Kert

2024.07.06. 11:30

Mit tegyünk, hogy ne száradjon ki a fű nyáron? – így védhetjük meg kerti növényeinket a hőségben

A nyári forróság növényeinket is megviseli. Néhány praktikát érdemes bevetni a kert védelme érdekében.

Szőke Tímea

A hőség ellen be kell vetni néhány praktikát, hogy szép maradjon a kertünk

Forrás: Illusztráció: MW-archív

A nyári hőség nemcsak minket és háziállatainkat viseli meg, de gondosan ápolt kertünkben is kárt tehet. A kert, a gyep, a virágaink, vagy akár az erkélyládában lévő növények egyaránt ki vannak téve az időjárási szélsőségeknek. Kreinekker Imrét, a debreceni PlantStore.hu webáruház tulajdonosát kértük meg arra, adjon néhány tanácsot, hogyan védhetjük növényeinket a hőségben.

A kert gyepe sok helyen ki van téve a napsugárzásnak, gondoskodni kell a megfelelő öntözéséről Debrecen haon
A kert gyepe sok helyen ki van téve a napsugárzásnak, gondoskodni kell a megfelelő öntözéséről
Forrás: Illusztráció: MW-archív

A kert gyepét ne öntözzük túl!

Mint a szakember érdeklődésünkre elmondta, a gyep a növekedését 5 Celsius-foktól kezdi meg. Az ideális középút hőmérséklet tekintetében 15-24 Celsius-fok között van, az a hőmérséklet pedig, ami felett veszélybe kerül a gyep épsége, 32 fok. 

Tévhit, hogy áztatni és folyamatosan öntözni kell hosszan tartóan a gyepet! A túl gyakori locsolás meggyengíti a talajt, ezzel együtt a fű gyökérzetét is, így jobban ki lesz téve a kártevőknek és a gyomnövényeknek is. A legjobb megoldás, ha kétnaponta, a reggeli órákban bőségesen öntözzük a füvet. Ezzel elkerüljük a túllocsolást és az alulöntözést is. 

A nem megfelelő öntözés a nyár végére könnyen vezethet ahhoz, hogy a kártevőknek a legkedvezőbb életkörülményeket hozzuk létre. Ügyeljünk, hogy a nyári hónapokban ne nyírjuk túl rövidre a füvet, illetve a tápanyag utánpótlás rendkívül fontos a gyep ellenállóságának fejlesztése érdekében – részletezte.

A kerti virágok kapcsán Kreinekker Imre azt javasolja, leginkább a habitusuknak megfelelő helyre ültessük azokat, ezzel máris megelőztük a leghetséges problémák nagy részét. Mindenképpen tanulmányozzuk a növény jellegét ültetés előtt, figyelembe véve, hogy az adott virág az egész napos napfényt, a fél-, vagy épp a teljes árnyékot kedveli. Ezen túl a kora reggeli és a késő esti öntözés, mely nem érinti a növény forró leveleit, sokat javít a virágok túlélési esélyein.

Figyeljünk arra, hogy melyik virágot hova ültetjük! Debrecen haon
Figyeljünk arra, hogy melyik virágot hova ültetjük!
Forrás:  Illusztráció: MW-archív 

A hűvösebb helyről származó növények, például fenyőfélék alkalmazkodóképessége igen magas, de mint minden növény, a nyári hónapokban fokozott figyelmet igényelnek öntözés tekintetében. A bebarnult, elsárgult tűleveleket és leveleket igyekezzünk eltávolítani róluk!

 – javasolja a kertész.

Az erkély árnyékosabb szegleteibe

– Az erkélyek növényei nem különböznek túlzottan a kertben elültetettektől. A fedett erkélyeknél és teraszoknál a legnagyobb kérdést a természetes öntözés, az eső hiánya veti fel. Ezeket a növényeket alátétes kaspókban kell elhelyezni, gondoskodva a nap elején arról, hogy az alátétben álljon a víz és legyen honnan felszívnia a gyökereknek a vizet. 

Ha csak pár növénnyel akarjuk díszíteni az erkélyünket, melyekről könnyen elfeledkezünk, inkább árnyékosabb szegletbe tegyük azokat, ne kapjanak tűző napot, amíg távol vagyunk. Érdemes arra is figyelni, hogy közvetlen ablak elé, különösen az érzékeny növényeket ne tegyük, a visszaverődő napfény és hő nagy kárt okozhat bennük

 – hangsúlyozta Kreinekker Imre.

Kérdésünkre arra is kitért, hogy a locsoláshoz használt eszközök közül a beépített öntözőrendszerek többnyire automatizáltan működnek, teljes mértékben ellenállnak az időjárásnak, csupán – ősz végén – egy téliesítést igényelnek. 

Ez a rendszer kifújását jelenti, teljesen száraznak kell maradnia a csöveknek! A hagyományos slagoknál pedig egész évben fontos, hogy ne hagyjuk ezeket nyomás alatt, zárjuk el a csapot ha végeztünk, és a csövet is húzzuk le róla!

A népszerű vénkerti közösségi kertet gondosan ápolják Debrecen haon
A népszerű vénkerti közösségi kertet gondosan ápolják
Forrás: Fotó: Napló-archív

Csak a talajt öntözzük!

Kíváncsiak voltunk a régi praktikákra is, illetve arra, mit tesznek a legkisebb területen kertészkedők, ezekről Nagy Gyuláné Erzsike, a vénkerti közösségi kert, illetve a Zöld Vénkertért Egyesület vezetője beszélt.

– A legfontosabb a nyári melegben a megfelelő öntözés!  – figyelmeztetett Nagy Gyuláné Erzsike. 

A paprika, paradicsom, cukkini soha nem száradhat ki, legyen mindig nedves a talaj! A paradicsom alsó leveleit szedjük le, mert ezek a nedvesség miatt elfertőződhetnek. Csak kora reggel vagy késő este locsoljunk, napközben a hőségben soha nem szabad! A leveleket ne érje víz, mert leégnek. Csak a talajt öntözzük, mégpedig árasztással, vagyis nedvesítsük jól át. Nem is kell a gyökeret locsolni, csak húzzunk árkot a gyökerek mellett, és abba öntsük a vizet. Így csinálták nagyanyáink, ez a módszer vált be a legjobban

 – mondta Nagy Gyuláné Erzsike. Hozzátette, hogy a közösségi kertjük magas ágyásaiban is az ily módon történő árasztásos öntözés a legmegfelelőbb.  

– Mostanában láttam két ágyásban is, hogy PET-palackból öntöznek: teleengedik vízzel, ami lassan, de folyamatosan csepeg a paprika és az uborka tövére. Így oldják meg azok, akik valamiért csak ritkábban tudnak a kertjükhöz jönni, hogy állandóan nedves legyen a föld – adott tippet a hobbikertészeknek.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában