Fürdőzésre fel!

2024.07.01. 20:00

Kikészít a meleg, jól jönne otthonra egy medence? – Mutatjuk, mennyire kell a zsebedbe nyúlnod érte!

A technika fejlődésével, új megoldások megjelenésével ma már nem feltétlen luxus, ha otthon csobbanna az ember. Utánajártunk, mennyiért és milyen medence szerezhető be azért, hogy egy forró nyári nap végén otthon áztassuk ki magunkból a nap folyamán összegyűlt gőzt.

Bekecs Sándor

Egyre többen próbálják otthoni medencével átvészelni a kánikulát

Forrás: Molnár Péter

A nyár sokaknak a pihenésről, nyaralásról szól, de néha egy húzós, fárasztó, meleg munkanap végén is jóleshet egy hűsítő csobbanás. A strandok természetesen a napközben dolgozókhoz és a napnyugtához igazodva határozzák meg ilyenkor a nyitva tartásukat, de előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor ilyen szolgáltatás éppen nem opció vagy szimplán csak nincs kedve az embernek kimozdulni otthonról. Ekkor jöhet jól egy medence, amelynek kellemes vizében lazíthatunk, frissülhetünk. Hogy milyenben és mennyiért? Ennek jártunk utána.

Kisebb vagy nagyobb medence? Mindenki találhat olyat, ami neki való
Kisebb vagy nagyobb medence? Mindenki találhat olyat, ami neki való
Forrás: Molnár Péter

Varga Péter Károlyt, a debreceni Aquaskill Kft. üzletvezetőjét kérdeztük a mostani trendekről, lehetőségekről, árakról. Mint megtudtuk, ma már egyre többen szereznek be a kertjükbe kisebb vagy nagyobb méretű medencét. Ez nemcsak a klímaváltozás hatása, ugyanis az elmúlt években a technológia fejlődése, a piac átalakulása a beszerzési és fenntartási költségekre is jó hatással volt.

Felfújható, csővázas vagy merevfalú medence

– Pár tízezer forintból már vásárolható egy felfújható, vízforgatóval rendelkező masszázsmedence – vagy köznapi nevén jakuzzi –, amely akár magasabb komfortélményt adhat fényekkel és különböző masszázselemekkel – mutatta be az olcsóbb megoldásokat a szakember. Ezt a kategóriát követik a nagyobb méretű, de még földfelszínre állítható csővázas vagy felfújható karimájú medencék. A nagyméretűek (akár 7-8 méter átmérővel), vastag szövetszállal erősített gumitestűek, megerősített lábakkal a félmillió forintot is elérhetik.  

– A csővázas medencéket szokták összekeverni a merevfalú, acélpalásttal ellátott medencékkel. Ez utóbbiakat akár a földbe is süllyeszthetjük, különböző mintázattal kérhetőek, hogy még jobban illeszkedjenek a környezetükbe – mutatott rá Péter. Ezek 100 ezer forintról indulnak, de a nagyobbak elérhetik akár az egymillió forintot is. Szintén előregyártott darabok, viszont az összeszerelésük már inkább két embert igényel, ezért jellemzően a barkácsáruházakból viszik a legtöbbet.  

Varga Péter Károly, a debreceni Aquaskill Kft. üzletvezetője adott felvilágosítást a különböző medencékről
Varga Péter Károly, a debreceni Aquaskill Kft. üzletvezetője adott felvilágosítást a különböző medencékről
Forrás: Molnár Péter

Hozzátette, a hagyományos polipropilén medencéket kezdik felváltani az üvegszálas erősítéssel ellátott medencetestek, amelyek viszont árban inkább az épített medencékhez közelítenek, de nem maradnak el azok szépségétől, illetve az azok által nyújtott élménytől sem. Íves, szögletes változatban is kaphatóak, gyárilag kialakított ülőkékkel, fényes felületekkel. – Modernebb a hatásuk, mint a régebbi megoldásoknak, csak még nem annyira ismertek – jegyezte meg.

Mire ügyeljünk, ha medencét építenénk a kertbe?

Pétertől megtudtuk, az előregyártott, földbe süllyeszthető medencék közül a legtöbb az 500 ezer és 1 millió forint közötti árkategóriában kel el, itt már egy 4,5 méter átmérőjű körmedencére is beruházhatunk. Kiemelte azonban, hogy ennél a megoldásnál érdemes még legalább ugyanennyit számolni a szükséges eszközök beszerzésére és a tereprendezésre.

– Nem kötelező, de javasolt aljzatbeton készítése, süllyesztésnél pedig oldaltámasz kialakítása, amely megtartja a földet, hogy az ne nyomja be a medence oldalát. A vízforgató, vízmelegítő berendezéseknek érdemes egy külön akna kialakítása – mondta.  

– Az extrák nélküli, 5x3 méteres épített medencék körülbelül 5-6 millió forintról kezdődnek, s határ a csillagos ég. Egyre kevésbé jellemző a csempeburkolat, inkább a fólia kezd elterjedni. Ez utóbbi több színben, mintázatban kapható, nagyon jól variálhatóak és árban sem haladják meg a csempét. Tudják annak látványát, érzését hozni, bár úgy tűnik, jelenleg még a fiatalabb generáció nyitott a modernebb megoldásokra – mutatta be Péter. Kérdésünkre hozzátette, egy medenceépítés – mérettől függően – körülbelül másfél hónapról indul, a nagyobbak két hónapig is eltarthatnak. Érdemes a munkálatokat őszre vagy tavaszra időzíteni.  

Számos kiegészíthető is vásárolható a medencékhez
Számos kiegészíthető is vásárolható a medencékhez
Forrás: Molnár Péter

Ennyibe kerülhet egy medence fenntartása

– A gépészet modernizációja nagyon beindult az okos eszközök elterjedésével. A medencefűtésben a nagy energiafelhasználású hagyományos melegítők, a minimális veszélyforrást is magában hordozó napkollektorok vagy a gázfűtéses megoldások voltak eddig a jellemzőek. Ezeket válthatja fel a hőszivattyú-technológia, amely jelentősen kevesebb áramot igényel az előbbieknél, s akár 200-400 ezer forintért beszerezhetőek az eszközök – osztotta meg a debreceni szakember. Hasonlóan jó megoldás lehet a napelempaneles rendszerek alkalmazása is, amelyek megfelelő körülmények között nullára hozhatják ki a medencefűtés költségét egy adott időszakban. – Ezeket pár éve még a mostani áraik duplájáért lehetett megkapni, de szerencsére jót tesz az áraknak, hogy egyre több gyártó és megoldás jelenik meg piacon – tette hozzá.

Az üzemeltetéssel kapcsolatban elmondta, egy kisebb medence tisztításához, karbantartásához szükséges eszközök, vegyszerek beszerzése és alkalmazása havi szinten pár ezer forintot jelent, a nagyobb, épített medencék sem igényelnek 15-20 ezernél többet. Utóbbi esetben a szükséges eszközök beszerzése jelenthet egyszeri nagyobb kiadást, de egy jó minőségű medencetakarító robot már 50-60 ezer forintért elérhető. – A legfontosabb, hogy ezeket a vegyszereket, eszközöket szaküzletben szerezzük be, ahol szakértő eladók segítenek a megfelelő választás megtalálásában – emelte ki.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában