Testületi ülés

2024.07.04. 17:33

A Debreceni Egyetem campusának lehetséges helyéről is döntött a hajdúszoboszlói testület

A fürdőváros képviselő-testülete közel ötven napirendi pontot tárgyalt, melyek között szerepelt több városi intézmény sürgős felújítása is. Mindezek mellett a Debreceni Egyetem hajdúszoboszlói campusának lehetséges székhelyéről is döntött a hajdúszoboszlói önkormányzat tanácsa a csütörtöki ülésen.

Bekecs Sándor

Majd’ 50 napirendi pontot tárgyalt július 4-i ülésén a hajdúszoboszlói önkormányzat képviselő-testülete. A tanácskozáson egyebek mellett elfogadták a Debreceni Hivatásos Tűzoltóparancsnokság beszámolóját, megtárgyaltak több előterjesztés a Járóbeteg-Ellátó Centrummal kapcsolatban. Napirendre került több használtruha-gyűjtő konténer kihelyezése, intézményfelújítások támogatása és a Debreceni Egyetem hajdúszoboszlói campusának lehetséges helyszíne is.

hajdúszoboszlói önkormányzat, képviselő-testület, hajdúszoboszló campus, Debreceni Egyetem
Jelentős mennyiségű napirendi pontot tárgyalt csütörtöki ülésén a hajdúszoboszlói önkormányzat képviselő-testülete
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a hajdúszoboszlói önkormányzat részére megküldte Debreceni Hivatásos Tűzoltóparancsnokság (hozzájuk tartozik a Hajdúszoboszló Katasztrófavédelmi Örs) 2023-as évre vonatkozó beszámolóját. Ebből egyebek mellett kiderül, a fürdővárosban tavaly 208 alkalommal kellett a tűzoltóknak vonulniuk valamilyen káresemény miatt. 

A Járóbeteg-ellátó Centrum intézményét érintő döntés a térítéses idősáv bevezetése

Ezt 2024. augusztus 1-től vezetik be, munkanapokon 7 és 8 órák között. Az újítás indoka, hogy egyre több beteg igényel a városban olyan laborvizsgálatot, mely nem NEAK-finanszírozott, ezért a befizetések száma is magasabb. Az elérhető vizsgálatok sora bővül, így a lakosok helyben igényelhetik azokat.

 A rendelkezésre álló eszközpark és munkaerő-kapacitás is rendelkezésre áll, valamint a térítéses idősáv kialakításával a NEAK finanszírozott formában érkező betegek sem kerülnek hátrányba. 

Használtruha-gyűjtők kihelyezéséről is döntött a hajdúszoboszlói önkormányzat testülete

Ahogy arról korábban beszámoltunk, idén tavasszal 27,4 millió forintból újította fel a Járóbeteg-ellátó Centrum mögötti parkolót a hajdúszoboszlói önkormányzat. A munkálatok során felmerült az igény, hogy a parkoló építéssel egy ütemben a parkoló és a Szilfákalja kerékpárút közötti járdalapos rossz állapotú közterületi járda térkő burkolattal történő felújítására, valamint a rendezettebb környezet elérése érdekében a Bányász utca felőli zúzottköves parkolóhelyek térkő burkolattal történő felújítására. Ezekre további 4,6 millió forintot különít el az önkormányzat.

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. az előzetes felmérések alapján 7 darab használtruha-gyűjtő konténert kíván elhelyezni a városban:

  • Bányász u. 12-14. mögött: szelektív sziget, hrsz: 5793/39
  • Móricz Zsigmond u. eleje: üveggyűjtők mellett, hrsz: 1554
  • Zrínyi utca vége: üveggyűjtő mellett, hrsz 590/1
  • Újvárosi út eleje, lottózó előtt, üveggyűjtő mellett, hrsz: 1822
  • Sólyom utca, átemelő mellett, hrsz: 149
  • Kossuth utca Csontos utca sarok, hrsz: 4509
  • Surányi János utca - Ady Endre utca sarok hrsz: 129/7

A hulladékkezelő vállalat tájékoztatása szerint a hulladékgyűjtő konténereket heti két alkalommal ürítik, továbbá a fenntartási, üzemeltetési és ürítési költségeket is őket terheli.

hajdúszoboszlói önkormányzat, képviselő-testület, hajdúszoboszló campus, Debreceni Egyetem
Idén tavasszal 27,4 millió forintból újította fel a Járóbeteg-ellátó Centrum mögötti parkolót a hajdúszoboszlói önkormányzat
Forrás:  Napló-archív

Sürgősen fel kellett újítani a művelődési ház színháztermének mennyezetét

A Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében 2024. május 24.-én a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék hatására a mennyezeti vakolat egy része levált a falról és átszakította az álmennyezetet. Az intézmény a közvetlen balesetveszély megszüntetése érdekében elvégeztette a tetőszerkezeten a részleges szigetelési munkálatokat, valamint beltéren az átnedvesedett vakolat eltávolítását. Ennek költsége 971,9 ezer forint volt.

A Hajdúszoboszlói Egyesített Óvoda felújítási kérelméről is döntött a képviselő-testület. Mint azt az előterjesztés kifejtette, Aranykapu óvodában cserélnék a kiskaput, valamint felújítanák az aula teljes padlóburkolatát. Előbbire mintegy 316 ezer forintot, utóbbira pedig 1,9 millió forintot fordít saját költségvetéséből a hajdúszoboszlói önkormányzat. Szükségessé vált továbbá a Manókert óvoda hátsó részén lévő tetőszerkezetének felújítása is, miután a május végi nagy viharok, illetve a jégeső olyan mértékű kárt okozott, amely azonnali beavatkozást igényel. 

A jégeső további lyukakat képezett a tetőn, a hiányzó részek igen látványosak, intenzívebb lett a beázás, és a szerkezetből a viharok után kiesnek a képen látott nagy szegek, melyek az udvaron balesetveszélyesek az óvodás gyermekek és a felnőttek számára egyaránt. Ennek felújítására 14 millió forint keretösszeget biztosít az önkormányzat a TOP Plusz épületek energetikai korszerűsítését célzó pályázat terhére.  

Ismét esővízgyűjtőket oszt a hajdúszoboszlói önkormányzat

A hajdúszoboszlói önkormányzat képviselő-testülete további 200 darab esővízgyűjtő-edényzet beszerzését is jóváhagyta azzal, hogy ebből – előzetes felméréseket követően – meghatározott darabot a helyi intézményeknek különítenek el. A fennmaradó darabokra július 15-től pályázhatnak majd a lakosok. Eddig 652 darab ilyen gyűjtött osztottak ki a lakosoknak, intézményeknek.

Uniós pályázaton 500 millió forint támogatást nyert korábban a hajdúszoboszlói önkormányzat a Gázláng Pálya fejlesztésére. Ebből bruttó 453,2 millió forintot fordítható építésre, azonban a nemrég lefolytatott közbeszerzési eljárás legkedvezőbb ajánlata mintegy 150,5 millió forinttal meghaladja ezt. Az önkormányzat kormányzati támogatásra benyújtotta az igényét, de annak jóváhagyásáig saját forrásából biztosítja a hiányzó összeget, hogy a munkálatok elkezdődjenek, s a pályázati határidőben befejeződjenek. 

hajdúszoboszlói önkormányzat, képviselő-testület, hajdúszoboszló campus, Debreceni Egyetem
Felújítják a Gázláng pályát
Forrás: Napló-archív

Egykori kollégium épületcsoportja lehet a Debreceni Egyetem hajdúszoboszlói campusának székhelye

Korábban beszámoltunk arról is, hogy a hajdúszoboszlói campus létrehozásáról elkezdődtek az egyeztetések a Debreceni Egyetem és a hajdúszoboszlói önkormányzat között. 

Utóbbi – megvizsgálva saját tulajdonában lévő ingatlanokat – a legalkalmasabb helyszínnek a Szép Ernő utca 3343 helyrajzi számon elhelyezkedő területet, az egykori Széchenyi István Kollégiumként működő épületcsoportot javasolja. 

– A tervezett együttműködés keretében a Debreceni Egyetem szakemberei és hallgatói számára lehetőség nyílik arra, hogy a város turisztikai és egészségturisztikai adottságait kihasználva a magas színvonalú elméleti képzés megvalósításán túl gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek. Emellett közös kutatási projektek és más képzési programok indítására is sor kerül, amelyek nemcsak az egyetem, hanem a város fejlődését is elősegítik – olvasható a kapcsolódó előterjesztésben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában