Szépkorú

2024.07.30. 15:28

90 éves lett Ica mama, aki egy alkalommal nagy pénzt szakított a Skandin

A minap Vértesi Lajosnét köszöntötte debreceni otthonában a Haon. A 90 éves Ica mama tudtunkra adta, minden reggel szalonnát és tejet szeret reggelizni.

Nagy Emese

A 90 éves Ica mama többnyire Istennek köszöni azt, hogy betölthette a kilencvenedik életévét

Forrás: Molnár Péter

Az immáron 90 éves Ica mama (Vértesi Lajosné) kedden délelőtt izgatottan várta debreceni otthonában a Haon stábját, Tóth-Vanka Juditot, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársát és Papp Csaba Sándor önkormányzati képviselőt. Ma már a debreceni szépkorúak jól tudják, ha betöltik a 90. életévüket, akkor nem csak a családjuk, de a város és a Haon is felköszönti őket. A tősgyökeres debreceni asszony július 26-án ünnepelte születésnapját, amire nem akármilyen bulit csaptak a családtagok és a barátok, mintegy 80 fős vendégsereg kívánt boldog születésnapot Ica mamának a Csereerdő szívében.

Boldogan fogadta vendégeit a 90 éves Ica mama, akit Papp Csaba is felköszöntött
Debrecen születésnap 90 éves
Boldogan fogadta vendégeit a 90 éves Ica mama, akit Papp Csaba is felköszöntött
Forrás:  Molnár Péter

A 90 éves Ica mama tanyán nevelkedett

Ica mama lányával, Ilonával nyitott nekünk ajtót, amint megpillantottuk az ünnepeltet, azonnal arra gondoltunk, a 90 éves bőven letagadhatna 10 évet. Folyamatosan mosolygott, nem volt olyan kérdés, amire ne tudott, vagy akart volna válaszolni. Mint megtudtuk, egy hatgyermekes család második gyermekeként látott napvilágot Debrecenben. A szepesi tanyavilágban nevelkedett, elemi iskolát végzett, majd az egészségügyben helyezkedett el. Eleinte takarítónőként, majd segédasszisztensként, később laboratóriumi munkatársként dolgozott a nagy OTI-ban. Az ötvenes éveiben vérnyomásproblémái miatt leszázalékolták, viszont gyógyszerekkel azóta is sikeresen kezelik a betegségét. Egy lánygyermeke, egy unokája és két dédunokája van. Korából adódóan demenciával és mozgáskoordinációs problémákkal küzd, még egyedül él, de lánya a közelben lakik, így a mindennapokban ő segíti.

Szalonnát és tejet szeret reggelizni

A 90 éves Ica mama szinten minden reggel szalonnát és tejet szeret reggelizni, úgy véli, ennél egészségesebb és finomabb étel nincs. Ha nem ezt eszik, miután felébred, akkor sokkal hamarabb lesz éhes, szóval neki ez bevált, így erre az ételre esküszik. 

– Miután felkelek, az az első, hogy leolvasom a gázóra és villanyóra állását – kacagott fel. Megkérdeztük, miért teszi ezt minden egyes reggel, amire rávágta, még maga sem tudja, de szereti tudni, mennyit fogyasztott előző nap, meg ugye, nincs is kötelező feladata. 

Már évtizedek óta jár nekem a Hajdú-bihari Napló, amiért már kora reggel meglátogatom a postaládát, utána megiszom a kávémat, amit cukorral és tejszínhabbal fogyasztok, mellé pedig finom sajtos tallért majszolok. Kora délelőtt felhívom a lányom, vele trécselek, utána pedig a húgomat csörgetem fel, Piroskát, akivel már csak ketten maradtunk testvérek, mindenki elment

– fogalmazott Ica mama, akiről az is kiderült, minden pénteken van egy kötelező programja. Elmegy a kedvenc fodrászához, Katikához, aki mindig tökéletesre varázsolja a frizuráját. – Ma már nem egyedül megyek Katikához, a lányom visz, de évekkel ezelőtt még elsétáltam hozzá az utca végére – tette hozzá.

A 90 éves Ica mama és lánya, Ilona között nagyon szoros a kapcsolat
Debrecen 90 éves születésnap
A 90 éves Ica mama és lánya, Ilona között nagyon szoros a kapcsolat
Forrás:  Molnár Péter

Busás nyeremény ütötte a markát

Az ünnepelt és a lánya között nagyon szoros a kapcsolat, nem csak minden nap beszélnek, de találkoznak is. Ilona mindenben támogatja édesanyját, ami egyébként ottjártunkkor is feltűnt. Azt is megtudtuk, Ica mama egykor a Skandináv lottón nagy összeget nyert, 15 évvel ezelőtt 6 találata lett, több mint 300 ezer forintot zsebelhetett be, ami akkor (most sem kevés) nagy pénznek számított.

 – Nagyon örültem a nyereménynek, vettem egy tűzhelyet és egy mosogatógépet, meg persze adtam a közeli családtagjaimnak is a pénzből – emelte ki. Rákérdeztünk, ha ma sok pénzt nyerne a Skandin, akkor mit vásárolni, mire ő úgy felelt: egy luxusautót! 

A lányomnak van egy álomautója, szóval az lenne az első, hogy azt megkapja tőlem

 – mondta Vértesi Lajosné.

– Napközben általában tévézek, rádiót hallgatok, és bátran kijelentem, Loki-drukker vagyok, amikor még jól bírtam magam, akkor kijártam a stadionba is a meccseikre. Sőt, amikor a magyar válogatott játszik, azt is figyelemmel követem, nagyon szeretem a focit – emelte ki. 

Hozzátette, a hosszú élet titkát ugyan nem tudja, de minden étkezés előtt és után imádkozik Istenhez, akinek szerinte a hosszú életet is köszönheti. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában