Megemlékezés

2024.06.02. 16:37

A debreceni szőnyegbombázás áldozatairól emlékeztek meg – fotókkal

Az 1944. június 2-i légitámadás hősi halottaira és polgári áldozataira emlékeztek. A szőnyegbombázás alatt több mint ezer ember vesztette életét Debrecenben.

Kosztin Éva

A második világháborús szőnyegbombázás áldozataira emlékeztek a tragédia 80. évfordulóján, június 2-án vasárnap Debrecen több pontján: a Medgyessy sétányon, a Nagyállomás épületének falán elhelyezett emléktáblánál, valamint az Ispotály templom emlékművénél.

A Debrecent ért szőnyegbombázásra emlékeztek vasárnap a Medgyessy sétányon
A Debrecent ért szőnyegbombázásra emlékeztek vasárnap a Medgyessy sétányon
Forrás: Czinege Melinda

– Évente összegyűlünk, hogy emlékezzünk az 1944. június 2-i és az azt követő bombázások áldozatairól. Ez arra is jó alkalom, hogy fejet hajtsunk azok előtt is, akik akár a fronton, akár a haláltáborokban vesztették életüket – mondta Puskás István, Debrecen alpolgármestere a Medgyessy sétányon a város hősi halottainak és polgári áldozatainak emlékművénél. – Mindig itt, a főnixmadár szárnyai alatt találkozunk, ez a debreceni címerállat nagyon sokat elmond a közösségünkről, városunk identitásnak fontos eleme. Ha a település történelmét fellapozzuk, akkor csak tűzvészből száznyolcvanat ismernek a debreceni krónikák. A városnak mindig része volt a pusztulás és az abból való újjászületés, ami számunkra azt a tanulságot adja, hogy Debrecen ereje és nagysága sohasem az épületeiben, hanem a közösség összetartásában rejlett – fogalmazta meg. 

Szőnyegbombázás debrecen
Puskás István alpolgármester a vasárnapi megemlékezésen
Forrás: Czinege Melinda

A szőnyegbombázás tanulsága a Főnix városában

Hozzátette, ezeket a tűzeseteket természeti erők vagy az emberi hanyagság okozta egyetlen kivétellel, az 1500-as években fordult elő, hogy zsoldosok perzselték fel a várost. – 1944-ig ellen tudott állni Debrecen azoknak az idegen erőknek, amelyek az elpusztítására törekedtek. A második világháborúban azonban a levegőből érkezett olyan pusztító légicsapás, amelyet nem lehetett semmilyen eszközzel kivédeni. Persze elgondolkodhatunk azon, mi lett volna, ha másképpen alakulnak a harmincas és negyvenes évek történései, de sokkal fontosabb, hogy mit tanulunk a megtörtént eseményekből – adott hangot a vélekedésének.

Szerinte a tanulság a Főnix szárnyai alatt egyértelműen az, hogy Debrecen közösségi ereje a legsúlyosabb tragédiákon is át tudja segíteni a várost és újra tudja építeni saját magát.

– Napjainkban azonban egyre többen vannak, akik elfelejtik a nyolcvan évvel ezelőtt történteket, és a háború gondolatával játszanak. Fontos, hogy a békét meg tudjuk őrizni Debrecenben, meg tudjuk őrizni Magyarországon – zárta gondolatait.

Az alpolgármester beszédét köszöntően tizennégy helyi szervezet helyezte el koszorúit a  Medgyessy sétányon a város hősi halottainak és polgári áldozatainak emlékművénél. A megemlékezés a Nagyállomásnál és az Ispotály utcán folytatódott. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában