Közlekedésfejlesztés

2024.07.11. 16:00

Körforgalom Hajdúböszörményben: idén akár a kivitelezés is elindulhat

Két, nagy forgalmat bonyolító forgalmi csomópont átalakítását határozta el korábban a vármegye második legnépesebb városának önkormányzata. Hajdúböszörmény városvezetősége az Újvárosi – Árpád – Vörösmarty utcák találkozásánál lévő körforgalom kialakításával kapcsolatban léphet előre.

Bekecs Sándor

Lakossági kezdeményezésre létesülhet két új körforgalom Hajdúböszörményben. A Korpona – Hadházi – Téglási – Petőfi –Újfehértói utcák, valamint az Újvárosi – Árpád – Vörösmarty utcák csomópontjában lehet iylen megoldás. Utóbbi átalakítására még februárban írt ki közbeszerzést az önkormányzat, melynek eredményeként készült el áprilisra a közlekedés biztonságosabbá tételét lehetővé tevő beruházás koncepcióterve. E terv alapján az egyszerűsített körforgalom az Újvárosi – Árpád – Vörösmarty utcák csomópontjában úgy alakítható ki, hogy az úttestet bontani, építeni, térkövezni csak a tervezett körfogalom belső magjában, körülbelül 5 méter átmérőben szükséges. 

Lakossági jelzések alapján döntött az önkormányzat arról, hogy az Újvárosi – Árpád – Vörösmarty utcák csomópontjában lesz egy új körforgalom Hajdúböszörményben haon
Lakossági jelzések alapján döntött az önkormányzat arról, hogy az Újvárosi – Árpád – Vörösmarty utcák csomópontjában lesz egy új körforgalom Hajdúböszörményben
Forrás: Illusztráció / Napló-archív

Jelentős gyalogosforgalmat is kezel az új körforgalom Hajdúböszörményben

A tervezett csomópont közlekedésének biztosságossá tétele kiemelt fontosságú a nagy gyalogosforgalom miatt, ezért gyalogátkelőhelyeket létesítenek a körforgalom előtt. Ennek megfelelően az Újvárosi – Árpád – Vörösmarty utcák kereszteződésében négy gyalogátkelőhelyet alakítanak ki, továbbá szükséges a térköves járdaburkolatok kialakítása a gyalogátkelőhelyek előtt minden esetben, mivel ezen területeken jelenleg zöldterület és nyílt vízelvezetőárok is található.

Mindezek alapján az Árpád utcán a nyílt vízelvezetőárkokat lefedik, a gyalogátkelő és a körforgalom kanyarodóívei mentén új zöldterület alakítanak ki.

hajdúböszörmény, körforgalom, csomópont, közlekedés, Újvárosi – Árpád – Vörösmarty utcák
Az Újvárosi – Árpád – Vörösmarty utcák csomópontjában tervezett körforgalom forgalomtechnikai rajza

Megfelelő megvilágítást kap az új létesítmény

A gyalogátkelőhelyek létesítéséhez szükséges közvilágítási rendszer tervezésére áprilisban folytatott le közbeszerzést az önkormányzat. A kész tervek alapján a majdani kivitelező feladata többek között a forgalomtechnikai eszközök cseréje, útburkolati jelek felmarása, újrafestése; valamint a térköves körfogalom-szakasz kialakítása szegélysorral.  

Feladata lesz továbbá új térköves járdaburkolatok kialakítása, gyalog- és kerékpárút felújítása 108 négyzetméteren; a közvilágítási rendszerek kiépítése a 4 gyalogátkelőhelynél 5 darab új közvilágítási oszloppal és lámpatestekkel, valamint 3 meglévő lámpatest cseréjével.

Ez utóbbi munkálatok kivitelezését célzó közbeszerzési eljárás elindításáról dönthet július 12-i ülésén Hajdúböszörmény képviselő-testülete. A kivitelezés becsült nettó értéke 25 millió forint, míg a közbeszerzési feladatokra körülbelül bruttó 2 millió forintot fordíthat az önkormányzat. Eredményesség esetén akár már ebben az évben elkezdődhetnek a munkálatok.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában