haon.hu PODCAST

2024.07.28. 16:47

Riasztó kérdések: mi a legjobb legyek és szúnyogok ellen?

Környezetbarát rovarriasztó megoldásokat kerestünk. Megtudtuk, mi a legjobb biofegyver a legyek és a szúnyogok ellen, de a kullancsok és a darazsak elleni védekezésről is beszélgettünk Váradi Zoltánnal, a Természettár vezetőjével.

Kosztin Éva

Sokak életét megkeserítik a szúnyogok

Forrás: MW-archív

– Javában itt van a legyek és szúnyogok a szezonja, bizonyos esetekben meg is keserítik a programunkat, vagy a nyugodt nyári estéket. A szúnyogok könnyen megtalálnak minket, és amikor kicsit csapadékosabbra fordul az idő, akkor a számuk jelentősen megsokszorozódik. A velük való találkozás szinte kikerülhetetlen, a legjobb megoldás a prevenció – mondta Váradi Zoltán. Kifejtette, a sokat segíthet egy szúnyogháló, és akkor is nagyon sokat tehetünk magunkért és másokért, ha megszüntetjük a szaporodáshoz ideális táptalajt. – A kertes házakban a fóliákon, esővízgyűjtőkben lévő pangó vizet a szúnyogok nagyon hamar megtalálják, ahol egy hét alatt ki is fejlődik belőlük a következő generáció – magyarázta. Mint elmondta, szerencsére vannak olyan élőlények, amelyek kifejezetten kedvelik a szúnyogokat, közülük is a legjobb szúnyogirtó a denevér. – Hazánkban 28 denevérfaj él, a legkisebb a törpedenevér, amelyik összezárt szárnyakkal egy gyufásdobozban is, és egyetlen éjszaka alatt akár ezer szúnyogot is elfogyaszt. denevéreket úgy csalhatunk a házunkhoz, hogy denevérodúkat helyezünk ki, amikbe tavasztól őszig költöznek bele. Ezek az odúk hasonlítanak a hagyományos madárodúkhoz, csak ezeknek nem az elején, hanem az alján található a nyílás. Belül az odú falába vésett rovátkákba kapaszkodva töltik a nappal, és szürkületkor indulnak vadászni – ismertette Váradi Zoltán.

Legyek ellen

A legyekkel kapcsolatban rámutatott, a szúnyogháló itt is jó szolgálatot tehet, amikor bent tartózkodunk. – A legyek kedvelik az olyan helyeket, ahonnan erős szag árad, mint például az állattartó telepek és hulladéktárolók. Ellenük a legjobb biofegyver a fecske. A denevérrel ellentétben ő egy nappali műszakos rovarirtó, akik a szintén az ebben a napszakban aktív legyekre specializálódtak. A legjobb, amit tehetünk, hogy elősegítjük a fészkelésüket. Régóta kapható barkácsáruházakban és különböző madárvédelmi oldalakon kerámiából készült fecskefészek, amivel támogathatjuk a megtelepedésüket – tanácsolta. Megjegyezte, ezzel nagy terhet veszünk le a szülőpár válláról, ugyanis egy fecskefészek sok pici sárgombócból készül, nagyjából 2 ezer 500 alkalommal kell fordulniuk, viszont ha teszünk ki egy fészket, a vándorútjukról visszatért fecskéknek nem kell az építéssel fáradozniuk, hanem rögtön nekiállhatnak a költésnek. Váradi Zoltán azt javasolta, a kerámia fecskefészkeket kizárólag épületekre helyezzük, és ügyeljünk rá, hogy az esőtől is védve legyenek.

Szúró fájdalmak

– A darazsak is gyakori hívatlan vendégek, szívesen jelennek meg grillpartikon. Ez azért van, mert éhesek, kedvelik a húsárukat. Eredetileg nektárral és virágporral táplálkoznak, de az utódok neveléséhez fehérjére van szükségük. Állíthatunk ki darázscsapdákat, átalakított pet-palackokat erős illatú, cukros oldatokkal, de ezek a darázstetemekkel teli műanyagok nem túl esztétikusak, ezen felül pedig még jobban vonzza a darazsakat az édes illat, és többen jönnek – osztotta meg tapasztalatait a Természettár vezetője.

Hangsúlyozta azt is, hogy a darázs nem csíp, hanem szúr, hiszen fullánkja van. – Szúrás esetén meg kell tudni, hogy darázs vagy méh okozta. A darázs vissza tudja húzni a fullánkját, a méhé viszont beleszakad. Mivel a méh fullánkja egy idegen test, ezt minél hamarabb ki kell húzni, de ezt kézzel is könnyen meg tudjuk tenni. Darázsszúrás esetén a méreganyag okoz fájdalmat, amit a darázs többször is képes a fullánkjával a szervezetünkbe juttatni – tájékoztatott a szúró problémákról.

Ne maradjon ki a kullancs kukkancs!

Váradi Zoltán a kullancsokról elmondta, nemcsak kellemetlenek, hanem veszélyesek is, hiszen ha nem is az összes, de a magyarországi kullancsállomány jelentős része fertőzött és különböző betegségeket okoznak. – Velük nem találkozunk az erősen városias környezetben, de túrázás, kirándulás után figyelmesen át kell nézni magunkat. A Természettáras túrák után azt szoktuk javasolni, az esti fürdés előtt mindenki végezzen egy úgynevezett „kullancs kukkancsot”. Ha esetleg kullancsot találunk, nem kell megijedni, el kell távolítani úgy, hogy lehetőleg egyben távozzon és közben nem nyomjuk össze a potrohát. Ma már nagyon jó kullancskiszedő csipeszek és kanalak kaphatóak, de a legtöbb női táskában lapul egy csipesz, ami megkönnyíti a dolgunkat – tájékoztatott.

Kifejtette, a legjobb megoldás a kullancsok esetén is a megelőzés. – Alulról leselkednek a gyepzónában és várják, hogy jöjjön valami finomság. A hosszúnadrág és a nadrágszárba tűnt zokni sok kullancsos kalandtól megkímél, de lehetőleg zárjuk az egész testen a szabad felületeket. A kutyáknál is fontos a prevenció, számukra ma már gyártanak olyan nyakörveket és pántokat, amelyek a kullancsok számára kellemetlen illatanyagokkal vannak átitatva. Emberi használatra is készítenek pántokat, karszalagokat, illetve a bőrünkre is vihetünk fel spréket és oldatokat – sorolta Váradi Zoltán. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában