Ítéletidő

2024.06.25. 14:00

Rekordmennyiségű kárbejelentés érkezett a júniusi vihar után Hajdú-Biharban

Főként járművekben és lakásokban keletkeztek a károk. A lakosság szerint meglepően gyorsan reagáltak a biztosítók a viharkárok rendezésével.

Hajnal László

Bőven akadt viharkár a vármegyében június 1-jén

Forrás: Napló-archív

Aki Debrecenben tartózkodott 2024. június elsején, bizonyára jó darabig emlékezni fog a két egymást követő, elsöprő viharra, amely gyakorlatilag letarolta a várost. A kora délutáni jégesőnél talán még rémisztőbb volt a néhány órával később érkező folytatás. A hosszú percekig tartó baljós morajlást egy hirtelen lezúduló, katasztrófafilmekbe illő jégzápor követte. Miután a vihar elvonult, a megyeszékhely utcáin lehangoló képet festett a pusztítás, jelentős viharkárt okozva.

viharkár, vihar, jégeső, debrecen
Kerítésre dőlt faágak, kettéhasadt fák, viharkár mindenfelé. Ez volt a jellemző június 1-jén
Forrás:  Napló-archív

Papp-Kunkli Nóra, a vármegyei katasztrófavédelem sajtószóvivője portálunknak elmondta, június elsején a tűzoltók egyik címről a másikra vonultak, folyamatosan akadt tennivaló. Összesen 157 bejelentés érkezett Hajdú-Bihar vármegyében, ebből 93 helyszínen kellett a tűzoltóknak beavatkozni.

A Haonnak nyilatkozó debreceniek kortól függetlenül, egyöntetűen arról számoltak be, hogy még sosem tapasztaltak ilyen ijesztő vihart. Attól tartva, hogy a záporozó jégdarabok betörik az ablakot, sokan a redőny leeresztésével védekeztek, ám sok esetben éppen a sötétítőt rongálta meg a vihar. Többen azt nyilatkozták, hogy a biztosítók rekordgyorsasággal megtérítették a keletkezett károkat. Már néhány nappal a vihar után, de legalábbis egy héten belül megérkezett számlájukra az összeg.

Több mint kétezer esetben keletkezett viharkár

Felkerestük az Allianz Hungária Biztosítót, hány lakossági bejelentést rögzítettek a vármegyénkben a vihar után, akik arról tájékoztatták portálunkat, hogy a lakossági bejelentések leginkább a diónyi jég, valamint a vihar okozta károkkal kapcsolatban érkeztek.

Mint írják, ezeket a károkat két egymást érő szupercella idézte elő. Június 1-jén ugyanis három óra alatt kétszer volt felhőszakadás Debrecenben és környékén. A szupercella előbb Hajdúszoboszlón söpört át jeges villámárvízzel, utána érte el Debrecent, a vihar ágai pedig a Nyírség felé haladtak tovább, arrafelé is volt jégeső. Alighogy vége lett az első viharnak, jött a második szupercella, amely szintén nagy adag, diónyi jeget szállított, ami nemcsak a megyeszékhelyen, hanem Ebesen is nagy felfordulást okozott.

Ennek a földrajzi eloszlásnak megfelelően, Hajdú-Biharon belül döntően Debrecen, Hajdúszoboszló, illetve Ebes területéről kaptunk kárbejelentéseket. Június első napjaiban több mint kétezer bejelentést rögzítettünk. A károkat a lakás- illetve a gépjármű casco-biztosítások terhére jelentették be az ügyfeleink

 – áll a válaszukban. Megjegyezték, a biztosító haladéktalanul, gyorsított eljárásban megkezdte a kárrendezést.

Mikor fizet a biztosító?

Megkérdeztük, a lakásbiztosítások milyen esetekben fedezi az elemi károkat, illetve, mire kell figyelni szerződéskötéskor, hogy az ügyfeleket ne érje kellemetlen meglepetés akkor, amikor bekövetkezik a baj. Mint írják, a természeti károk közé tartozó viharkárokra, jégverésre, felhőszakadásra szóló fedezetet lakásbiztosításaik valamennyi csomagja tartalmazza.

Viharkár esetében nemcsak a légmozgások miatt keletkező károkat, hanem a vihar következtében megrongált tetőn, ajtón, ablakon a viharral egyidejűleg beömlő víz által okozott károkat is megtérítjük, illetve a nyitva hagyott nyílászárón beömlő csapadék okozta károk is térülnek – írják.

Hozzáteszik, szerződéskötéskor azt kell felmérnie a szerződőnek, hogy mely vagyontárgyait kívánja biztosítani. Érdemes áttekinteni a biztosítási esemény kizárásait, például a szabadban tárolt vagyontárgyakra ezek a fedezetek csak akkor terjednek ki, ha ezeket feladják biztosított vagyontárgyként.

A nagyobb területet érintő katasztrófák idején jellemző, hogy az élelmesebbek korábbi, már meglévő károkat is igyekeznek kifizettetni, azonban a biztosító erre a kérdésünkre elmondta, a közelmúltban történt jégverés károk kapcsán általánosságban nem tapasztaltak visszaéléseket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában