislányukat és a nagymamát a vonathoz. 

Rákerestünk, hogy lehet Debrecenből eljutni a Balatonra és akkor láttuk, hogy van ez a járat. Ez nekünk nagyon jól jött, mert 100 kilométer volt ide az út autóval, innen pedig egyenesen lehet haladni tovább

 – osztotta meg portálunkkal a családfő. Papp Ágnes, a nagymama elmondta, egy teljes hétre mennek Fonyódra, visszafelé viszont nem biztos, hogy a vasutat választják, valószínűleg busszal mennek Budapestről Romániába. Azt is megtudtuk, hogy a nyár végén az egész család elmegy majd a Balatonhoz, de ehhez szívesebben választják majd az autójukat.

Az Aranypart expressz menetideje utazóbarát

– Nagyon szuper, hogy van közvetlen járat a Balatonhoz – vélekedett Frankó Virág és Molnár Bálint. – Azért örülünk, mert tavasszal rengeteget kellett átszállni, és amikor lekéstük a csatlakozást, akkor 6 óra volt a teljes menetidőnk, most pedig 4 óra alatt ott vagyunk Siófokon Debrecenből – jegyezték meg.

nagyállomás, máv, debrecen, vonat, aranypart expressz
Az Aranypart expressz megkönnyíti a táboroztatást
Forrás:  Kiss Annamarie

A Szent Péter és Pál Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ Nevelőszülői Hálózatának vidám kis, de inkább nagy csoportjával már a Nagyállomás 2-es vágánynál találkoztunk (a vágányok mellett természetesen mindenki vigyázott!). Megosztották velünk, hogy csapatukhoz Karcagon még huszonhárman csatlakoznak, Balatonszemesre mennek kirándulni, ahonnan szerdán jönnek majd vissza. A táboroztatás idejének a kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy már legyen érvényben az induláskor a nyári menetrend a közvetlen járattal. – Nem szeretnénk ennyi gyerekkel és ennyi csomaggal átszállni, mindenkinek könnyebb így. Minden évben így utazunk, alapvetően elégedettek vagyunk, bár néha szokott késni a vonat – tették hozzá.

Így üzemel az Aranypart expressz

Ottjártunkkor 5 perces késéssel gördült be az Aranypart expressz, ami a felszállók száma alapján népszerűnek bizonyult. No de mennyi az annyi? Erre a kérdésre a MÁV Zrt. válaszolt nekünk írásban, mint közölték, a Záhony-Nyíregyháza-Debrecen és Fonyód között naponta közlekedő Aranypart expresszvonaton a tavalyi szezonban több mint 70 ezren utaztak a járattal, ami 80 százalékos kihasználtságot jelent. Közleményükben hangsúlyozták, a vonat sűrűn megáll, többek közötti a Velencei-tónál is.

nagyállomás, máv, debrecen, vonat, aranypart expressz
Népszerű volt a szombati járat
Forrás:  Kiss Annamarie

Az utazási körülményekről azt az információt kaptunk, hogy a vonaton nem légkondicionált 2. osztályú és klímás 1. osztályú kocsik közlekednek, utóbbiban konnektor, WiFi, és tágasabb lábtér szolgálja az utasok kényelmét. Mint tájékoztattak, a járatra helyjegy és kerékpárhelyjegy váltása kötelező, de a Balaton partja mentén és a Záhony-Nyíregyháza szakaszon helyjegy váltása nélkül igénybe vehető.

A kerékpárosoknak jó hírrel szolgáltak, minden vonathoz nagy befogadóképességű kerékpárszállítót kapcsolnak, amelyben 30 kétkerekű jármű szállítható. Azt is megtudtuk, hogy az Aranypart expressz büfékocsi nélkül közlekedik, ezért szerintünk hasznos lehet rántott húsos szendvicsekkel és teával jól felszerelkezni (vagy igazából bármivel, ami emberi fogyasztásra alkalmas). 

A MÁV nyári menetrendje június 22-től szeptember 1-ig van érvényben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában