Életmentők

2024.06.04. 17:24

Elismerésekkel köszönték meg a hajdú-bihari mentők áldozatos munkáját – fotókkal

Az Országos Mentőszolgálat regionális és vármegyei dolgozóit köszöntötték kedden a debreceni Vármegyeháza Árpád termében. A mentők napi ünnepségen átadták az idei díjakat és elismerő okleveleket is.

Nagy Emese

A kitüntetett mentősök népes csoportja

Forrás: Czinege Melinda

Fennállásának 76. évfordulója alkalmából rendezett mentők napi ünnepséget az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Hajdú-Bihar Vármegyei szervezete kedden a Vármegyeháza Árpád termében. Az eseményen elismeréseket adtak át a hajdú-bihari mentőknek és egy új Élet Mentő Pont is oklevelet kapott. Kósa Lajos országgyűlési képviselő ünnepi beszédében kiemelte, nem lehet elégszer megköszönni a mentők áldozatos munkáját, akik minden egyes nap azért dolgoznak, hogy embertársaikon segítsenek. Rámutatott, hazánkban elégedettek a mentők munkájával. – Köszönjük szépen mindenkinek a kitartó munkáját és türelmét, csak így tovább! – tette hozzá Kósa Lajos.

Papp László debreceni polgármester is megköszönte a mentők munkáját haon
Papp László debreceni polgármester is megköszönte a mentők munkáját
Forrás: Czinege Melinda

Elismerték a hajdú-bihari mentők munkáját

Papp László polgármester a város nevében köszönte meg a mentőszolgálat minden munkatársának azt az áldozatos munkát, amit embertársaikért tesznek. – Nem lehetünk elég hálásak azért, hogy nem ismernek lehetetlent, a szívükön viselik egészségünket, életünket, amikor már nincs kibe kapaszkodni a Jóistenen kívül, akkor a mentők ott vannak a betegek, a rászoruló emberek mellett. Úgyhogy Isten éltessen mindnyájukat! Az elmúlt néhány esztendő különösen megmutatta azt, milyen jelentősége van a mentőszolgálat munkájának. Az emberek túlnyomó többsége a koronavírus-járvány időszakában otthon maradt, megpróbálta a lehetőségét is kizárni annak, hogy megbetegedjen. Velük szemben a mentősöknek nem volt választási lehetőségük, ott kellett lenniük minden egyes kritikus helyzetben, és ez az időszak hívta fel igazán a figyelmet a mentőszolgálat rendkívüli jelentőségére – idézte fel a polgármester. 

– Különleges nap a mai mindannyiunk számára, hiszen öröm köszönteni azt a bátor 220 nőt és férfit, akikre a legnagyobb bajban is számíthatunk. A mentőszolgálat munkatársai nemcsak életeket mentenek, hanem támogatást és reményt is nyújtanak a legnehezebb pillanatokban. A mentők áldozatos munkája és elkötelezettsége példaértékű! – emelte ki. Hozzátette, büszkeséggel tölti el a debrecenieket, hogy a városban kiváló szakemberek dolgoznak, mentenek életeket.

Folyamatos megújulás és modernizáció az egészségügyben

– A mentők napja alkalmat ad arra, hogy egész Debrecen nevében köszönetet nyilvánítsunk mindazért, amit értünk tesznek. Gyors és szakszerű beavatkozások, az éjjel-nappali készenlét, az életmentés iránti elhivatottság – ezek mind olyan értékek, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy városunk biztonságos hely legyen ebben a bizonytalan világban – nyomatékosította Papp László. Rámutatott, ha megnézzük a város egészségügyi rendszerét, jól látható (legyen szó alapellátástól, vagy kórházról), a fejlődés megkérdőjelezhetetlen. 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában az elmúlt időszakban számos fejlesztés, beruházás befejezésével bátran kijelenthetjük, Debrecenben az egészségügyi ellátórendszer infrastruktúrája folyamatosan megújuláson, modernizáción esik át

 – mondta.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója Debrecen haon
Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Forrás: Czinege Melinda

Óriási az összefogás Debrecenben

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója beszédében kifejtette, ő a legszerencsésebb a jelenlévők közül, hiszen úgy jön haza Debrecenbe, Hajdú-Bihar vármegyébe, és vesz részt az ünnepségen, hogy voltaképpen mindenkit ismer, bárkire ránéz, vissza tud emlékezni legalább egy olyan mentésre, amit egy-egy kitüntetettel együtt élt át. – Az összefogás, amit itt, Hajdú-Bihar vármegyében tapasztalunk, érzünk, az mindig átlendíti a mentőszolgálatot a nehézségeken. Eddig is komoly együttműködésünk volt az önkormányzatokkal, különösen Debrecennel. Nagyon bízom benne, a jövőben tovább tudjuk mélyíteni és folytatni ezt a fajta közös gondolkodást azért, hogy az a sok beteg, akiket ellátunk a vármegyében, biztosan megkaphassa a legmagasabb szintű ellátást, amit a bajtársaim meg tudnak nekik adni. A mentőszolgálat részéről biztosak vagyunk benne, a jelenlévők mind a legnagyobb hivatástudattal, szakmaisággal látják el a munkájukat – tette hozzá. 

Ti vagytok azok a példaképek, akikért a Mentőszolgálatnál megéri dolgozni

– fogalmazott Csató Gábor.

Korcsmáros Ferenc, az OMSZ regionális igazgatója ismertette a megyei működés adatait Debrecen haon
Korcsmáros Ferenc, az OMSZ regionális igazgatója ismertette a megyei működés adatait
Forrás: Czinege Melinda

Tavaly több mint 80 ezer alkalommal nyújtottak segítséget

Korcsmáros Ferenc, az OMSZ regionális igazgatója felvázolta, mit tett a hajdú-bihari mentőszervezet bajtársi közössége a vármegye lakosaiért munkaidőben és azon túlmenően is. 

A tavalyi évben több mint 80 ezer alkalommal nyújtottunk segítséget a bajba jutottaknak, tette ezt a vármegye közel 700 mentődolgozója, 54 mentőegysége, 15 mentőállomása. Megtettünk 3,5 millió kilométert, fogadtunk rengeteg segélyhívást. Ügyeleti ellátás kapcsán elláttunk közel 33 ezer beteget

 – sorolta.

– A mai nap arról szól, hogy mindannyian megismerhessék a legkiválóbb dolgozókat, azonban az ő kimagasló munkájukhoz szükség volt egy támogató közegre, egy szerető családi háttérre. Sok esetben a mentősöknek nélkülözni kellett a családtagjaikat, ezért nekik is mindenképpen köszönettel tartozunk, a szerető támogatásért, hiszen ezzel ők is hozzájárultak az életmentő küldetések teljesítéséhez – jegyezte meg.

Újabb Élet Mentő Pontot adtak át Debrecenben

Az ünnepségen átadtak egy új Élet Mentő Pont kialakításáért járó oklevelet is. Élet Mentő Pont a társadalmi felelősségvállalásban szerepet vállaló azon cégek vagy intézmények telephelyén létesülhet, akik vállalják, hogy saját költségen megvásárolnak egy félautomata újraélesztő készüléket, melynek használatára a mentőszolgálat képzi ki dolgozóikat. Magyarországon 50 Élet Mentő Pont létezik, ebből immár 15 Debrecenben található.

Az újonnan létesített pontot a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Debreceni Járási Hivatal telephelyén avatták fel, és a cég több mint 100 dolgozója végezte el az életmentő képzést. – Több mint 100 kollégánk lett felkészítve arra, hogy bármikor segítséget tudnak nyújtani, ha valaki bajba kerül, rosszul lesz; ami úgy vélem, rendkívül nemes dolog a mai világban – mondta Hajdu Sándor, a Debreceni Járási Hivatal vezetője.

Az ünnepség végén az Országos Mentőszolgálat regionálisan kiemelkedő munkát végző dolgozói számára adtak át elismeréseket. Többen 20, 30, 40 év szolgálatért vehették át az oklevelet, de volt, akinek 45. éve hivatása a mentős szakma.

Kiemelt mentődolgozók elismerő oklevelet vett át
Helmeczi József, Tim Attila János, Béres Miklós, Csonka Ferenc, Csige József, Ménes Dávid, Molnár József László
Hűséges szolgálatáért elismerő oklevelet vett át
Adomán Péter, Borók Antal, Boros András László, Boros Barnabás Lajos, Czabán Jolán Andrea, Csikiné Czakó Adrienn Anett, Csöke Lajos, Dominyák Ágnes, Kun Lajos Tamás, Nagy Katalin, Nagyné Várnai Nikolett, Spisák Zsuzsanna, Elek József, Erdös Antal, Faragó Flaskay Tamás Viktor, Fazekas Jenő, Fiák Zoltán, Gadóczy György, Galambos Sándor, Horog Imre, Jenei László, Kmecz István János, Kordás János, Kovács Róbert Viktor, Kozma Zoltán, Körmöndi Zsanett, Kulcsár Szilárd Sándor, Lády Tamás, Lajsz János, Lakatos József, Lente László, Lisovszki Csaba Zsolt, Löki Barbara, Madarász Viktor, Markovics Sándor, Mindák Zoltán, Molnár József László, Molnár Levente, Mózes Tamás, Mózsik Sándor, Nagy József, Némethy Attila, Orosz László, Papp István Zsolt, Pásztor Judit, Peákné Sütő Ágnes, Suta Sándor, Szabó Gergő Krisztián, Szabó Jánosné, Szabó-Oláh Beatrix, Szabó-Zelei Mariann, Szántó Imre, Szatmári József, Szemán Anikó, Szilágyi Csaba János, Szilágyiné Dr. Kicska Nóra, Szőllősi Zsolt, Szönyi Csaba, Takács Ádám, Tar Antal, Tari Levente, Tiba Imre, Tim Attila János, Tóth József, Varga László
Balesetmentes közlekedésért elismerő oklevelet vett át
Dorogi Tamás János, Diós Sándor, Fónyad Ferenc, Hegedűs László Barna, Elek Sándor, Karácsony Csaba, Kiss Attila, Kulcsár Szilárd Sándor, Kiss Sándor, Tardi Tivadar, Tőkés Tamás, Vajna Gyula, Varga Sándor, Varga Szabolcs Sándor, Veres Miklós
Regionális Igazgató Dicséretben az alábbi Bajtársak részesültek
Petrik Tamás, Dr. Sutka Melinda, Tömöri Mariann, Mandics József, Dr. Miklós Viktória, Ratku Attila, Morvai Imre, Veress Ákos, Virágos Ildikó, Pataki László, Zsíros József
Elismerő oklevélben részesült
Barta János

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában