Csillagászat

2024.08.03. 07:00

Így készülnek a csodálatos hajdúsági asztrofotók

A technika változásáról és Farkas Bertalanról is beszélt Balogh Zoltán a Haonnak. Elárulta, az amatőr csillagász klub a tudományos munkában is részt vesz.

Szőke Tímea

A népszerűsítő rendezvényeken bárki belenézhet a csillagászok távcsöveibe

Fotó: Fotó: Napló-archív

Idén 40 éves a hajdúböszörményi, hajdúsági amatőr csillagászati közösség: a konkrét dátum ahhoz köthető, hogy 1984-ben elkészült a városban a Sillye Gábor Művelődési Központ, és ott elindult a csillagászati szakkör, mégpedig Balla Sándor, a Bocskai-gimnázium tanára vezetésével. A közösség az elmúlt négy évtizedben különböző szervezeti formákban létezett, jelenleg a Vega Csillagászati Egyesület hajdúsági területi klubjaként működik, változó, 50-60 fős létszámmal. A társulatiság azért szükséges, mert különböző pályázatokon így lehet részt venni; az elnyert támogatásokat programok megvalósítására fordítják, azért, hogy a csillagászatot népszerűsítsék – minderről Balogh Zoltán, az amatőr csillagász klub titkára beszélt a Haonnak. Szóba került az asztrofotózás, a távcső és általában a csillagászati technika fejlődése, valamint Farkas Bertalan űrhajóssal ápolt barátsága is.

Balogh Zoltán, az amatőr csillagász klub titkára beszélt a Haonnak az elmúlt évtizedek változásairól Hajdúböszörmény Haon
Balogh Zoltán, az amatőr csillagász klub titkára beszélt a Haonnak az elmúlt évtizedek változásairól
Fotó: Napló-archív

Felidézve a kezdeteket elmondta, a rendszerváltás előtt egészen más lehetőségek voltak a szabadidő eltöltésére, ugyanakkor a természet ismerete mindig is érdekes volt az emberek számára, és annak speciális területe a csillagászat. – Az amatőr csillagászat, mondhatni, az egyik legolcsóbb és legdrágább, természethez kapcsolódó hobbi, hiszen minden eszköz nélkül kimehetünk egy alkalmas helyre és nézhetjük a csillagokat. Vannak aztán, akiket ez az élmény teljesen beszippant és többet akarnak belőle – mutatott rá Balogh Zoltán.

Az amatőr csillagász kezdeti nehézségei 

A kétezres évekig, az internet megjelenéséig nagyon nehezen jött be a csillagászati szakirodalom az országba, és kifele is nehezen ment az információ, például az erdélyi csillagászati közösséghez, akikkel mára szoros kapcsolatot ápolunk. Ugyanez igaz a műszerekre is, nagyon sokan maguk építették meg a távcsövüket.

 Léteztek persze gyáriak is, főként Budapesten lehetett ilyeneket vásárolni és jellemzően a szocialista ipar termékei voltak, de egyáltalán nem rossz minőségűek – magyarázta a titkár. Megjegyezte, például a Zeiss gyár 40 éves amatőr távcsövei ma is kiváló minőséget képviselnek és egy-egy darabjuk „horror áron”, akár több ezer euróért cserél gazdát a piacon.

Buczi Zoltán amatőr csillagász, a hajdúsági területi klubja Nagyhegyesről fotózta a zsiráf csillagképet haon
Buczi Zoltán amatőr csillagász, a hajdúsági területi klubja Nagyhegyesről fotózta a zsiráf csillagképet
Forrás: Buczi Zoltán-archív

Arra is kitért, hogy az amatőr csillagászatnak sok ága van, a két alapvető közül az egyik, a legegyszerűbb a vizuális megfigyelés, amit egy bármilyen binokulárral (pl. vadászati távcső) végezhetünk. Lencsés és tükrös távcsövek végére szerelt fényképezőgéppel képet is készíthetünk. Ez régen annyival bonyolultabb volt, hogy az így készült képeket jó minőségben csak Budapesten tudták kidolgozni. A másik alapvető csillagászati tevékenység a fotografikus megfigyelés, amikor nem a szemünkkel látjuk, amit keresünk, hanem CCD-kamerával, fényképezőgéppel, és rögzítjük a képet, vagyis asztrofotó készül. 

Mindkét forma létezett 40 éve és ma is; a digitalizáció azonban sok mindent megváltoztatott, az egyre modernebb eszközök nemcsak elérhetőek de megfizethetőek is lettek. A szakember úgy számolta, egy átlagos amatőr csillagász felszerelése ma 2-300 ezer forinttól 1 millió forint értékig terjed – ez az alsó kategória. A felső határ a csillagos ég, ismer olyat, akinek több millió forintos összértékű eszközei vannak.

Óriási volt a technikai fejlődés

Az idők változásával csillagászati megfigyelési szempontból a helyzet egyrészt romlik, másrészt a modernizálódással javul is. Romlik, mert az urbanizáció miatt nagyon megnőtt a fényszennyezés, egyre kevesebb hely van, ahol megfelelőek a körülmények a csillagos égbolt megfigyelésére. A hajdú-bihari amatőr csillagászok szerencséjére a Hortobágy éppen ilyen terület. Továbbá, az űrtechnológia fejlődésével mára több ezer műhold kering felettünk, melyek zavarják a fotografikus megfigyeléseket. Nem véletlen, hogy a profi csillagászati távcsöveket ma már a földi légkörön kívülre juttatva helyezik el, ilyen a Hubble vagy a James Webb űrtávcső – mutatott rá Balogh Zoltán. Hozzátette: utóbbi egyik kamerarendszerének a MIRI-nek vezető európai fejlesztője a magyar Detre Örs volt, a Piszkéstetői Obszervatórium volt vezetőjének, illetve az első magyar csillagásznőnek az unokája.

Balla Sándor (balról) alapító, Farkas Bertalan űrhajós és Balogh Zoltán Hajdúböszörmény haon
Balla Sándor (balról) alapító, Farkas Bertalan űrhajós és Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán-archív

A helyzet javulása az óriási technikai fejlődésnek köszönhető. Egyre jobb minőségű eszközöket – távcsövet, kamerát, képalkotó berendezéseket – gyártanak, és ezek egyre megfizethetőbbek, elérhetőbbek lesznek. Amellett egyre okosabbak, digitalizáltabbak is. Például asztrofotózáshoz használhatunk követő rendszereket: a távcső állványában egy mini számítógép van, és ha beállítjuk, mely égitestet akarjuk figyelni, arra fordítja az eszközt.

– Mára gyakorlatilag az égbolt ismerete nélkül is lehet csillagászkodni. Míg régen csillagtérképeken néztük meg, mi, hol van, ma applikációk mondják ezt meg. Azt is megtehetjük, hogy ráirányítjuk a távcsövet egy égi objektumra, és a mobiltelefonunk azonosítja, mi az. De léteznek automata, mondhatni, robottávcsövek is, amiket csak leteszünk, telefonról vagy tabletről megadjuk, mely csillagkatalógus alapján és mit keresünk, majd amit a távcső lát, az a kép is a tablet képernyőjén jelenik meg – részletezte Balogh Zoltán. 

Ég és föld a különbség a 40 évvel ezelőtti technikai lehetőségek és a maiak között, csak a pénztárcánk szabhat határt

 – összegzett.

Vincze János (Balmazújváros) fotója az IC 1318 Butterfly Nebulát (Pillangó-köd) mutatja be haon
Vincze János (Balmazújváros) fotója az IC 1318 Butterfly Nebulát (Pillangó-köd) mutatja be
Fotó: Vincze János-archív

A mélyűri objektumok fotózása

– A csillagászat elitje, az asztrofotósok krémje, a mélyűri objektumok fotózásával foglalkozik, melyek több száz, több ezer fényévre vannak tőlünk. A mi asztroftósaink is készítenek ilyen képeket amatőr csillagász távcsöveikkel, ezek azok, amik a Haonon is rendre megjelennek. 

Ez persze nem egyszerű, alaposan meg kell tervezniük; tudni kell, mikor látszik a kiválasztott objektum, mennyi ideig tudnak rá exponálni: le kell követni a mozgását. A megfelelő időben ráállítják a távcsövet, majd több órányi felvétel készül, amit szoftvererek segítségével állítanak össze képpé

 – magyarázta a folyamatot Balogh Zoltán. Hozzátette, mindez alapvetően esztétikai célt szolgál, gyönyörködtet, és ez az a forma, ahogy a nagyközönség a csillagászatot leginkább be tudja fogadni.

Megjegyezte, egy távcső tudását elsősorban nem a nagyítása adja, hiszen az erősen korlátozott, hanem az, hogy milyen sok fényt képes összegyűjteni. Ezt a belsejébe helyezett, precízen csiszolt tükrökkel, speciális lencsékkel érik el. Ma Magyarországon a legjelentősebb obszervatórium a Piszkéstetőn van (Mátra), egy 1 méter átmérőjű RCC Zeiss-teleszkóppal, a világ legjobb, 8-10 méter átmérőjű távcsövei pedig Chilében, az Atacama sivatagban vannak, ahol a legalacsonyabb a por- és páratartalom, és évente 300-nál több a derült éjszakák száma.

Tóth Gergő asztrofotós csodálatosan szép fotót készített a Hortobágyon a Tejútról Hajdúböszörmény haon
Tóth Gergő asztrofotós csodálatosan szép fotót készített a Hortobágyon a Tejútról
Fotó: Tóth Gergő-archív

Át akarják adni az élményt

Balogh Zoltán elmondta, az amatőr csillagászok nagyon fontosnak tartják az ismeretterjesztést, azt, hogy el tudják vinni a csillagos égbolt szeretetét az emberekhez. Ezt Magyarországon alapvetően kétféleképpen teszik, vagy obszervatóriumokban, mely intézményeket jellemzően valamilyen szervezet működteti; vagy az úgynevezett járdacsillagászattal, amikor kiviszik az utcára a bemutatókat. Utóbbi módszert használja a Vega Csillagászati Egyesület hajdúsági területi klubja is, évente többször kitelepülnek, gyakran tucatnyi, különböző méretű távcsővel, amikbe bárki belenézhet, és kérdezhet az ott lévő amatőr csillagászoktól.

Nagyon sok ilyen programot szervezünk, legközelebb augusztus 12-én lesz egy nagy volumenű bemutatónk, a Perseidák Éjszakája Hajdúszoboszlón, a művelődési központnál. Akkor lesz a maximuma a meteorhullásnak. Lesznek előadások, lézeres égbolt-bemutató, és „meteoritsimogató” is, azaz viszünk meteoritokból származó köveket, amiket kézbe lehet venni, vagy mikroszkóp alatt megnézni

 – ajánlotta az ingyenes programot Balogh Zoltán.

– Ezek a rendezvények közösségi élményt is adnak, hiszen pusztán az ismereteket a technika révén is meg lehet szerezni. Amellett fontos, hogy úgynevezett Galilei-élményt nyújtanak, vagyis saját szemükkel láthatják az érdeklődők az égbolt csodáit; a Hold felszínét, vagy a Szaturnusz gyűrűit. Azt is tudjuk persze, hogy a legtöbb ember életében mindössze ezt a rövid időt szánja csillagászkodásra – jegyezte meg.

Kicsi vagy nagy távcső: a csillagászok mindenkinek meg akarják mutatni az égbolt szépségeit Hajdúböszörmény haon
Kicsi vagy nagy távcső: a csillagászok mindenkinek meg akarják mutatni az égbolt szépségeit
Fotó: Illusztráció: MW-archív

Csillagda a kertben

Érdekes trendként említette, hogy a senior korosztály tagjai közül többen érdeklődnek a csillagászat iránt, rendszerint műszaki képzettségű emberek. A hajdúsági klubnak van olyan tagja, aki nyugdíjasként kezdett ezzel foglalkozni és ma gyönyörű asztrofotókat készít Bocskaikertből. Ezen túl egy furtai tag az amatőr csillagászat nagyon speciális ágát műveli, ő rádiócsillagászattal foglalkozik, vagyis a világűrből érkező zajokat fürkészi a kertjébe épített antennarendszer segítségével. Az eredményeit eljuttatja különböző nemzetközi megfigyelő központokba. Két klubtag változócsillag-észlelést folytat, adataikat szintén tudományos céllal dolgozzák fel. Nagyhegyesi tagtársuk pedig épített magának egy kis csillagdát a kertjében.

Az ismeretterjesztésben ma kommunikálni is máshogy kell, mint régen. Sok múlik azon, hogyan tálalunk valamit, és hogy a média mennyire sztárolja. Túl sok felületet szokott kapni például a bolygósorakozó, amit ilyen formában nem is lehet látni, vagy a „vérhold” meg „szuperhold”, amiknek csillagászati szempontból semmi jelentőségük nincs. De ott volt a Neowise üstökös érkezése 2020-ban, az csillagászatilag érdekes volt, igyekeztünk mi is minél több felületen felhívni rá a figyelmet, bemutatót szerveztünk Hajdúböszörményben a Csorda-legelőre, majd nem hittünk a szemünknek: 7-800 ember jött el!  Igenis vannak olyan égi jelenségek, amik érdeklik az embereket, meg akarják nézni, és mi már ezzel is elégedettek vagyunk

 – osztotta meg a Balogh Zoltán.

Farkas Bertalan máig népszerű, a fiatalok körében is Hajdúböszörmény haon
Farkas Bertalan máig népszerű, a fiatalok körében is
Fotó: Illusztráció: MW-archív

Farkas Bertalan: űrhajós és profi előadó

Szóba került az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan is, akivel több mint 30 éve dolgozik együtt Balogh Zoltán. Mint felidézte, először egy hajdúböszörményi előadáson találkoztak 1988-ban, telefonszámot cseréltek, innen indult a barátság. Ma rendszerint a hajdúsági területi klub titkárát hívják, akik el akarják érni a legendát.

– Nagyon sok előadást, közönségtalálkozót szerveztem és szervezek neki. Érdekli az embereket, lesz most olyan belépőjegyes programunk ősszel, mely másfél nap alatt betelt. A gyerekek, fiatalok is kíváncsiak, tavaly Erdélyben pedig egy előadás helyett kettőt kellett tartanunk – emelt ki néhány példát Balogh Zoltán. 

Elárulta, Farkas Bertalan, ahogy ő hívja, a tábornok, profi előadóvá vált, ő maga pedig megtanulta mederben tartani az érdeklődést. Gyakran ugyanis nagyon nehéz befejezni a találkozókat, annyi a kérdés a közönség részéről. Nem egyszer előfordult, hogy a meghirdetett 70-90 perces program 2-3 órásra sikerült. De azt is bevezették, hogy az űrhajós egyetlen embernek csak egyetlen relikviát dedikáljon, mert volt már, hogy valaki 17-tel érkezett…

– Az ilyen eseményeken sokszor különleges találkozások adódnak. Újszentmargitán egy hölgy elmesélte, hogy anno a debreceni konzervgyárban is állítottak elő „űrhajósételt” Farkas Bertalan űrrepülésére, az ő anyukája akkor ott dolgozott, és egy ilyen konzerv ma is megvan nekik otthon. Fanatikus gyűjtők jönnek, akik az akkor megjelent újságokat őrzik és dedikáltatják. De az is kiderült, hogy a Tankcsapda énekese, Lukács Laci űrhajós akart lenni, csak Farkas Bertalan elvette tőle a lehetőséget. A másik tag, Sidi édesapja pedig valamikor együtt szolgált a tábornokkal Szolnokon – idézett fel néhány emlékezetes esetet Balogh Zoltán.

Azért érdekes bevonni ismert személyeket, mert megmutathatják, hogy az amatőr csillagászat nincs messze az átlagembertől sem. Érdemes mindenkinek a természet ezen része felé fordulni, mert csodákat rejt

 – zárta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában