Fejlesztés

2024.07.01. 11:48

Vizes fejlesztés 182 hektárra Nádudvaron – fotókkal

Északon és délen is jobb már a csapadék- és belvízelvezetés helyzete Nádudvaron.

Marján László

Több évtizede napirenden lévő beruházás valósult meg, a lakosság is támogatólag állt hozzá. Bízva abban, hogy további hasonló projektekre is lehetőségük nyílik – mondta Maczik Erika polgármester a nádudvari önkormányzat „Nádudvar település környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztése” című projektjének átadó rendezvényén július 1-jén, hétfőn.

beruházás-nádudvar
A projektátadó vendégei, közönsége
Forrás: Marján László

Bodó Sándor országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a víz az Alföldön is nagy károkat tud csinálni, ha jön, ha nem jön, akkor meg azért. Az igazi hozadékát ennek a beruházásnak majd az adja, hogy elmaradnak azok a károk, amelyeket eddig az esőzések és a belvíz okoztak – tette még hozzá.

A Völgyalj-csatorna záportározó szivattyútelepe előtt zajló ünnepélyen Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke azzal kezdte, hogy a terület legmagasabb pontján állnak. Innen a nádassal benőtt vizes területre tekintve felmerült, a jövőben akár jóléti tó kialakítására is alkalmas lehet a vízgyűjtő terület.

A Völgyalj-csatorna vízátemelő telepénél avatták fel a projektet hivatalosan
A Völgyalj-csatorna vízátemelő telepénél avatták fel a projektet hivatalosan
Forrás: Marján László

A beruházás célja

A projekt célja volt Nádudvar belterületi csapadékvíz-elvezetési, -gazdálkodási rendszerének kialakítása, fejlesztése, környezetbiztonságának növelése, környezeti állapotának javítása, a belterületek ár-, belvíz- és helyivízkár-veszélyeztetettségének csökkentése, a felszíni vizek minőségének javítása, a további környezeti káresemények megelőzése.

A beruházás két részen zajlott. A Völgyalj-csatorna 79 hektárnyi területet érintett. A város északi területén tervezett fejlesztéssel, egy átemelő szivattyútelep beépítésével, záportározó kialakításával, a belterületi és külterületi csatornaszakasz rekonstrukciójával, fejlesztésével megoldódik a fentiekben körülhatárolt településrész csapadékvíz-elvezetése. A Makkodi-ér 103 hektárról, a város déli területén gyűjti össze a felesleges vizet. Itt csatornarekonstrukcióval, tisztítókotrással, az átereszek, zárt csatornaszakasz iszapmentesítésével, az utak alatti átereszek felújításával segítették a csapadékvíz elvezetését.

A 200 millió forintból, teljes egészében pályázatból finanszírozott projekt átadása ünnepélyes szalagátvágással zárult. A három beszédet mondó politikus mellett Horváth Zsolt műszaki ellenőr vett még ollót a kezébe, így négyen avatták fel a beruházást, átadva azt Nádudvar településnek.

A beruházás felavatói az ünnepi szalagokkal
Balról: Horváth Zsolt műszaki ellenőr, Bodó Sándor országgyűlési képviselő, Maczik Erika polgármester és Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke az ünnepi szalagokkal
Forrás: Marján László

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában