Házi recept

2024.06.20. 20:00

Hogyan készítsünk házi, brutálisan finom kovászos uborkát? – fotókkal, recepttel

Itt a nyár és a nagy meleg, ilyenkor jólesik egy gömb hideg fagyi vagy egy pohár limonádé. Azonban nem feltétlenül kell édeset fogyasztanunk egy kis frissességért: a kovászos uborka is kiváló erre a célra. No, de hogyan érdemes elkészíteni, hogy igazán finom legyen?

Balogh Efraim

A hajdúböszörményi Zsuzsa néni megmutatta, hogyan készül a házi, roppanós kovászos uborka

Forrás: Czinege Melinda

Bizony, nem csak a fagyi tud jólesni a nyári kánikulában... Önnek is összefut a nyál a szájában, ha a roppanós, kellemesen savanykás, hűsítő kovászos uborkára gondol? Hajdúböszörménybe látogattunk Gajdán Antalné Zsuzsa nénihez, aki otthonában fogadta a Haon stábját. Zsuzsa néni megmutatta, hogyan készül az ínycsiklandó kovászos uborka, ami magában és főétel mellett fogyasztva is megállja a helyét.

Kovászos uborka, recept, Haon, Debrecen
A nyári hőségben különösen jól tud esni a házi, roppanós kovászos uborka 
Forrás:  Czinege Melinda

Kovászos uborka recept Zsuzsa néni módra

Egy forró júniusi délutánon indultunk útnak Hajdúböszörmény felé, s némi túlzással már a boltból vásárolt (egyébként jéghideg) mentes víz is rotyogott az autóban, mire odaértünk Zsuzsa nénihez. Amikor megérkeztünk, és beljebb kerültünk, mintha elterelték volna a hőséget: a gyümölcsfák nemcsak színt kölcsönöztek a kertnek, hanem kellemes árnyékot is adtak, az alattuk megtalálható, kellemesen hűvös filagóriában pedig már várt minket a kovászolni való uborkasereg.

– Úgy neveltek a szüleim, hogy magamnak termeljek meg mindent – mesélte Zsuzsa néni, miközben nekikészült vízbe áztatni az uborkákat. Kiderült, hogy amikor süt-főz, többnyire hazai, saját kertjéből származó alapanyagokkal dolgozik, így aligha meglepő, hogy ez nincs másképp a kovászos uborka elkészítése során sem.

Míg fél pillantást vetettünk a háttérben egymással társalgó tyúkokra, az uborkákat hosszában, három oldalról már be is vagdosta Zsuzsa néni annak érdekében, hogy azokat jól átjárja majd a sós víz. Aztán vett egy tiszta befőttesüveget, belepakolta az ubikat, és a megpucolt fokhagymagerezdeket rájuk dobálta.

– A kaprot bele kell tenni, ez is házi, a kertből szedtem – mondta Zsuzsa néni, mialatt végezte a szakszerű eljárást: hozzáadta az frissítő hatást keltő fűszernövényt, majd felöntötte az üveg tartalmát sós, meleg vízzel, ami teljesen ellepte az uborkákat.

Szerencsénkre már korábban elkészített kovászos uborka is volt az asztalon, így nem csak néztük a folyamatot, és áhítoztunk az ízletes savanyúság után. Addig-addig kínálgatott minket Zsuzsa néni, hogy beadtuk a derekunkat, és nekiláttunk eltüntetni a tányéron lévő, enyhén roppanós, hűsítő, és kellemesen savanykás zöldséget. Vagyis hát nem egyet, mert kedves vendéglátónk nem sajnálta tőlünk… 

Kovászos uborka, recept, Haon, Debrecen
Zsuzsa néni a kovászos uborka készítése közben
Forrás:  Czinege Melinda

Íme a házi kovászos uborka recept 

– Rá kell tenni a kenyeret, majd a tetejére rakjuk a kistányért, és kivisszük a napra – ismertette velünk a folyamatot Zsuzsa néni, majd hozzátette, akár egy hetet is lehet várni arra, hogy összeérjenek az üvegben lévő hozzávalók. Úgyhogy megragadtuk a kamrában lévő sámlit, és kihelyeztük a befőttesüveggel együtt a napfényre. Mint azt Zsuzsa néni elmondta, miközben figyeljük folyamatot, s oda jutunk, hogy jónak gondoljuk, kivehetünk egy darab ubit, amit előbb öblítsünk le, és utána megkóstolhatjuk. 

Amikor már megpuhult, és rendesen átjárta az uborkát a sós lé, akkor szedjük le róla a kenyeret és a kaprot, ezután pedig tegyük befőttes üvegbe, vagy szűrőn keresztül öntsük rá a levet, és dobáljuk rá a fokhagymákat. Ajánlott hűtőben tárolni, és pár nap után elfogyasztani.

Ha valakinek ezek után megfordult a fejében egy jókora adag kovászos uborka elkészítése, akkor megkönnyítjük a dolgát, és alább megtekintheti, milyen hozzávalókat szükséges beszerezni.

A recept:

  • 2,5 kg kovászolni való uborka
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 csokor kapor
  • 6 dkg só
  • 2 liter meleg víz
  • 25 dkg kenyér
  • 3 literes, tiszta befőttesüveg 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában