Biztosítás

2024.06.30. 20:00

Te is rollerrel jársz? Hamarosan kötelező lesz rá biztosítást kötnöd!

Új járműtípusra vezetnek be kötelező felelősségbiztosítást. Az elektromos roller esetén azonban számít a tömeg és a sebesség is.

Hajnal László

Új szabályozás lép életbe az elektromos rollerekre vonatkozóan

Forrás: Napló-archív

Július 16-ától bizonyos elektromos rollerekre is kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni. Az április végén kihirdetett rendelkezés alapján a jogalkotó a jármű tömege és tervezési sebessége alapján határozta meg, mely kétkerekűek tartoznak bele a kategóriába. A törvény életbe lépését követően azon elektromos rollereknek kell biztosítással rendelkeznie, amely 25 kilogrammnál nehezebb vagy sebessége meghaladja a 25 kilométer per órás sebességet. A roller mindenkori használójának a kötelessége, hogy ellenőrizze, járműve beletartozik-e a kategóriába, mivel a módosítás alapján üzembentartónak minősül. Az emberi erővel hajtott kétkerekűeket és az elektromos kerékpárokat nem érinti a KRESZ-módosítás. Az elektromos roller kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása súly és sebesség, illetve más paraméterek alapján, a költség tekintetében igen nagy szórást mutat.

Rákó Mihály Debrecen haon
Rákó Mihály ügyvezető beszélt arról a  Haonnak, melyik roller mit tud
Forrás: Kiss Annamrie

A Világgazdaság összegyűjtötte a különböző biztosítók éves, rollerekre vonatkozó kgfb díjszabásait, amely négyezer forinttól több százezer forintig terjedhet. Megjegyzik, a biztosítás díját a tulajdonos életkora és az a terület is befolyásolja, ahol a rollert használja az illető.

Minden roller esetén érdemes lenne biztosítást kötni

Habár a 25 kilogramm alatti elektromos rollerekre nem kötelező a biztosítás, életszerű lenne a kisebb teljesítményűekre is megkötni Rákó Mihály szerint. A WeR Mamba elektromos roller bolt és szerviz ügyvezetője a kisebb teljesítményűekre is javasolja a felelősségteljes rollerezők védelme érdekében, ahogy a minősített sisak viselését is ajánlaná. 

Azt vallja, ha valaki kárt okoz egy rollerrel egy több milliós autóban, a probléma nem oldódik meg, de a biztosítással legalább el lehet indulni egy úton.

A Kálvin téri üzletbe betérve arra kértük a szakembert, mutassa meg, mely rollerek tartoznak a kötelező biztosítás körébe, hogy egyfajta képet kapjunk arról, hány felhasználót érinthet a szabályozás, és mit tudnak a különböző teljesítményű gépek.

roller Debrecen haon
Mindenféle roller létezik, igényeink (és pénztárcánk) szerint
Forrás:  Kiss Annamarie

A városi rollerek többsége nem haladja meg a sebességhatárt

Rákó Mihály szerint városon belüli közlekedésre teljes mértékben elegendőek a 25 kilométer per órás maximális sebességű városi rollerek. Ezeket elsősorban a súlyuk miatt is szokták javasolni, hiszen jellemzően 12 és 22 kilogramm közé esnek. Mint mondja, épp a könnyű súlya adja a roller esszenciáját: eső esetén másodpercek alatt összecsukható, így felpattanhatunk vele a villamosra, valamint munkahelyre is gond nélkül bevihető, és a padkán is könnyedén át lehet emelni. Kisebb rollert a buszvezetők is felengedhetnek a járműre, ha szállítása nem akadályozza az utasforgalmat.

– A városi rollerek árkategóriáját általában az akkumulátor-kapacitásuk határozza meg. Az 5 amperórás a belépő szint, ezek 100-130 ezer forint körül elérhetőek, egy töltéssel 15 kilométeres valós hatótáv teljesíthető velük. A kategória felső szintjén a 15 amperórások találhatók, ezek már az 50 kilogrammot is elérhetik – fejtette ki.

Hozzátette, a száz kilogrammos testsúlyt meghaladók számára, vagy aki meredek helyen, nehezebb terepviszonyok közepette, esetleg hosszabb távon venné igénybe, erősen ajánlottabb a duálmotoros rollerek, amik viszont már a biztosítás-köteles kategóriába eshetnek. A megerősített kasznival rendelkező példányok már nagyobb teljesítményre és hatótávra is képesek. Így értelemszerűen az akkumulátor mérete is nagyobb, ami súlyban is megmutatkozik. Ezek a típusok 30 és 50 kilogramm közé esnek. A végsebességből adódóan városi fajtársaikkal ellentétben már több dugattyús, vagy akár hidraulikus fékrendszerrel is el vannak látva.

Az ügyvezető mutatott olyan rollert is, amellyel 70 kilométer per órás sebességgel is lehet száguldozni, ezeket azonban már ritkábban látjuk Debrecen utcáin szlalomozni. Néhány hasznos tippel is ellátott minket, hogyan válasszuk ki a nekünk való kétkerekűt.

A városi rollerek jelentős része 8 és fél colos kerékkel van felszerelve, a nagyobb testűek esetében 10 colosak a kerekek. Ez a menetbiztonság és a komfort szempontjából sokat számít. A tömör gumis elektromos rollereket azonban egyáltalán nem ajánlják, mert az alkatrészek – főleg az akkumulátor – élettartama akár 50 százalékkal is csökkenhet az erős vibráció hatására

 – mondta.

roller Debrecen haon
A végsebesség meghatározó a kétkerekűek, illetve a felelősségbiztosításuk kapcsán
Forrás:  Kiss Annamarie

Rendszám nem kell a rollerekre

Az üzletben láttunk olyan rollert, amelyen rendszám is található. Mint kiderült, ezek Németországból származnak, ott ugyanis a szabályozás alapján már csak rendszámmal ellátva kerülhetnek forgalomba ezek a járművek. Magyarországon egyelőre nincs tervben, hogy hatósági nyilvántartásba vegyék a rollereket, tehát nem kapnak rendszámtáblát. A megkötött szerződés a roller feltüntetett típusához és alvázszámhoz lesz rendelve, így ellenőrizheti a rendőr, valóban rendelkezünk-e biztosítással. Azt, hogy járművünkre kötelező-e, az agymotornál leolvasható feszültségszint és valós teljesítmény alapján leellenőrizhető, ha épp nincsenek meg a papírjai.

Szintén nem kell törődnünk biztosítással kölcsönzés esetén. Az autószalonokhoz hasonlóan a kereskedő ugyanis előre megköti az kötelezően előírt biztosításokat a rollerekre.

Beszélgetésünk alapján világossá vált, a legtöbb átlagos használatra szánt roller nem fog beleesni a biztosítás-köteles sávba, így nem kell azonnal megrohamozni a biztosítókat. Ahogy arra sem kell tartani, hogy július közepétől eltűnnek a rolleresek az utcákról, és áron alul válogathatunk a járgányokból az online piactereken.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában