Múltidéző

2024.07.03. 19:00

Csaknem két évszázad történetét őrzi a Piac utcai bronz portál

Áthaladtak alatta már banki ügyfelek, szórakozó tisztek, vásárlók. A Debreceni Első Takarékpénztár épületének részeként a bronz portál számos történetet tudna mesélni.

Hajnal László

Nap mint nap elsétálunk mellette, és a legtöbben nem is sejtik, milyen különleges múltat őriz a Piac utca 24. szám alatt lévő díszes bronz portál. A két oldalán lévő, egy maroknyi búzát és egy kis könyvecskét tartó nőalak története szorosan összefonódik a felette magasodó épületével. A fémkapu eredetéről Papp Józsefet kérdeztük, a debreceni helytörténész korábbi kutatásában levéltári dokumentumokat és egyéb forrásokat dolgozott fel a Piac és a Kossuth utcák sarkán lévő épület múltjának feltárásához. Az egykori Debreceni Első Takarékpénztár székháza meglehetősen különleges épületegyüttes, valójában több különálló telken lévő, egyedileg megépített épületet kapcsoltak össze.

bronz portál, első takarékpénztár, debrecen
A mai napig lélegzetelállító látványt nyújt a Piac utcai bronz portál
Forrás: Czinege Melinda

A helytörténész felvázolta, Debrecenben a 19. század közepére egy klasszicista stílusú városközpont alakult ki, a tehetősebbek főként egyemeletes épületeket emeltek a telken belül. A századfordulón jelentek meg az úgynevezett paloták, a szecessziós jegyeket viselő, több telket elfoglaló épületek.

A Debreceni Első Takarékpénztár az 1840-es években jött létre, helyi kereskedők és iparosok alakították, eleinte bérelt üzlethelyiségben működött a Városháza Kossuth utca felőli oldalán, majd két üzletet is összekapcsoltak erre a célra. A cég hiánypótló pénzügyi tevékenységet végzett, és meglehetősen jól prosperált, hiszen előtte csupán a református egyház és a város adhatott hitelt a polgároknak

– ismertette Papp József. Hozzátette, a bank befektetési céllal vásárolta meg a négy összefüggő telket a Piac és a Kossuth utcák sarkánál, az Aurer-házat, a kettős telken álló Rádl-házat, valamint a korábbi sörcsapszék helyén épült kétemeletes Táncos-Kovács-házat, amelynek neve arra szóbeszédre vezethető vissza, miszerint a tulajdonosa lepaktált az ördöggel, aki éjszakánként táncoltatta őt. A felvásárolt telkeken minden épületet bérházként használtak: a mai drogéria helyén Kontsek Kornél sarki üzlete várta a vásárlókat, az emeleten pedig a debreceni Casinót üzemeltették. Itt, a nívós társas találkozóhelyen játékterem, biliárdszoba, több társalgó és a ruhatár is helyet kapott.

A Czegléd utcai (a mai Kossuth utca 3. szám alatti) telek – az ősi Auer-ház – 1868-tól a bank bérháza volt, amíg helyére 1889-ben felépítették a ma is ott álló első székházukat, melynek földszinti, utcafronti üzlethelyisége felett az igazgatói iroda, valamint a trezor kapott helyet, a belső udvar felőli részen pedig irodák voltak. A ház homlokzatán még ma is láthatóak a pénzintézeti tevékenységre utaló díszítő motívumok, a méhkas és a méh.

bronz portál, első takarékpénztár, debrecen
Fotómontázs a Debreceni Első Takarékpénztár egykori és jelenlegi kinézetéről
Forrás: Czinege Melinda, Fortepan / Flanek-Falvay-Kováts

Díszes külső ékesítette az átépített Debreceni Első Takarékpénztárat

A századforduló után teljesen új székházépületet építettek a korábbi helyére. A háromemeletes sarokház tervezését a nagyváradi építészmérnök, ifj. Rimanóczy Kálmán nyerte el, aki jellegzetes, hajlított motívumokkal, cirádákkal díszített szecessziós stílusban képzelte el a takarékpénztár épületét. Az épület eredeti színe nem ismert, így feltehetőleg a – szintén a mérnök által tervezett – nagyváradi görögkatolikus püspökség székházának színét vették alapul a felújításkor. Bár később Papp József birtokába jutott egy utószínezett képeslap, amely szerint az eredeti színe inkább halványzöld lehetett.

Bármilyen színben is pompázott a mesebeli palota, 1911-es átadását követően három év múlva szinte teljes egészében leégett a tetőszerkezete. Az újjáépült torony és a tető leegyszerűsített formát kapott, feltehetőleg a Gambrinus-köz tervezőjének a jóvoltából. Külön érdekesség, hogy a tető rendbetételét engedélyező határozatot a város részéről Szabó Elek jegyző, Szabó Magda édesapja írta alá.

A számos dombormű, amely az épület homlokzatát ékesíti, Somogy Sándor alkotása, aki köszönetképpen készítette el a díszeket, mivel a takarékpénztár finanszírozta tanulmányait Párizsban. A Debreceni Első Takarékpénztár főbejárata volt maga a bronz portál, amelyet egy berlini cég készített, a rajta lévő motívum pedig a bank részvényén látható két női alakot ábrázolja. A bejárat mögötti előtérből míves lépcső vezet a magasföldszintre a háromhajós banki ügyféltérhez és az emeleti lakások felé, ahol a fontosabb ügyfeleket fogadták.

bronz portál, első takarékpénztár, debrecen
A kapu díszes motívumai ma is megcsodálhatóak
Forrás: Czinege Melinda

A bronz portál sértetlenül átvészelte csaknem két évszázad történelmét

Az impozáns, hatalmas belső tér ideális hely volt a katonák számára a második világháború után. Az 1948-as államosítást követően az épület használata erősen tagolt lett. Az üzletek a kereskedelmi vállalatokhoz, a Kossuth utca felől a kaszinó emeleti helyiségei a városi, megyei művelődési központhoz, az emeleti lakások és a volt banki ügyféltér az ingatlankezelő vállalathoz kerültek. Ez utóbbi adta bérbe a néphadseregnek tisztiklub céljára a banki ügyfélteret és a környező helyiségeket a pinceszint egy részével együtt. Még korlátlan italmérési engedélyt is kapott.

A palota tetőszerkezete 1963-ban ismét leégett. Az Építési Minisztérium akkori területi főépítészének állásfoglalása szerint az épület esztétikai értéke nem indokolta a torony helyreállítását, ugyanakkor azt javasolta, hogy a kivitelező egy korszerű alaprajzi megoldást találjon, és a homlokzati elemek jelentős megbontása nélkül olvassza egybe a régi és új elemeket. A tornyot ezután már nem építették vissza, az épületről szinte az összes banki motívumot eltüntették, így az egykori Debreceni Első Takarékpénztár címerét is. 

A homlokzaton lévő méhkasok ekkor még érintetlenek maradtak, egészen az ezredforduló utáni rekonstrukcióig. Aki ugyanis tatarozta, a domborművön lévő apró bejáratot egész egyszerűen sérülésnek tekinthette, ezért befalazta, még egy hordó formát is adott az egykori, gyarapodást jelképező motívumnak. Ezzel örökké eltűnt az épületről a takarékpénztár utolsó jelképe is.

Az egyetlen, ami átvészelte az időt, a bombázást, a tűzvészeket, valamennyi átalakítást, az a Piac utca felőli bronz portál, mely még a mai napig is tükrözi, milyen rendeltetése volt eredetileg a háznak. A hitelre várakozó ügyfelek, a mulatozó katonák zsivaját már nem visszhangozza az egykor nyüzsgő belső tér, napjainkban egy ruházati üzletnek ad helyet, és csak a bronz kapu őrzi emlékét a múltnak.

Egy korábbi cikkünkben régi debreceni fotókat hasonlítottunk össze ugyanarról a helyszínről készült friss képekkel, írtunk a Debreceni Mentőállomás átadásáról, de beszámoltunk arról is, hogyan jelentett Tóthfalusi ügynök a debreceni könyvhétről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában