Attrakció

2024.07.05. 14:41

Hortobágyon építik fel a világ első madárszínházát! – fotókkal, videókkal

A világon is egyedülálló attrakcióval újíthat néhány éven belül a Hortobágy. Máté Bence elismert természetfotós ötletei alapján épülhet meg a madárszínház, amely egyedülálló módon mutatja be a Hortobágyi Halastavak madarainak mindennapjait.

Bekecs Sándor

A madárszínházban mindig lesz előadás és sosem vetítik kétszer ugyanazt a műsort

Forrás: Molnár Péter

A nemzetközi szinten is különlegesnek számító, Máté Bence világhírű természetfotós elképzelései alapján építik fel a világ első Madárszínházát a Hortobágyon. A Hajdú-Bihar vármegye önkormányzata – az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft.-vel és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságával konzorciumban – kérelmet nyújt be a TOP Plusz Aktív turizmus fejlesztése felhívására, mintegy 4,32 milliárd forint értékben. A hortobágyi madárszínház a térség állatvilágát és természeti értékeit újfajta perspektívából, egyfajta fordított állatkert formájában hozza közelebb a látogatókhoz, ahol nem a madarak, hanem az emberek zárkóznak be annak érdekében, hogy az állatokat természetes élőhelyükön, testközelből figyelhessék meg. Az egyedülálló ökoturisztikai attrakcióról július 5-én tartottak sajtótájékoztatót. 

hortobágy, madárszínház, nemzeti park
Révész Máriusz szerint a Hortobágy madárszínházának legfontosabb tulajdonsága lesz, hogy mindenkinek szól
Forrás:  Molnár Péter

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár elmondta, az elmúlt évtizedekben számos látogatóközpont épült az országban. Ezeket igyekezett folyamatosan felkeresni „tesztelőcsapatával”, vagyis gyermekeivel. Mint fogalmazott, amelyek 4 percnél tovább nem kötötték le a fiatalok figyelmét, azok nem érték el céljukat. 

Egy alkalommal Máté Bence vitt el minket a madárlesébe. Korán kellett kelnünk, sötét volt, amikor odaértünk. A fiaimmal 14 órát voltunk bent és nagyon élvezték a látványt. Egy egésznapos élmény volt. Ekkor vetődött fel az ötlet, hogy ezt nemcsak négy embernek, hanem egy egész országnak látnia kell

 – osztotta meg.

Az államtitkár elmondta, a helyszín kiválasztása során több helyszínt felkerestek, s a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága mutatkozott a legszívélyesebb együttműködőnek. Kiemelte, a Madárszínház legfontosabb tulajdonsága, hogy mindenkinek – diákoknak, családok, nyugdíjasoknak is – szól, s az év mind a négy évszakában különleges élménnyel szolgál majd. 

Nem a virtuális valóságot mutatja majd a hortobágyi madárszínház

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke rámutatott: a hortobágyi madárszínház nem a virtuális valóságot fogja bemutatni, hanem a hús-vér természetet. 

Hiánypótló, minőségi szolgáltatás jön létre, amely egy új élményt ad a Hortobágyra és a környező településekre érkezőknek is. Egy olyan »kandikamerás szolgáltatás« lesz, amely nem könnyen érhető el számunkra, több mint 300 madárfaj életébe pillanthatunk be

– emelte ki. Elmondta, a szükséges forrásra hamarosan benyújtják a pályázatot, melynek várhatóan őszre lesz eredménye. Ezt követően írják ki a tervezésre, meglévő tervek felülvizsgálatára a közbeszerzést és az ütemezés szerint jövő nyáron a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzést. Az építkezés körülbelül 1,5-2 évig tart majd.  

hortobágy, madárszínház, nemzeti park
Pajna Zoltán, a konzorciumvezető vármegyei közgyűlés elnöke
Forrás:  Molnár Péter

Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója örömét fejezte ki abban, hogy a Hortobágy újfent egy gazdag és jelentős fejlesztést kaphat. A Hortobágyi Halastavak gyöngyszeme lesz a hortobágyi madárszínház. 

Évente mintegy tízezren keresik fel a különböző attrakcióinkat, a legnépszerűbb programok közé tartoznak a madárgyűrűzések. A madárszínházzal nem nyúlunk bele a természet működésébe, de újabb lehetőségeket kínál az itteni szolgáltatók, itt élők és a turistáink számára

 – hangsúlyozta. 

hortobágy, madárszínház, nemzeti park
Medgyesi Gergely Árpád elmondta, a madárszínház újabb lehetőségeket kínál a Hortobágy szolgáltatóinak is
Forrás:  Molnár Péter

Erre utal a hortobágyi madárszínház neve

– Egy olyan épület épül, amiben bent nem lesz semmi, s a természeté a feladat, hogy az attrakciót szolgáltassa. Egy óriási ablakon tárul majd elénk természet. A turizmusban ma azok az attrakciók működnek jól, melyek el tudják mesélni történeteiket. Erre utal a madárszínház neve is – mondta Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

hortobágy, madárszínház, nemzeti park
Petényi Mirkó úgy fogalmazott: a természet feladata lesz az attrakció szolgáltatása
Forrás:  Molnár Péter

Az országos viszonylatban is kiemelkedő turisztikai értékkel bíró attrakció a térség állatvilágát és természeti értékeit újfajta perspektívából, egyfajta fordított állatkert formájában hozza közelebb a látogatókhoz, ahol nem a madarak, hanem az emberek zárkóznak be annak érdekében, hogy az állatokat természetes élőhelyükön, zavartalanul, ugyanakkor testközelből figyelhessék meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában